jak sie dostac do wewn. blach błotników przednich

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Artur
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

jak sie dostac do wewn. blach błotników przednich

Post autor: Artur » czw paź 20, 2005 07:37

Czesc,

Mam do Was pytanko. Chciałbym wyczyscić i zakonserwować dolne czesci błotników przednich. Golfy 3 są narażone na korozje w tamtym miejscu. Nie chce zakładać chlapaczy bo mi się nie podobają :)
Powiedzcie mi żebym nic nie połamał. Czy żeby się dostać do tych wewnętrznych czesci blach błotnika muszę zdjąć plastikowe nadkola. Czy trzeba je zdejmowac czy wystarczy skręcić koła na max i odkręcić jeden wkręt i odgiąć plastikowe nadkole ?

Poradżcie żebym nie przekombikował
pzdr i udanego dnia
Artur

Arczi

Awatar użytkownika
Arcturus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Arcturus » czw paź 20, 2005 07:44

Musisz zdjac palsikowe nadkola i najlepiej podniesc samochód na podnoscniku i odkrecic zupełnie koło! Wtedy jest super dostep a tam gdzie powinien byc chlapacz to za nim jest sruba mocująca błotnik do budy i wypadało by ją odkrecic i odchylic delikatnie dol błotnika bo za tą blacha zaczyna zawsze najpierw rdzewiec.
Pozatym jak juz wywalisz oryginalne nadkola to idz i kup nasze polskie! sa duzo szczelniejsze i chronią rant błotnika a te orginały maja tyle roznych wyciec ze sam zreszta zobaczysz ile syfu sie przez nie przedostaje za nadkole! Koszt jednego nadkola ok 30PLN

Awatar użytkownika
foxiu2k5
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: foxiu2k5 » czw paź 20, 2005 08:13

Artur, nie baw sie w wyginanie tych plastikowych nadkoli bo je po prostu polamiesz. Wszystko odkrec, zdejmij kolo jak mowi przedmowca, najpierw przeczysc szczotka zeby nie bylo zadnego piachu i mozesz konserwowac. Ja przesmarowalem to smarem do konserwowania. Woda tego nie wyplucze, a bardzo ladnie wszystko konserwuje. Jak juz bedziesz konserwowal to zrob sobie jeszcze progi i drzi. Korkami wpustowymi psiknij Novolem lub Dinitrolem. Maja dlugie wezyki ze sprytnymi koncowkami :) ktore rozpylaja srodek konserwujacy na 360 st. zatem prog z kazdej strony bedzie zakonserwowany. Lepiej psiknac wiecej niz oszczedzac i za rok odwiedzac blacharza.

Awatar użytkownika
Artur
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Artur » czw paź 20, 2005 08:54

Korki wpustowe w progach to te w podwoziu ?? Nie wiem czy z progami to dobry pomysł. Chodzi o to, że mam dobrze zakonserwowane podwozie, jeszcze orginalnie, sprawdzałem je i wyglądało na nienaruszone. Korki sąteż tym zamazane. Czy zerwać tą mase i wyciągnąć korek i konserwować czy lepiej nie ruszać ?
Drzwi i klapę zrobie to bez problemu

:) dzięki za odpowiedzi
artur

Arczi

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”