Wysoka temperatura na wskazówce.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wysoka temperatura na wskazówce.
Witam wszystkich. Od razu mowie ze sprawdzałem w szukajce ale mojego problemu tam nie ma. wiec tak , jadę sobie z Krakowa do Tczewa, przez 300 km auto sprawowało się świetnie aż do momentu jak wyjechałem z łodzi gdzie spędziłem 1,5 h w korkach. jadę sobie 110 i nagle widzę czerwona kontrolka od temperatury miga, wskazówka ostro w prawo wychylona no to się zatrzymuje. Zaglądam pod machę, wentylator od chłodnicy nie chodzi(działa bo sprawdzałem na krotko) spodziewałem się nabrzmiałych węzy , świstu, a tu nic takiego, myślę se jak go zagotowało to jak odkręcę korek od zbiorniczka z płynem chłodzącym, powinno walnąć a tu nic, takie psst jakby normalna temperatura była, podobnie mi si zrobiło jeszcze ze 4 razy i to podczas spokojnej jazdy 100km/h gdzie wskazówka do prawej strony do ostatniej kreski wychylała się w momencie. Zatrzymałem się znowu i wentylator na krótko, ostatnie 100 km tak przejechałem i było git ale temperatura na budziku opadała do normalnego poziomu pół godziny, i to podczas jazdy non stop... Musze się teraz dowiedzieć co mu dolega przed droga powrotna? prosił bym Was o jakieś podpowiedzi. a no i zapomniałem dodać silnik 1.8 RP na gazie ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Ostatnio zmieniony sob wrz 27, 2008 12:08 przez koszu_sk, łącznie zmieniany 3 razy.
http://koszu-sk.fotosik.pl/albumy/425723.html
skoro temperatura gwałtownie wzrasta i tak się utrzymuje a wentylator nie chodzi, węże nie są nabrzmiałe a po odkręceniu korka nie wywala płynu ze zbiorniczka i podczas jazdy temperatura tak wolno spada to proponuję abyś w czasie wystąpienia kolejnych takich objawów odkręcił korek zbiorniczka (z zachowaniem zasad bezpieczeństwa przed poparzeniem oczywiście) i włożył weń w płyn termometr wyskalowany odpowiednio do wyokiej temperatury rzędu 100-120*C i sprawdził jaką płyn w tym czasie ma temperaturę aby sprawdzić czy jest rozbieżność rzecziwstej jego temperatury ze wskazaniami na wskaźniku w zegarach, możliwe że czujnik przekłamuje. Proponuję też przy rozgrzaniu silnika do temperatury roboczej - 90*C zostawić silnik na postoju na wolnych obrotach i obserwować wzrost temperatury na wskaźniku i zobaczyć czy wentylator się włączy - bo przecież powinien jeśli jest dobry wyłącznik termiczny w chłodnicy.
No i w drodze powrotnej miałem to samo ale już na samej końcówce trasy jakieś 100km przed Krakowem czerwona kontrolka, wskazówka ostro w prawo, a pod machą nic takiego co by wskazywało na przegrzanie... Wymieniam dziś czujnik temp, na króćcu i mam nadzieje ze będzie spokój, bo w sobotę ruszam w górskie rejony do N.Sącza.A tak poza tym ile jadą wasze RPki zagazowane, mój śmigał 170km/h a więcej już mu sprawia problem, (2 osoby i trochę bagażu) po 5 minutach udało się uzyskać 180 i więcej już nic, bo temperatura mu się podniosłą troszkę, pytam z czystej ciekawości nie na jakieś przechwałki, tak 140-150 to niema żadnego problemu. Pozdrawiam.
Dodam jeszcze że na 604km trasy spalił 64 litry gazu czyli średnia troszke ponad 10L/100km
Dodam jeszcze że na 604km trasy spalił 64 litry gazu czyli średnia troszke ponad 10L/100km
Ostatnio zmieniony wt wrz 30, 2008 12:10 przez koszu_sk, łącznie zmieniany 3 razy.
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Na mój gust do wymiany czujnik wentylatora w chłodnicy- nie będzie nic bulgotać przy 100 stopniach bo w układzie chermetycznym temperatura wrzenia jest wyzsza czy jakoś tak.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak ale płyn chłodniczy ma to do siebie że zwiększa swoją objętość (czy ilość po prostu robi się go więcej) im wyższa jego temperatura, dlatego węże się pompują tak jakby i po tym poznajesz ze temp. jest wyższa niż powinna, a u mnie tego nie było. jak wyjeżdżałem to wszystko było ok, wentyl. się włączał jak powinien dlatego dalej obstaje przy czujniku w króćcu