[POLO 86C Silnik] Wariująca temperatura 1.3 NZ

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gornikk
Nowicjusz
Nowicjusz

[POLO 86C Silnik] Wariująca temperatura 1.3 NZ

Post autor: gornikk » ndz lut 01, 2009 14:41

Witam koledzy. mam problem z moim polo z silnikiem 1.3 NZ. Mianowicie wariuje temperatura. ( Wymieniłem termostat ) i wlałem nowy płyn chłodzący HEPU. Problem nie ustępuję. Czasami silnik sie nie dogrzeje podczas trasą a dzisiaj co juz mnie mocno zmotywowało wskazówka na podziałce doszła do końca tak ze mrugała czerwona kontrolka. Wiatrak działa.

Awatar użytkownika
AndrzejP4
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: AndrzejP4 » ndz lut 01, 2009 15:49

Musisz sprawdzić czy termostat działa prawidłowo, bo nawet nowe potrafią świrować.
Aby sprawdzić termostat, odpal zimny silnik i kontroluj ręką temperaturę dolnego węża idącego do chłodnicy oraz obserwuj wskaźnik temp. na desce. Wąż powinien zrobić się ciepły dopiero gdy wskazówka będzie w pionie.
takie naprzemiennie występujące niskie i wysokie temp. cieczy wskazują na zacinający się termostat.

warto wymienić CZARNY czujnik temperatury cieczy. Znajduje się on w kroćcu wychodzącym z bloku silnika. Znajdziesz tam 2 czujniki:niebieski dający info do komputerka i czarny, który odpowiada za wskazania na desce.

ważne : jeżeli masz możliwość to zmierz temp płynu w zbiorniczku wyrównawczym, kiedy wskaźnik bedzie w pionie.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz lut 01, 2009 20:57

Panowie! Polo 86 (zarówno C jak i 2CF) należy odpowietrzać. Z tego co pamiętam, należy pod maską zdjąć plastykowy, cienki "parapet" i pod nim na obudowie nagrzewnicy, od strony pompy hamulcowej będzie widoczny koreczek.
Należy ustawić pokrętła na pełne grzanie, kierunek nawiewu (czy szyba czy nogi - obojętny) i nie zapalając silnika odkręcić korek i trzymać odkręcony do czasu gdy bąbelki przestaną wychodzić.
Zakręcić i zapalić. Jeśli płyn jest jeszcze zimny można na chwileczkę ostrożnie popuścić w czasie pracy koreczek - czy jeszcze będą się wydostawać bąbelki.
Podokręcać, złożyć i ma chodzić

:pub:
Ostatnio zmieniony wt lut 03, 2009 00:46 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

gornikk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gornikk » pn lut 02, 2009 10:56

Bardzo dziękuję Panowie. Najpierw zastosuje się do rady Zico63b, , jeżeli to nic nie da będe zmieniał te czujniki i sprawdzał czy termostat poprawnie działa. łapcie punkty :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”