witam silnik 1.4 ABD . . czy zmiana wyprzedzenia zapłonu o 5 stopni ma wpływ na obroty silnika na biegu jałowym . . .
mam wybite znaki na aparacie zapłonowym .. te 2 znaki to fabryczne czy ktos je zrobił ?
przy zwiekszeniu wyprzedzenia zapłonu na biegu jałowym wypada zapłon przy powrocie do ustawien prawdopodobnie fabrycznych( wybitych znaków) wypadania zapłonu znika ale wtedy auto jest słabe i nie jedzie . .
gosc na diagnostyce wyprzedził zapon o 10 stopni . . auto jedzie przyspiesza jak na 60 KM ale do tego hałasuje i wypada zapłon na wolnych obrotach
z gory dzieki za odpowiedzi
ustawianie zaplonu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Re: ustawianie zaplonu
U mnie jest to samo , wyprzedziłem zapłon , wtedy auto sunęło ostro, ale też hałasowało ,to się nazywa spalanie stukowe bardzo niebezpieczne dla silnika.Tez wróciłem u siebie do wczesnego zapłonu i auto teraz chodzi ładnie ale jest mułowate.Czeski film.cienki500 pisze:witam silnik 1.4 ABD . . czy zmiana wyprzedzenia zapłonu o 5 stopni ma wpływ na obroty silnika na biegu jałowym . . .
mam wybite znaki na aparacie zapłonowym .. te 2 znaki to fabryczne czy ktos je zrobił ?
przy zwiekszeniu wyprzedzenia zapłonu na biegu jałowym wypada zapłon przy powrocie do ustawien prawdopodobnie fabrycznych( wybitych znaków) wypadania zapłonu znika ale wtedy auto jest słabe i nie jedzie . .
gosc na diagnostyce wyprzedził zapon o 10 stopni . . auto jedzie przyspiesza jak na 60 KM ale do tego hałasuje i wypada zapłon na wolnych obrotach
z gory dzieki za odpowiedzi
jawirax,
no własnie ze stukowe to wiem tyle ze gosc ktory to robil ustawil na 10 stopni mowi ze takie ustawienie nie jest szkodliwe dla silnika i mozna tak jeździc bez zadnego ,,ALE'' gdzies czytalem ze mozna o 5 stopni wyprzedzic od fabrycznych ustawien i nie ma to zadnego wpływu na ,,niszczenie silnika'' ile w tym prawdy ?,to się nazywa spalanie stukowe bardzo niebezpieczne dla silnika
- GTI EDITION -