Dobór odpwiedniej obudowy filtra 1.8 RP (downgrade :P)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kundelgrupen

Dobór odpwiedniej obudowy filtra 1.8 RP (downgrade :P)

Post autor: kundelgrupen » ndz sty 04, 2009 17:56

Witam. Mam Trabanta z silnikiem 1.8 rp. Nie ja dokonałem swapa. Ze względu na brak miejsca mam zamontowany jakiś chiński stożek który chcę wypierniczyć. Poza tym auto ciągnie tylko do ok 4000rpm. Wiem że rp to nie 16v ale wydaje mi się że jak dostanie ori filtr to wyjdzie mu to na dobre. Mierzyłem puchę z pasata 1.8 rp ale ni jak nie wlezie...
Liczę się z tym że w grę wchodzi cięcie diaksem i spawanie, ale tego się nie boję.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 18b9a140ee

Czy obudowa z Golfa jest mniejsza?
Czy w ten silnik był popularniejszy w Mk2 czy Mk3?
Czy założenie filtra z innego 1.8 może przynieść jakieś negatywne efekty?

Nad samym mono-wtryskiem mam zaślepiony jeden wężyk podciśnienia i kłuje mnie to w oczy...

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz sty 04, 2009 18:01

pozostaje chyba faktcznie cięcie puszki oryginalnej z Rpka i spawanie plastyku.
Rp byl montowany tylko w mk2 ale w mk3 montowano bliźniaczą konstrukjcę o symbolu ABS
Najpierw upewnij się ze słaby silnik powyzej 4 tys to spraw filtra. Wymigaj go blink kodami chociażby. Nie wiem cyz nie można tego wiązać tez w tym podciśnieniem, ktore masz zalepione. Od czego ono jest?

kundelgrupen

Post autor: kundelgrupen » ndz sty 04, 2009 20:13

Filtra to mam taki zwykły jak np. w maluchu przed pompą, potem tylko wężyk do wtryskiwacza. Manual podaje właśnie że ten wężyk zaślepiony podcisnienia powinien iść do obudowy filtra gdzieś. Wogule syf mi leci na ten stożek i mnie to wkurza. I miałem na myśli raczej cięcie blachy i wciskanie puchy pod nadkole plastikowe... Mam zamiar przywrócić ten silnik na 100% do oryginału, bez druciarstwa itp.
Miganie kodami odpada bo mam pociętą wiązkę i nie mogę znaleźć tego żółtego kabelka :(
Ostatnio zmieniony ndz sty 04, 2009 20:15 przez kundelgrupen, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn sty 05, 2009 12:08

a no to dorób go sobie sam :)
w RP jest to pin 22 we wtyczce do kompa.
Wystarczy że podłączysz się pod niego dowolnym przewodem i masz łącze diagnostyczne gotowe :bigok:
Mozesz go tez znalezc po kolorze bo z pinu 22 kompa wychodzi zółty kabelek.
Komp pewnie wiesz gdzie jest (w podszybiu po przeciwnej stronie niż wlot powietrza do kabiny)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”