witam
diagnozowałem dzis taki silnik i wyskoczył taki błąd
niestety nie zanotowałem jaki ale było coś z kalibracją przepustnicy
przejmowac sie tym czy olac?
jaki koszt czujnika połozenia przepustnicy?
silnik AEX 1,4 96r błąd przepustnica
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
Błędu bagatelizować raczej nie wolno. W AEX nie ma osobnego czujnika położenia przepustnicy jest tylko cały nastawnik. Błędy mechaniczne mogą polegać na uszkodzeniu serwomotorka lub uszkodzeniu wbudowanego potencjometru. Błąd kalibracji najczęściej powstaje wówczas gdy: przepustnica jest brudna, linka za mocno napięta, lub ECU "nauczyło" się błędnych wartości. Koniecznie trzeba wówczas wyczyścić pamięć (00 w kanale adaptacji, zapisać i powtórzyć kilka razy) a potem wprowadzić nastawy podstawowe kanałem 098. Byłoby idealnie gdyby istniała możliwość przegrania "sofciku" ale to tylko w dobrym zakładzie...i tyle. Jeśli błąd nie jest mechaniczny wówczas autko winno pracować jak trzeba
no własnie sa 2 opcje czyszczenie + adaptacja bo chodzi tu o N71 lub wymiana przepustnicy z czujnikiem
nowa 770zł
auto miałem wczoraj kupic ale doszedł czujnik abs150złlinka sprzegła80zl
rozrusznik100złminimum i pare innych rzeczy nie wspominajac o rozrządzie
w cudzym aucie nie bede nic czyscił /adaptował bo koles nie chce zejsc juz z ceny a ponad planowe 800zł do ceny auta nie opyla mi sie
W tym wypadku jest 50%/50% ze czyszczenie pomoze lub nie i pozostanie tylko wymiana za która ja bede niestety musiał zapłacic
thx all
[ Dodano: 02 Gru 2008 13:51 ]
dodam ze auto pracowało normalnie i nie gasło z tym błedem
nowa 770zł
auto miałem wczoraj kupic ale doszedł czujnik abs150złlinka sprzegła80zl
rozrusznik100złminimum i pare innych rzeczy nie wspominajac o rozrządzie
w cudzym aucie nie bede nic czyscił /adaptował bo koles nie chce zejsc juz z ceny a ponad planowe 800zł do ceny auta nie opyla mi sie
W tym wypadku jest 50%/50% ze czyszczenie pomoze lub nie i pozostanie tylko wymiana za która ja bede niestety musiał zapłacic
thx all
[ Dodano: 02 Gru 2008 13:51 ]
dodam ze auto pracowało normalnie i nie gasło z tym błedem