Miogoczące światła, trzeszczący przekaźnik

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

muzykant

Miogoczące światła, trzeszczący przekaźnik

Post autor: muzykant » sob mar 14, 2009 20:37

Witam

MK2 Golf, silnik RP, rok 1990

Mój problem jest taki, że podczas jazdy czy postoju co jakiś nieregularny czas i na nieregularną długość przekaźnik numer 1 (szary, nie jest wpięty w obudowę przekaźników, jest zamontowany nad nią, ma jakieś oznaczenia (układy?) elektryczne na sobie narysowane) zaczyna trzeszczeć i w tym momencie lekko mrugają światła i silnik leciutko traci obroty, może o 50 obrotów tylko.

Jak mrugają światła to raczej winowajcą jest regulator napięcia w alternatorze, ale w tym przypadku? Od czego jest ten przekaźnik ktoś wie? Jest nierozbieralny z tego co widzę.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob mar 14, 2009 22:06

muzykant pisze:Jak mrugają światła to raczej winowajcą jest regulator napięcia w alternatorze, ale w tym przypadku? Od czego jest ten przekaźnik ktoś wie? Jest nierozbieralny z tego co widzę.
przekaznik odpowaida za podgrzewanie jeza w kolektorze dolotowym :) a wlacza go czerwony czujnik na wezu przy głowicy, jak silnik osiagnie 60 st termnowlacznik ( czerwony) daje znac przekaznikowi i ten przestaje podawac 12V na jeza kolektorze :) to wszsytko , a czemu Ci przygasaja ? to i tak sprawdz regulator, a jezu ciagnie dos duzo prądu :) sprawdz sobie ten czerwonyc czujnik , sprawdz czy jezy na zapłonie i zimnym silniku grzeje itd :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

muzykant

Post autor: muzykant » sob mar 14, 2009 22:53

guti, dzięki wielkie za informacje. Czujnik wymieniałem gdzieś z miesiąc temu bo poprzedni był zepsuty, nie przewodził napięcia wcale czy zimny, czy gorący silnik (choć tu wiadomo, że nie powinien ;) ). Na nowym czujniku sprawdzałem ręką kolektor i się rozgrzewał. Czujnik jeszcze sprawdzę jak i wtyczkę.
Ostatnio zmieniony sob mar 14, 2009 22:54 przez muzykant, łącznie zmieniany 1 raz.

David24
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: David24 » ndz mar 15, 2009 18:29

Spróbuj rozebrać włącznik od świateł i przeczyścić te blaszki w środku. u mnie pomogło.

muzykant

Post autor: muzykant » ndz mar 15, 2009 21:20

guti, dał dobry trop. Wtyczka czerwonego czujnika wewnątrz była pokryta jakby mazią z płynu chłodzącego i był ciągły styk. Po przeczyszczeniu wszystko ok :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”