Witam serdecznie.Pare dni temu zostalem posiadaczem golfa II 1.6 z roku 1991 ale do pelni szczescia jeszcze troche brakuje i potrzebuje waszej pomocy... mam troche spraw postaram sie je opis najdokladniej jak potrafie.... problemy
1- po przejecheniu okolo 10km caly plyn chlodzacy wywala mi przez pojemnik wyrownawczy i musze dolewac itd boje sie ze w koncu peknie mi pojeminik jezeli juz tego nie zrobil... z tego co czytalem mam problem z termostatem o ile sie nie myle...jest w pozycji zamknietej i po prostu nie otwiera doplywu do chlodnicy...dobrze sie doszukalem ??
2- autko jest z niesprawdzonego zrodla wiec troche pracy musze wniego wlozyc aby byc zadowolony i mam taki problem ze podczas jazdy caly czas bije mi kierownica tak jakby cos bylo krzywe na pierwszy zut oka felgi sa proste itd nie sciagalem kola gdyz narazie nie mam jak i moje pytanie do was czy moze to biscie byc spowodowane krzywa tarcza hamulcowa ?? jak puszcze kierownice to autko jedzie prosto ale kierownica bijelewo prawo lewo prawo i tak caly czas w reka nie ma mowy aby ja utrzymac...delirke mam po 10 km...
3-kolejny moj powod do nie pokoju to brak hmmm sruby lub korka pomiedzy silniekiem a skrzynia biegow wiecie moze od czego to jest ?? jak otwieram maske i patrze miedzy silnik a skrzynie widze otwor dosc duzy przez ktory widze jakies kolo w srodku nie wiem dokladnie co to jest czy kolo zamachowe czy tarcza od sprzegla nie wiem i gdy sie odpali silnik to w srodku sie kreci czy mozecie mi powiedziec o co kaman i czy narazie moze byc bez tego korka ?? i mam pytanie czy to czasami nie jest skrzynia biegow bo jesli tak to wtedy nie ma w niej oleju nie wiem jak to to lookac silnik 1.6 benzyna prosilbym o pomoc ??
Jest jeszcze kilka problemow ale narazie te sa dla mnie priorytetowe gdyz jazda jest praktycznie niemozliwa bo nie chce niczego uszkodzic.... I czy moze wiecie gdzie w trojmiescie jest dobry mechanik do ktorego bym mogl sie udac z tym autkiem zalezy mi na czasie oraz zeby bylo wszystko dobrze zrobione....Z gory dziekuje za pomoc postaram sie jak najszybciej odpisywac....
golf II 1.6 benzyna
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
1.uszkodzony termostat-z tym bym nie jeździł bo czeka rychła wymiana uszczelki pod głowicą lub cała głowica bo pęknie.
2.krzywe koła tarcza bedzie biła tyko przy hamowaniu
3.ta dziura to okienko do ustawienia na znaki na kole zamachowym-powinno być zaślepione bo coś wpadnie,zaleje sie i bedzie kiszka.
2.krzywe koła tarcza bedzie biła tyko przy hamowaniu
3.ta dziura to okienko do ustawienia na znaki na kole zamachowym-powinno być zaślepione bo coś wpadnie,zaleje sie i bedzie kiszka.
Bardzo dziekuje za szybka i konkretna odpowiedz jestem bardzo wdzieczny... termostat do wymiany mam nadzieje ze nic sie nie uszkodzilo autko stalo 3 miesiace i teraz gdy ja je dostalem po przejechaniu wywalil wode i odstawilem golfa zeby nie narazic sie na wieksze koszta czyli dobrze zrobilem... na oko kola sa dobre ale to tylko oko...musze pomyslec nad zaslepieniem lub na szrocie wyciagne taka zaslepke z jakiegos....Jeszcze raz wielkie dzieki
-
To_mas
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
1 termostat, zapowietrzony układ lub uszczelka pod głowicą..... na początek wymień termostat i zobacz czy będzie poprawa (koszta niewielkie)
2 koła nie muszą być aż tak krzywe zeby to było widać zeby biły..... Tak jak kolega wyżej napisał jesli tarcza hamulcowa to objaw występuje tylko przy hamowaniu
Jedź niech Ci sprawdzą te koła bo równie dobrze mogą być źle wyważone !! jeśli masz alufelgi to np możesz być tez przypadek ze otwór centrujący w alu jest większy niż ten na piaście i jeśli nie masz założonego pierścienia to będzie biło.
Sam możesz tez popatrzyć czy opony nie mają wybrzuszeń, np pęknięty korpus opona sie delikatnie skrzywi i będziesz odczuwał bicie
jeśli nie umiesz jedź niech sprawdzą i felgi i opony ! w razie czego wyważą ponownie.....
3
jak Ci szkoda to zatkaj czymś co masz pod ręką byle nie wpadało do środka.
Olej sie sprawdza inaczej - i warto to też zrobić po kupnie samochodu by potem nie narażać sie na koszty.
2 koła nie muszą być aż tak krzywe zeby to było widać zeby biły..... Tak jak kolega wyżej napisał jesli tarcza hamulcowa to objaw występuje tylko przy hamowaniu
Jedź niech Ci sprawdzą te koła bo równie dobrze mogą być źle wyważone !! jeśli masz alufelgi to np możesz być tez przypadek ze otwór centrujący w alu jest większy niż ten na piaście i jeśli nie masz założonego pierścienia to będzie biło.
Sam możesz tez popatrzyć czy opony nie mają wybrzuszeń, np pęknięty korpus opona sie delikatnie skrzywi i będziesz odczuwał bicie
3
jest do niego taka zatyczka (na pierwszym lepszym złomie wytargasz za groszeFahoo pisze:ta dziura to okienko do ustawienia na znaki na kole zamachowym-powinno być zaślepione
Olej sie sprawdza inaczej - i warto to też zrobić po kupnie samochodu by potem nie narażać sie na koszty.
wymienie na bank... teraz tak lookalem i zauwazylem ze poprzedni wlasciciel robil cos przy chlodnicy... patrzac z gory na chlodnice po lewej stronie sa dwa weze gowrny i dolny tam jest wszytsko ok natomiast po prawej stronie wchodzi wezyk z gory od zbiorniczka wyrownawczego i jest luzny i zaklejony czyms na podobienstwo gumy do zucia (kiepskie porownanie ale tak to wyglada) jest strasznie miekkie i podczas nacisniecie wyplywa plyn mozna to zakleic poxipolem ?? mam nadzieje ze bedzie trzymac bo to co jest teraz tam zrobione to az przykre.... za kola sie wezme bo tak nie moze byc.... dzikuje rowniez za pomoc....
[ Dodano: 27 Maj 2009 11:04 ]
teraz takze wylukalem ze wlew do skrzyni biegow jest po lewej stronie jak sciagnie sie kolo to wtedy jest dostep do nakretki ale niestety nie mam takich kluczy aby to odkrecic i domyslam sie ze jest to zakrecone na amen ze nie tak latwo mozna to odkrecic....
[ Dodano: 27 Maj 2009 11:04 ]
teraz takze wylukalem ze wlew do skrzyni biegow jest po lewej stronie jak sciagnie sie kolo to wtedy jest dostep do nakretki ale niestety nie mam takich kluczy aby to odkrecic i domyslam sie ze jest to zakrecone na amen ze nie tak latwo mozna to odkrecic....
czesc gumową wymien ceny www.sklep.intercars.com.pl
otwór kontrolny jest na imbus powinien odkrecic sie bez problemowo
otwór kontrolny jest na imbus powinien odkrecic sie bez problemowo