Problem z silnikiem (przegrzany)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z silnikiem (przegrzany)
Witam mam problem z mojim autkiem a mianowicie ostatnio autko zostąło 2 x przegrzane czyli ok 120 stopni bo nie zauważyłem ale rozwaliła mi się pompa wody i teraz auto chodzi jak by na 2 tłoki cały silnikiem szarpie ale przy sprawdzniu na każdym tłoku jest reakcji na 2 pierwszych duża a na 2 kolejnych mniejsza wodu w oleju niema ani oleju w płynie chłodniczym , i mam pytanie czy trzeka mnie remont silnika i jakie są tego koszty jeżeli chodzi o cześci dodam że 12 tyś temu robiłem kapitalny remont głowicy zosała ona dotarta dokręcona i była tam załozona ponoć najlepsza uszczlka jaka jest na rynku tak mi powiedził znajomy który mi ją spedawał w skalpie lub jak mogę sprewdzić czy autko ma komprsje bo takowego urządzenie nie posidam i czy jest na to jakiś sposób ????
Ostatnio zmieniony ndz mar 29, 2009 22:07 przez Bond29, łącznie zmieniany 1 raz.
co to za silnik ????
http://www.google.pl/custom?hl=pl&inlan ... .vwgolf.pl
http://www.google.pl/custom?hl=pl&inlan ... .vwgolf.pl
Ostatnio zmieniony ndz mar 29, 2009 19:44 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
a piwoedz mi kolego gdyby sie okazało że np niema kompresji na 2 tłokach czy w tym przypadku trzeba też wymieniać pierścianie lub jak te pierścienie sprawdzić czy są dobre i gdy bym je wymieniał co trzeba jeszcze zrobić planować lub w tym stylu bo nieznam się na tym a niechcąłbym żeby mechanik naciągął mnie na niepotrzebne koszty
Jak by nie było kompresji na 2 tłokach można zrobić próbę olejową - jeśli kompresja wzrośnie niestety czeka Cie remont, jeśli nie trzeba drzeć głowicę sprawdzić jej szczelność ,i wymienić uszczelkę . Ja raz przegrzałem SB (doszło do 130 stopni) na szczęście tłoki oszczędziło, ucierpiała jedynie uszczelka pod głowicą. Efekt był identyczny opisujesz palił na 2 tłoki, głowica przeżyła wystarczyło ją splanować i wymienić uszczelkę.
Badasz kompresję, następnie wlewasz olej do cylindra i powtarzasz pomiar. Jeśli sprężanie znaczenie wzrośnie oznacza uszkodzenie pierścieni/tłoków/gładzi. Jeśli zaś wzrost będzie niewielki / nic się nie zmieni - usterka leży gdzieś wyżej: uszczelka głowicy,głowica, gniazda zaworów.
[ Dodano: 30 Mar 2009 20:22 ]
a właśnie jeśli chcesz jeszcze trochę pojeździć nie oszczędzaj na uszczelce - bo to stosunkowo szybko może się zemścić.
[ Dodano: 30 Mar 2009 20:22 ]
a właśnie jeśli chcesz jeszcze trochę pojeździć nie oszczędzaj na uszczelce - bo to stosunkowo szybko może się zemścić.
oki tylko powiedz mi ile mam wlać oleju do tego cylindra żeby nie okazało się że wleje za dużo i slak terfi mi przyrzad a ciśnienie się podniesie z powodu za dużej ilości oleju i czy może to być olej ten kótry stosuje do auta ???? A co do uszczelki to słyszałem że nie kupować najtańszej w takiem razie możesz podac mi firme lub linka zz jakąś dobrą uszczelką