Sprawdziłem w naszym ASO oni tez polecili mi ten olej do skrzyni po jej oznaczeniu ale nie wiedzieli jakiej jest specyfikacji- może ktoś wie.
Jak rozszyfrować specyfikacje oryginalnego oleju przekładni?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak rozszyfrować specyfikacje oryginalnego oleju przekładni?
Miałem mały problem po zmianie oleju w skrzyni EUH z 2004r. po wlaniu Castrola Taf-X skrzynia na zimno zaczeła haczyć i biegi źle wchodziły a zapałciłem za 2l oleju 100zł
a zmiana miała być tylko profilaktyczna tak na wypadek zeby było lepiej
Słysząłem, że taki olej jest zalewany fabrycznie. POjechałem do Berlina do serwisu ASO . Tam powiedzieli mi, ze w skrzyniach do 99r lali olej normy G50 a po 99r G70 a Taf-X jest normy G50 i stad problem. Kupiłęm 2l oleju o numerze G070726A2 za 20 euro i wyszło taniej niz ten castrol
Po wlaniu do szklanki zauważyłem za ten fabryczny jest o niebo żadszy niz castrol Taf-x 75w90 i Castrol jest żółty a olej VW biały. Po wlaniu oryginały skrzynia chodzi jak nówka
i teraz sie zastanawiam jakie własciwosci ma ten fabryczny olej - na pewno nie jest to 75w90 a na butelce nie ma oznaczeń- to taki olej jak tu http://vwczesci.istore.pl/pl,product,35 ... 1,ltr.html
Sprawdziłem w naszym ASO oni tez polecili mi ten olej do skrzyni po jej oznaczeniu ale nie wiedzieli jakiej jest specyfikacji- może ktoś wie.
Nie ma wogóle zgrzytów, a przełącza się jednym palcem i co pierwszy raz widziałę to to, ze ten olej jest przezroczysty. Doczytałem się na niemieckim forum, ze jest to chyba olej o oznaczeniu 75W a nie 75w90 jak Castrol. Dlatego nie widziałem różnicy zalewajac syntetic ale o oznaczeniu 75w90 bo po 99r wychodzize powinien byc 75w. Z tej tabeli co mi sie udało teraz znaleść jest to drugi olej od góry spełniajacy ta specyfikacje czyli 75w http://www.fuchs-oil.pl/index.php?id=1231
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 23:41 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.