Witam wszystkich ponownie.
Tym razem mam problem i zarazem pytanie jak to jest z tym włacznikiem podgrzewania lusterek w VW Golf-ie. Posiadam MK5 TDI z 2006 roku wersja TRENDLine.
W drzwiach od kierowcy standardowo okrągły "joytik" do przełączania sterowaniem lusterek L-lewo, R-prawo. Natomiast po śroku jest podobny symbol jak podgrzewanie tylnej szyby. Lusterka nie grzeją jesli przełacznik jest ustawiony w pozycji L lub R. Grzeją tylko i wyłącznie na pozycji środkowej (symbol ogrzewania). I wszystko rozumiem ok. Ale mam pytanie czy ogrzewanie to nie powinno wyłączać sie po pewnym czasie?? Umnie lusterka grzeją nonstop i az są gorące. Chyba nie powinno tak być??? Moze sie myle?? Dodam tylko ze zaistaniłą sytację zaobserwowałem na wyłączonym ogrzewaniu tylnej szyby. Czy ogrzewanie jej ma cos wspólnego z ogrzewaniem lusterek??
z góry bardzo dziekuję za opowiedz/podpowiedz i pomoc
pozdrawiam
marcin
PODGRZEWANIE LUSTEREK
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- doggie
- V.I.P.

- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: PODGRZEWANIE LUSTEREK
zgadza się grzeją tylko w pozycji środkowej, jak ustawisz L R to nie grzejąrymar pisze:Witam wszystkich ponownie.
- Lusterka nie grzeją jesli przełacznik jest ustawiony w pozycji L lub R. Grzeją tylko i wyłącznie na pozycji środkowej (symbol ogrzewania). I wszystko rozumiem ok.
- Ale mam pytanie czy ogrzewanie to nie powinno wyłączać sie po pewnym czasie?? Umnie lusterka grzeją nonstop i az są gorące. Chyba nie powinno tak być??? Moze sie myle?? Dodam tylko ze zaistaniłą sytację zaobserwowałem na wyłączonym ogrzewaniu tylnej szyby. Czy ogrzewanie jej ma cos wspólnego z ogrzewaniem lusterek??
tylna szyba nie ma nic wspólnego, czy jest włączona czy wyłączona lusterka i tak grzeją cały czas
przyznam, że w moim nigdy się nie spotkałem, żeby były aż gorące - ciepłe owszem
Witam
Przyznam szczerze dla mnie troszkę to dziwne ze nie ma czasowego wyłącznika tym bardziej ze nic nie informuje nas o włączonym w danym momencie ogrzewaniu lusterek poza przełącznikiem który jest w pozycji środkowej. Moim zdaniem powinno być tak żeby lusterka owszem grzały sie w pozycji środkowej ale tylko poniżej jakiejś temperatury bądź wyłączały sie czasowo ewentualnie razem z tylna szyba która świeci diodą na włączniku.
A z tymi gorącymi lusterkami to może faktycznie przesadziłem ale na pewno są bardzo ciepłe - sporo powyżej temp. ciała. Temat wogole poruszyłem dlatego że zaczęły odklejać się lusterka od maty grzejącej gdyż jak sie okazuje cały czas jeździłem z włącznikiem w pozycji środkowej czyli ogrzewanie. W takim razie lustereczka podgrzewałem non stop od kiedy kupiłem auto - 6 miesięcy
Bardzo dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam
Marcin
Przyznam szczerze dla mnie troszkę to dziwne ze nie ma czasowego wyłącznika tym bardziej ze nic nie informuje nas o włączonym w danym momencie ogrzewaniu lusterek poza przełącznikiem który jest w pozycji środkowej. Moim zdaniem powinno być tak żeby lusterka owszem grzały sie w pozycji środkowej ale tylko poniżej jakiejś temperatury bądź wyłączały sie czasowo ewentualnie razem z tylna szyba która świeci diodą na włączniku.
A z tymi gorącymi lusterkami to może faktycznie przesadziłem ale na pewno są bardzo ciepłe - sporo powyżej temp. ciała. Temat wogole poruszyłem dlatego że zaczęły odklejać się lusterka od maty grzejącej gdyż jak sie okazuje cały czas jeździłem z włącznikiem w pozycji środkowej czyli ogrzewanie. W takim razie lustereczka podgrzewałem non stop od kiedy kupiłem auto - 6 miesięcy
Bardzo dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam
Marcin
Marcin