dodam że jak jade np. 80km/h to pokazuje ok 102stopnie a jak szybciej np. 130-140km/h to rośnie pod 110stopni

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

u mnie Vaga nie podłączy bo to TD (nie TDI), a jak się sprawdza czujnik omomierzemJarowo pisze:Ciekawe co widzi Vag jak by go podłączyć?. Ew. pozostaje kontrola czujnika po przez pomiar jego wartości kontrolnych omomierzem

ok byłbym wdzięczny; dziś jeszcze byłem u elektryka powiedział jeżeli wymieniłem czujnik i wskaźnik temp. płynu i nic sie nie zmieniło to najprawdopodobniej na tej płytce z tyłu zegarów coś musiało się nadpalić - przepalić i powiedział żebym wymienił zegaryJarowo pisze:Sorki nie doczytałem. To TDIC mnie zmyliło. Jak nikt tego nie zrobi wcześniej to wieczorem spróbuje poszukać na temat wartości kontrolnych czujnika temp. cieczy i jak znajdę to podeślę

i nie mają, serwisówki dopuszczają sporą tolerancję wskazań, do 20 procent.Jarowo pisze:Nie wiem dla czego ale są w nich minimalne różnice i teoretycznie nie powinny mieć znaczenia,

zgodze sie z kolegą, że te wskazania są dosłownie "groźne", bo pokazuje nie dość że złą temeraturę przez co nie wiadomo kiedy silnik możne na prawdę się przegrzać. Teraz mam 2 wyjścia - kolega ma Vento 1.9D (więc zegary od niego podejdą) i na chwilę podłączę jego zegary do mojego (ale tu jest jeszcze problem bo nie wiem czy on ma zegary Motometra czy VDO a następne wyjście jest takie że trzeba będzie kupić zamiast zegarów do TD za jakieś 150zł to może uniwersalny wskaźnik:Jarowo pisze:Niestety już po wysłaniu odpowiedzi zauważyłem, że z tym co napisałem jest coś nie tak, szczególnie jak rzuciłem okiem na poniższy schemat, ale nie mogłem po mimo 2 prób napisać sprostowania. Sprzęt znowu odmówił współpracy.
[url=http://images24.fotosik.pl/284/2bfc5a0b9ec2b5bfm.jpg]Obrazek[/URL]
Paweł Marek pisał że o pinach 1-3 można coś znaleźć a o 2-4 nic. Napisał także było o tym wiele razy i ze to trudna sprawa oraz prawdopodobnie wyniki swoich pomiarów.
Nie wiem czy to realne, ale mam propozycje czy koledzy z forum mogli by pomóc w stworzeniu punktów kontrolnych czujnika temp. na pinach 2-4 po przez pomiar rezystancji na 2-4 i odpowiadających im rezystancji na 1-3 w różnych temperaturach. Informacja o temperaturze najlepiej jakby była na podstawie niezależnego pomiaru, lub jak to jest możliwe przez to dlc zaznaczone na schemacie i dobrze by było zaznaczyć, która była wersja pomiaru temperatury. Więcej danych pozwoli na dokładniejsze opracowanie charakterystyki czujnika
Powstały by wtedy pożyteczna informacja na potrzeby forum pomagająca w rozwiązaniu dosyć częstej a jednocześnie groźnej przypadłości jaką jest błędne wskazywanie temp.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 133 gości