[mk3] Dziwne brzęczenie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

[mk3] Dziwne brzęczenie

Post autor: Adamtd » ndz paź 09, 2005 21:28

Dzisiaj mojego golfika dopadła następująca przypadłość - otóż gdy hamuje silnikiem to w przedziale obrotów 2400 do 2000 z rejonu silnika (raczej prawa strona) dobiega dość głośne i intensywne brzęczenie - wystarczy lekko dodać gazu i wszystko cichnie. Przy przyspieszaniu brzęczenie to sie nie pojawia. Dziś sporo jeżdziłem, a teraz już ciemo i ciężko coś zobaczyć pod autem - osłona kolektora przykręcona mocno - myślę jeszcze o osłonie katalizatora. Do głowy przyszło mi też łożysko pompy wody, ale pompę wymieniałem 3 tygodnie temu (zresztą ona szumiała troszkę inaczej).
Jeśli komuś już trafiło się coś takiego to będę wdzięczny za pomoc (w archiwum nie znalazłem za bardzo coś podobnego do mojego problemu). Aha - silnik 1,6 ABU

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz paź 09, 2005 21:44

Coś mi sie takiego trafiło. Obluzował sie ciężarek na półosi, przesunął i ocierał o coś tam. Może akurat to.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pn paź 10, 2005 16:07

no to już dzisiaj po wizycie w kanale prawie wszystko wiadomo :
1. Pęknięta osłona katalizatora (tak jak myślałem) - już pospawana.
2. Rozleciany katalizator :grrr: - więc szukam nowego.....taniego :grin:

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » pn paź 10, 2005 16:53

Takie brzęczenie to rozleciany katalizator... szczególnie na niskich obrotach. Też myslałem, ze portki puściły albo coś, ale okazało sie, że do wymiany mam katalizator.

FORD
Fix Or Repair Daily

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”