Stuki w przednim zawieszeniu.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
matti_vw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Stuki w przednim zawieszeniu.

Post autor: matti_vw » sob mar 07, 2009 00:04

Mam problem ze stukaniem w przednim zawieszeniu i potrzebuje pomocy w zdiagnozowaniu usterki. Stuki dochodzą z okolicy lewego koła i pojawiają się tylko w szybkich lub długich łukach w prawo. Pukanie przenosi się nawet na drążek zmiany biegów który się rusza, równo z tymi stukami dochodzącymi z koła. W ogóle to mam odczucia, że jak zaczyna stukać, to tak jakbym lekko tracił przyczepność. Stuki są też lekko odczuwalne na kierownicy.
Ostatnio był wymieniany przegub zewnętrzny w tym pukającym kole i końcówka drążka kierowniczego ale nie pomogło.
Co może być przyczyną tych objawów?

Karol G60
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Karol G60 » sob mar 07, 2009 00:15

duzo jest mozliwoscc.. jak masz gdzie to sprawdz zawieszenie.. łaczniki stab. gumy na stab.(na belce) tuleje w wachaczach... górne łozysko na amorku czy dokrecone 2 nakretki.. sworznie wachaczy... poduszki silnika??

Awatar użytkownika
matti_vw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matti_vw » sob mar 07, 2009 00:19

Łączniki stabilizatora, tuleje w wahaczach, górne łożysko i poduszki silnika były już wymieniane. To dzieje się nawet na idealnej nawierzchni, asfalt jak stół a to puka.

Karol G60
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Karol G60 » sob mar 07, 2009 00:25

jesli faktycznie sie przenosi sie to na dzwignie zmiany biegów to cos z skrzynia... badz przegubm wewnetrznym.... sprawdz dla pewnosci ojej... mysle ze to moze byc przegób wewnetrzny... ( sprawdz osłone jego czy cała jest)

Awatar użytkownika
matti_vw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matti_vw » sob mar 07, 2009 01:19

Skrzynia też już jest wymieniona razem z tymi kielichami od półosi i jest to samo. Na poprzedniej skrzyni też stukało. A może łożyska w kołach?
Ostatnio zmieniony sob mar 07, 2009 01:21 przez matti_vw, łącznie zmieniany 1 raz.

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » sob mar 07, 2009 01:30

matti_vw pisze:A może łożyska w kołach?
a moze 3a sprawdzić

Awatar użytkownika
matti_vw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matti_vw » sob mar 07, 2009 01:49

To_mas pisze:a moze 3a sprawdzić
a no wypadało by ale, to muszę jechać do mechanika, a wolałbym go już naprowadzić czego ma szukać, bo kiedyś tego nie zrobiłem i wymienił jedną rzecz za dużo ;P
Samemu mi się nie chce szukać bo garażu nie mam a pogoda jest średnia.

[ Dodano: 09 Mar 2009 16:31 ]
Byłem dzisiaj u mechanika który nic nie wybadał, wiec pojechałem na stacje diagnostyczną na szarpaki i tam tez nic nie wyszło. Wszystko jest w normie, tak na siłę to można się trochę doczepić do sworznia w wahaczu, z tym że nie po tej stronie co puka. Diagnoście się też wydaje że tuleje tylne w wahaczu przednim są jakieś zbyt miękkie i że to ewentualnie może być to, ale nic na 100% bo podobno z takimi dolegliwościami to się powinno normalnie jeździć. Co o tym sądzicie?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”