Dziwny metaliczny dzwięk przy przyspieszaniu w MK2

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mar_tec
Użytkownik
Użytkownik

Dziwny metaliczny dzwięk przy przyspieszaniu w MK2

Post autor: mar_tec » pn lip 18, 2005 15:32

Prosiłbym o pomoc w ustaleniu co mam zrobić.
Podczas przyspieszania słyszę oprócz stukania zaworów jakiś metaliczny dźwięk (coś jakby turbinka). jednak bardzo mnie to niepokoi. Słyszę to przy każdej zmianie biegu i jak wciskam przyspieszanie. W trakcie jazdy przy normalnym delikatnym trzymaniu ped... gazu nie slychać. Czy to coś poważnego i od czego to mogło się stać?

[ Dodano: Wto Lip 19, 2005 9:09 am ]
Popychacze hydrauliczne mi stukają ale ten dzwięk podczas przyspieszania mnie bardziej niepokoi. Co to może wg Was być? Sprawdzałem szczelnośc układu wydechowego i wygląda ze jest OK. Nie jest to buczenie, ale brzęczenie, coś jakby sie zdjeło filtr z gaźnika i odpaliło go.

[ Dodano: Sro Lip 20, 2005 2:16 pm ]
Czy jest możliwe, ze dzwięk ten wydobywa się przy łączeniu kolektora wydechowego z układem wydechowym? Jest tam taki oring metalowy. Myślę ze podczas przyspieszania silnik trochę "odgina" się do przodu powodując delikatną zmianę kąta między kolektorem a wydechem. U mnie ten oring widać ze jest pęknięty w jednym miejscu. Bo dziwne jest to ze słychac to tylko przy przyspieszaniu jak silnik ma cięzej.

Skygge
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Skygge » pn lip 25, 2005 08:43

Za wczesny zapłon.

Awatar użytkownika
mar_tec
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mar_tec » pn lip 25, 2005 09:02

Ustaliłem, że dźwięk ten wydobywa się z połączenia kolektora wydechowego z rurą wydechową. Podczas przyspieszania silnik delikatnie uchyla się powodując mini szczelinę w połączeniu z rurą wydechową i słychać tam wydobywający się dźwięk. Co z tym zrobić? Czy silnik opadł na przedniej poduszce? Wygląda na dobrą.

piotr1979
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: piotr1979 » pn lip 25, 2005 09:29

mar_tec pisze:Ustaliłem, że dźwięk ten wydobywa się z połączenia kolektora wydechowego z rurą wydechową. Podczas przyspieszania silnik delikatnie uchyla się powodując mini szczelinę w połączeniu z rurą wydechową i słychać tam wydobywający się dźwięk. Co z tym zrobić? Czy silnik opadł na przedniej poduszce? Wygląda na dobrą.
rozkrac to ,wymien sroby,jak jest jakas uszczelka to tez ja wymien moze juz ja trafilo,skrec i powinno byc dobrze.a co do poduszki to nie wiem ja jej nie widzialem.

passat b5 fl ,galaxy 1.9tdi 2005r auy,ALHAMBRA 1.8T AJH,honda civic ufo type r

Awatar użytkownika
mar_tec
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mar_tec » wt lip 26, 2005 12:30

Już naprawione :)
Kupiłem nowe klamry (uchwyty) trzymające wydech 10zł/szt i nowy oring uszczelka metalowa 17zł/szt. Przestało :) nie piszczy :)
Odpowiedzi również były o zbyt wczesnym zapłonie - zastanawia mnie to - czy przypadkiem nie jest tak ze w gazowni przyspieszają zapłon dla gazu ? Czym to grozi? Taka jazda na wczesnym zapłonie?

Awatar użytkownika
daaroo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: daaroo » śr lip 27, 2005 00:47

a sprawdzileś czy napewno w czasie jady nic Ci nie zdejmuje filtra z gaźnika ?? :D:D

Awatar użytkownika
mar_tec
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mar_tec » śr lip 27, 2005 08:38

teraz już jest ok

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”