Witam. Mam dziwny problem ze sprzęgłem w swoim golfie. Zresztą nie wiem czy to problem czy tak po prostu ma być, bo odkąd kupiłem auto to występowało, ale ostatnio jakoś zaczęło mnie to męczyć. Sprawa polega na tym, że przy puszczaniu pedału sprzęgła, z komory silnika dochodzi takie dziwne cyknięcie. Jak wciskam sprzęgło to jest cisza. Cyknięcie pojawia się przy puszczaniu sprzęgła (czasem jest to pojedyncze cyknięcie a czasem podwójne lub potrójne).
Slychać je takze przy wyłączonym silniku. W czasie jazdy jest ono praktycznie niesłyszalne. Przy zamkniętych oknach również. Jeśli jednak auto stoi kolo jakiejs przeszkody (inny samochod, ściana itp) i dźwięk ma się od czego odbijać, jesto ono wyraźnie słyszalne.
Sprzęgło bylo wymienaie jakies 6 tys. km temu, działa bez problemów, łapie równiuto i płynnie. Macie moze jakis pomysł co to może tak cykać? Może to prostu mechaniz załączania sprzęgła?
Silnik benzynowy 1.6 16V AZD
Dziwne cykanie przy wyciskaniu sprzęgła
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Było wymieniane razem z dociskiem i tarczą. Wymieniałem cały komplet. Cyknięcie występuje tylko w momencie puszczania pedału. Zarowno na wcisniętym sprzegle jak i na wycisniętym z okolic sprzegla nie dochodzą żadne niepokojące dzwięki. Jest cisza. To cyknięcie występuje w momencie puszczania pedału tak na wysokości 1/3 całkowitego docisku (mniej więcej na wysokości przy której sprzęgło zaczyna łapać przy ruszaniu autem). To dźwięk jakby coś się załączało.davis79 pisze:Na moje oko to może to być łożysko oporowe. U mnie tez tak kiedyś było, dlatego wymieniłem przy wymianie sprzęgła.
Nie pamiętam jakie tam było wstawiane. Wymieniane było 6 kkm temu tylko teraz jak więcej się jezdzi z otwartym oknem to po prostu zwrocilem uwage na te cyknięcia (chociaz wczesniej na 100% tez było) . U mnie podobnie jak u Ciebie w czasie jazdy nie slychac tego cykania. Ewentualnie na parkingu jak powoli sie manewruje autem.Jazz_Blue pisze:jakie masz sprzęgło?
Też mam takie cyknięcie, sprzęgło wymieniłem ok 15 tys. km temu, ja się tym nie przejmuje, podczas jazdy tego nie słysze, tylko na wyłączonym silniku
Ale skoro mój sweterek z tym cykaniem nie jest odosobniony to chyba nie ma co sie przejmować
Ja się tym najmniej przejmuję, mechanik mówił, że też nie ma się czym przejmować.
Jak jest coś nie tak to od razu staram się z tym zrobić, to mi akurat nie przeszkadza :]
Ja mam sprzęgło Valeo, dowiedz się na jakie Tobie wymienili może te sprzęgła tak mają
Jak jest coś nie tak to od razu staram się z tym zrobić, to mi akurat nie przeszkadza :]
Ja mam sprzęgło Valeo, dowiedz się na jakie Tobie wymienili może te sprzęgła tak mają
Ostatnio zmieniony czw maja 21, 2009 22:00 przez Jazz_Blue, łącznie zmieniany 2 razy.