Witam
Nie przeszukałem forum bo zawsze jak kliknę szukaj to tylko pusta strona się ładuje.
Mam ze swoim golfem 1.8 90KM takie problemy
- nie odpala na benzynie
nie zawsze, jak kupiłem (maj br.) przez jakieś 2 tygodnie i od 2 dni znowu. Niezależnie od tego czy zgaszę na gazie czy na benzynie. Przełącznik gazu w pozycji benzyna - odpala i od razu gaśnie, w pozycji automat odpala i jeżeli nie zdąży przełączyć się na gaz to gaśnie, w pozycji gaz odpala na dotyk nawet po bardzo długim postoju. Jak już pojadę kawałek na gazie i przełączę na benzynę to jedzie.
- ciśnienie oleju
przed wymiana oleju jak jego temperatura osiągała 96-98 stopni to kontrolka ciśnienia oleju zaczynała mrugać i zaczynało brzęczeć, po wymianie oleju i filtru jak jadę dłuższy czas prędkością powyżej 100km/h czyli obroty powyżej 3000 to olej nagrzewa się do 104-108 stopni i po chwili alarmuje ciśnienie, jak się zatrzymam, poczekam aż ostygnie i jadę dalej to przy różnych obrotach mam co jakiś czas pojedyncze ostrzeżenie dźwiękowe i mignie tez raz kontrolka.
- spalanie
właściwie to nie wiem ile powinien palić gazu ale wydaje mi się że tyle ile pali to trochę za dużo - na 3000 km przejechanych średnie spalanie 14 l gazu (ok 65 % to trasa, 35 % miasto) a trasa z prędkością ok 90km/h - ok 11 l/100, prędkość 110 - 12,5 l/100.
Że się nie znam to proszę o pomoc, co mam sprawdzić, co wymienić, co ustawić?
Czy brak katalizatora (poprzedni właściciel wymienił na strumienicę) może wpływać na którąś z w/w dolegliwości?
Problem z odpalaniem, ciśnieniem oleju i spalaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Lukasz_mk2
- Forum Master

co do gazu to radził bym ci podjechać do jakiegoś dobrego gazownika na sprawdzenie i regulacje instalki, mam taki sam silnik i mi w mieście pali koło 12l, a w trasie troszke poniżej 10l. Co do grzania i kontrolki to sprawdź czy działa ci w ogóle wentylator chłodnicy i czy termostat się nie przycina bo ja u siebie nigdy nie widziałem temp powyżej 92stopni. Co do niemożności jazdy na paliwie to wydaje mi się że tu bruzdzi coś instalacja gazowa.
CO jeszcze do tej tem radził bym sprawdzić poprawność działania czujników temp
CO jeszcze do tej tem radził bym sprawdzić poprawność działania czujników temp
Ostatnio zmieniony wt lip 07, 2009 10:07 przez Lukasz_mk2, łącznie zmieniany 1 raz.