Luz na poduszce amortyzatora to normalne?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
martuncio
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Luz na poduszce amortyzatora to normalne?

Post autor: martuncio » czw lut 19, 2009 21:52

Jak podlewaruje samochód i zdejme koło to mam luz właśnie na poduszce amorka oczywiście z przodu.To normalne czy poduszki do wymiany z łożyskiem?

Awatar użytkownika
kamil g60
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kamil g60 » czw lut 19, 2009 22:06

to normalne... jak pouscisz auto to kielich opiera o poduszke do dołu i tym samym na łożysko... i jest ok podniesiesz to nie ma nacisku z góry i temu tak jest... pozdro :bigok:

Moje G60. Wjedż i oceń.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=131744

Kupie BBs 15 RS lub Rm lub ranty

Filmik kiedys tak wygladał:)
http://pl.youtube.com/watch?v=jmtjYS3gS_A

Filmik 0-100km/h
http://pl.youtube.com/watch?v=ODqKlLZvth8

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » czw lut 19, 2009 22:48

według mnie to nie normalne... powinno być z minimalnym luzem niewyczuwalnym... możesz odczuwać pukanie na dołach... jak masz luz to teoretycznie masz moment w którym amortyzator nie zdąży się wysunąć bo działa ciasno, więc cała goleń opuści się na tym luzie, brak resorowania i amortyzacji, mały luz zostanie wytłuczony coraz bardziej i się powiększy... takie moje zdanie...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
kamil g60
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kamil g60 » czw lut 19, 2009 22:53

po podniesieniu karoserii czyli kielicha łożysko nie ma nacisku z góry.. wiec jest luz miedzyblacha poduszki a górna bierznia łożyska. inna sprawa jesli samochod stoi na kołach a cos stuka czy ma luz... wtedy ok cos jest nie tak..

Moje G60. Wjedż i oceń.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=131744

Kupie BBs 15 RS lub Rm lub ranty

Filmik kiedys tak wygladał:)
http://pl.youtube.com/watch?v=jmtjYS3gS_A

Filmik 0-100km/h
http://pl.youtube.com/watch?v=ODqKlLZvth8

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pt lut 20, 2009 12:24

martuncio pisze:Jak podlewaruje samochód i zdejme koło to mam luz właśnie na poduszce amorka oczywiście z przodu.To normalne czy poduszki do wymiany z łożyskiem?
w takim przypadku nie sprawdzisz stponia zuzycia pododpory mc-persona
(;łozyska)
w zawieszeniu to normalny objaw ze cała kolumna opada podzczas podnoszenia
jezeli amortyzatory sprawne i układ kierowniczy równiez
to nie powinno nic stukac i hałasowac podczas skretu kierownicą kiedy auto stoi na kołach
Ostatnio zmieniony pt lut 20, 2009 12:27 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

cyrulinski
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Luz na poduszce amortyzatora to normalne?

Post autor: cyrulinski » pt lut 20, 2009 14:40

martuncio pisze:Jak podlewaruje samochód i zdejme koło to mam luz właśnie na poduszce amorka oczywiście z przodu.To normalne czy poduszki do wymiany z łożyskiem?
Tylko w ten sposób możesz sprawdzić czy masz dobre poduszki z łożyskami.Tak więc do wymiany i rób od razu dwie strony.

Awatar użytkownika
martuncio
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: martuncio » sob lut 21, 2009 09:42

to w końcu ma być luz na tych poduszkach czy nie??kolego wyżej czemu uważasz że jak jest luz to do wymiany poduszki??u znajomego w vento nie było luzu a u mnie jest i troche właśnie mnie to zastanawia choć znajomy mówił że jak jest to nie przeszkadza bo to normalne.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob lut 21, 2009 10:54

martuncio pisze:to w końcu ma być luz na tych poduszkach czy nie??
nie wiem jak przy sport zawieszeniu
:bajer:
jesli chodzi o serie ma byc !!!!!!!!!

[ Dodano: Sob Lut 21, 2009 09:56 ]
cyrulinski pisze:Tylko w ten sposób możesz sprawdzić czy masz dobre poduszki z łożyskami.Tak więc do wymiany
:bajer: :bajer:

[ Dodano: Sob Lut 21, 2009 09:57 ]
martuncio pisze:znajomy mówił że jak jest to nie przeszkadza bo to normalne.
potwierdzam !!!!

cyrulinski
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: cyrulinski » ndz lut 22, 2009 12:24

martuncio pisze:to w końcu ma być luz na tych poduszkach czy nie??kolego wyżej czemu uważasz że jak jest luz to do wymiany poduszki??u znajomego w vento nie było luzu a u mnie jest i troche właśnie mnie to zastanawia choć znajomy mówił że jak jest to nie przeszkadza bo to normalne.
Luz na macpersonie sprawdzisz tylko i wyłącznie przy podniesionym przodzie samochodu poprzez ruszanie kołem i luzu żadnego być nie może a koledze pewno chodzi o luz pomiedzy kielichem a talerzykiem pod maską-tam powinno być ok1 cm i nie ma on wpływu na prowadzenie pojazdu.

marekx2710
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: marekx2710 » ndz lut 22, 2009 13:02

Wyżej wypowiedzieli się bardziej doświadczeni koledzy:) oczywiście pozdrawiam. Nie powiem czy powinno czy nie powinno być luzu, ale powiem na swoim przykładzie. Otóż zawieszenie seryjne i też miałem luz na mocowaniu i przy okazji coś pukało, więc wymieniłem mocowanie z łożyskiem i co się okazało? że luz zniknął i przestało stukać, a dodatkowo auto o niebo lepiej się prowadzi. Dodam że przerabiałem to w golfie III i IV. Pozdrawiam.

hadra
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: hadra » sob kwie 11, 2009 15:29

hej

wlasnie dzis podnosilem auto i zauwazylem ze tez mam luz.. pod maska na kielichu.. czy tak ma byc??? poza tym jak ruszam przy pelnym skrecie to kolo tak dziwnie sie kreci.. wiem ze to smiesznie brzmi ale nie bardzo to potrafie wytlumaczyc.. poprostu jakby podskakiwalo, albo jakby byla osemka z kola.. tak dziwnie..co to moze byc?? i czy ten luz powinien byc na ty kielichu??

pozdrawiam

Awatar użytkownika
gawin82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gawin82 » pn kwie 20, 2009 13:11

w moim golfiku (zawieszenie seryjne) też jest taki luz - około 1 cm... jest to w końcu prawidłowe czy nie ??? Panowie jak sprawdzić czy poduszka amortyzatora i łożysko są zużyte i nadają się już do wymiany???

wojtas4589
Wamia Mazury
Auto: Golf V
Silnik: BKC
Kontakt:

Post autor: wojtas4589 » pn kwie 20, 2009 13:27

gawin82 pisze:w moim golfiku (zawieszenie seryjne) też jest taki luz - około 1 cm... jest to w końcu prawidłowe czy nie ??? Panowie jak sprawdzić czy poduszka amortyzatora i łożysko są zużyte i nadają się już do wymiany???
po podniesieniu auta luz między poduszką z łożyskiem a talerzykiem górnym to normalne, a ten kto pisze że nie to nie ma o tym zielonego pojęcia, po skręceniu kołem zmienia się kąt nachylenia amora i właśnie po to potrzebny jest ten minimalny luz

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 20, 2009 14:24

jeżeli luz miedzy talerzykiem a kielichem nie przekracza maks półtora centymetra przy kołach na wprost, oraz niesłychac stuków - to można jeździć.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”