Problem z tylnymi lampami LED - rozwiązanie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
Silnik: CAXA
Kontakt:

Problem z tylnymi lampami LED - rozwiązanie

Post autor: Jacek75 » pt sty 09, 2009 11:47

Opisuje wykryty problem + rozwiązanie.
Zamontowałem do tyłu lampy LED firmy INPRO (mijania, stop, przeciwmgielne -LED, kierunkowskaz i wsteczny - żarówka).
Po kilku dniach zostałem zatrzymany przez policję, że nie mam z tyłu mijania. Okazało się, że przód świeci, po wyłaczeniu i załączeniu świateł tył zadziałał.
Przeprowadzony test wykazał, że po załączeniu świateł i następnie zapaleniu silnika - lampy gasną. W odwrotnej kolejności jest ok.
Wykonane pomiary wskazały, że skoki napięcia podczas odpalania auta powodują zablokowanie układu scalonego odpowiadającego za stabilizację napięć do LED (nierozbieralny moduł przy lampach). Układ ten odpowiada za żywotność LED.
W celu elminacji problemu zamontowałem kondensatory elektrolityczne 1000uF/16V pomiędzy + mijania a masę. Powoduje on dodatkową filtrację napięcia zasilania i rezerwę energii w trakcie jego spadków podczas uruchamiania silnika.

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pt sty 09, 2009 12:00

super !to się przyda :bigok: :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”