Wymiana Chlodnicy , ..bez plynu ...

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kobeee
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana Chlodnicy , ..bez plynu ...

Post autor: kobeee » ndz maja 10, 2009 00:40

Witam serdecznie wszystkich! . Mam pewien problem , dzis odebralem autko od mechanika , mialem dzwona z dzikiem , i m.in. wymiana chlodnicy , konkretnie chodzi oto ze jak juz odbieralem, autko chodzilo na jalowym biegu ok 5-10 min , w miedzyczasie zauwazylem ze kontrolka od temperatury sie pali , okazalo sie ze wogole po wymianie chlodnicy nie bylo plynu ... i teraz po powrocie do domu zaczelo cos chrobotac w okolicy paskow rozrzadu ... co myslicie o tym i na co w najgorszym wypadku moglbym sie nstawic .. za wszelkie sugestie z gory Dziekuje !!

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » ndz maja 10, 2009 00:48

Nie było płynu nic - czy nie było tylko nic w zbiorniczku wyrównawczym??? Chrobotanie w tamtej okolicy to dźwięk pompy wody. Jeżeli nie było nic to bardzo źle!! - co to za mechanik??? Jeżeli zalał do pełna i zciągneło tylko ze zbiorniczka - to jest norma po wymianie - bo po przejechaniu kilkudziesięciu metrów układ się odpowietrza i płyn mocno opada. Ale chrobotanie to bardzo zły znak.

kobeee
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kobeee » ndz maja 10, 2009 00:54

Wlasnie podejrzewam ze nie bylo nic , po zapaleniu sie kontrolki temperatury , dolal od cholery tego plynu ...ale szczerze nie wiem czy nie bylo tylko go w zbiorniczku .. no ale jezeli ten mechanik ze tak go nazwe zapomnial o dolaniu i wogole tam nie bylo plynu to ? ... , i :(

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » ndz maja 10, 2009 00:58

Jazda bez płynu = wywalenie uszczelki pod głowicą lub ugotowanie silnka! A ja mam propozycję - sprawdź jeszcze pompę wspomagania - może trochę ucierpiała przy próbie złapania kolacji?! Tam na dole idzie od niej przewód - odcinek przy pompie jest metalowy - może trochę oberwał. A jak nie to sprawdzenie paska alternatora i pompy wody.
Ostatnio zmieniony ndz maja 10, 2009 01:00 przez fleshu, łącznie zmieniany 1 raz.

kobeee
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kobeee » ndz maja 10, 2009 10:09

Dzieki wielkie za pomoc ale ciezko z tym nie moge tego znalezc , teraz chyba tylko holowanko do najblizszego serwisu zostaje bo wchodzi ryzyko w jazde z trzepnieta pompa wodna ? ...to taki charakterystyczny grzechot jakby bardziej z podspodu w okolicach paskow rozrzadu ... totalnie bez wody moze pompa sie zatarla poprostu ?? .. ale mam nadzieje ze tylko .. ehh

[ Dodano: 10 Maj 2009 10:31 ]
EDIT
wlasnie dzis rano otworzylem maske bo wczoraj po ciemku tego nie bylo widac ale nad lewym cylindrem na pokrywie jest wilgotno od oleju :( i na zlaczeniu rurek ktore biegna nad tym cylindrem ..

na co stawiacie ??
Ostatnio zmieniony ndz maja 10, 2009 11:33 przez kobeee, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » ndz maja 10, 2009 14:07

Ja stawiam na wyciek z pod pokrywki i na kapanie z odmy.hehe Wątpie żeby ci ten mechanior upiekł silnik w 10-15 min. Daj jeszcze oznaczenie swojego silnika(czy to jest 1Z?). Jak nie wiesz co to za dźwięk dochodzi z pod maski to radził bym sobe stetoskop załatwić(znajdziesz w mniej niż minutę). Nie dramatyzuj - ale mechanika to bym zmienił.

arwam

Post autor: arwam » pn maja 11, 2009 10:45

kobeee, mam tylk nadzieję że nie dolano płynu od razu na gorą cym silniku bo można tak głowicę załatwić

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”