Przewód masy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

terms
Nowicjusz
Nowicjusz

Przewód masy

Post autor: terms » pn cze 29, 2009 20:43

Witam wszystkich !
Mój problem jest taki że , przewód masy miałem wiszący gdy kupiłem auto , wisiał od tej sruby na silniku i przytwierdziłem go do masy akumulatora , odkąd wymieniłem go na przewód zakonczony oczkowo , który zakleiłem czerwoną taśmą pojawił się problem przy chamowaniu sprzęgło hamulec na wysokich obrotach samochód gaśnie podobnie na zakrętach . Nie wiem czy kabel jest dobrze przymocowany być może powinien być gdzie indziej tylko zkąd dokąd , problemy pojawiły się po zmianie starego kabla stopniowo coraz częściej zaczoł przygasać problemu z odpaleniem niema wogole .Zato po odpaleniu rano trzesie się więcej niż wcześniej buda i obroty po nacisnieciu gazu leca do 2.000 poczym drugi raz wciskam gaz i spadaja do 900 bez tego potrafią się utrzymać na tym poziomie przez minute.

(najdłuższy kabel jaki dostałem sięga na oko 1m z tego miejsca do karoseri nie dosięga)

Obrazek

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn cze 29, 2009 21:18

Gdzie on był wcześniej podpiety?Nie do cewki zapłonowej?

terms
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: terms » pn cze 29, 2009 21:22

Był podpięty tak jak na zdięciu a druga strona wisiała .

Awatar użytkownika
ziolo115
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ziolo115 » pn cze 29, 2009 21:26

wogule to ja nie spotkałem sie z tym zeby fabrycznie był tam przewód masy więc moze zdejmij go i zobacz co będzie.

Awatar użytkownika
drill
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: drill » pn cze 29, 2009 21:27

sprawdz czy cewka ma dodatkowa mase podpieta do glowicy silnika...
powinna miec... moze ktos wczesniej kombinowal z tym cos...

Obrazek

terms
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: terms » pn cze 29, 2009 21:30

Kiedy nie miał uziemienia zdarzało się że przygasał stary kabel był nieco inny ten jakoś nie pasuje mi na klemie akumulatora . To gdzie on fabrycznie powinien być ?

p.s głowica to to doczego jest teraz zamocowane ? Nie ma w tym miejscu innego przewodu .
Ostatnio zmieniony pn cze 29, 2009 21:40 przez terms, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn cze 29, 2009 21:42

"Masowany" czyli dołączony do blach nadwozia jest ujemny biegun akumulatora (minus) i blok zespołu napędowego a dokładnie skrzynia biegów, dodatkowo w benzynowych jest połączona cieńszym płaskim przewodem stalowym śruba mocująca cewkę zapłonową do blach nadwozia lub zespołu napędowego (to różnie i praktycznie na jedno wychodzi).
Natomiast w rejonie aparatu zapłonowego nie spotkałem takiego kabla, o takich rozmiarach!
Jeśli od skrzyni do blachy w okolicy lewego koła, pod akumulator - biegnie gruby masowy kabel to wszystko jest w porządku i nie trzeba tego na pokrywie głowicy (tak to się nazywa, nie jest to sama głowica).
Ostatnio zmieniony pn cze 29, 2009 21:44 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

terms
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: terms » pn cze 29, 2009 21:57

Zico63b pisze:dodatkowo w benzynowych jest połączona cieńszym płaskim przewodem stalowym śruba mocująca cewkę zapłonową do blach nadwozia lub zespołu napędowego (to różnie i praktycznie na jedno wychodzi).
Czyli teraz od tej sruby jaki kabel i doczego przymocować ,ponieważ wczesniej tez był miedziany kabel tyle ze wisiał i niewiem dokąd biegł ?

Awatar użytkownika
Tomasz Bis
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Tomasz Bis » pn cze 29, 2009 22:17

Witaj. Daj spokoj z tym kablem w tym miejscu kolega Zico63b wszystko ci opisał , od siebie dodam że trzeba dokładnie wyczyścić wszystkie wspomniane 'masy' i nasmarować / Powodzenia /

Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;

terms
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: terms » pn cze 29, 2009 22:40

O.K a co dalej z tymi dolegliwościami czy to tak jak w innych przypadkach opisanych na tym forum mam się kierować świecami ,przewodami,hallem ?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”