za duży pobór prądu przez grzałke?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
za duży pobór prądu przez grzałke?
Tak sobie dziś grzebałem w swoim golfie i sprawdziłem sobie pobór prądu grzałki w kolektorze pod gaźnikiem (mój silnik to 1,3 MH)
Po podłączeniu amperomierza wskazówka uderzyła do 30A! i powoli opadała aż zatrzymała sie na 15A! Dla pewności powtórzyłem pomiar i wyszło dokładnie to samo. Wychodzi na to że grzałka ma moc około 200W!!!!!
Na dodatek włancza mi sie ona od razu po przekręceniu zapłonu i co za tym idzie znacznie utrudnia mi rozruch silnika kiedy jest zimny. Wyłancza sie dopiero po 10 minutach jazdy.
W związku z tym mam pytania:
1 czy grzalka ma prawidłowy pobór( nie za dużo pobiera prądu?)
2 czy powinna sie włanczać po przekręceniu zaplonu na ssaniu czy dopiero po odpaleniu silnika?
Po podłączeniu amperomierza wskazówka uderzyła do 30A! i powoli opadała aż zatrzymała sie na 15A! Dla pewności powtórzyłem pomiar i wyszło dokładnie to samo. Wychodzi na to że grzałka ma moc około 200W!!!!!
Na dodatek włancza mi sie ona od razu po przekręceniu zapłonu i co za tym idzie znacznie utrudnia mi rozruch silnika kiedy jest zimny. Wyłancza sie dopiero po 10 minutach jazdy.
W związku z tym mam pytania:
1 czy grzalka ma prawidłowy pobór( nie za dużo pobiera prądu?)
2 czy powinna sie włanczać po przekręceniu zaplonu na ssaniu czy dopiero po odpaleniu silnika?
- Paweł Marek
- V.I.P.

wyłącza się w chwili uruchamiania rozrusznika więc nie stanowi to problemu (jest podłączona poprzez przekaźnik pod linię X czyli plus po zapłonie z przerwą przy zapalaniu).artur1902 pisze:czy powinna sie włanczać po przekręceniu zaplonu na ssaniu czy dopiero po odpaleniu silnika?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

http://www.doppel-wobber.de/wbb2/Inform ... asten.html
pozycja dwa do sierpnia 89, 12 w nowszych
[ Dodano: Pią Lip 31, 2009 4:19 pm ]
Saugrohrvorwärmung po niemiecku na tej stronie
pozycja dwa do sierpnia 89, 12 w nowszych
[ Dodano: Pią Lip 31, 2009 4:19 pm ]
Saugrohrvorwärmung po niemiecku na tej stronie
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
zamiast grzałki wpiąlem żarówke i podczas palenia rozrusznikiem żarówka nie zgasła...Paweł Marek pisze:artur1902 napisał/a:
czy powinna sie włanczać po przekręceniu zaplonu na ssaniu czy dopiero po odpaleniu silnika?
wyłącza się w chwili uruchamiania rozrusznika więc nie stanowi to problemu (jest podłączona poprzez przekaźnik pod linię X czyli plus po zapłonie z przerwą przy zapalaniu).
czyli co?
mam uwalony ten przekaźnik czy to cos ze stacyjką?
Old volkswagen's never die...