Dziwne drżenie silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwne drżenie silnika
Witam szanownych kolegów Mam problem z dziwnym zachowaniem silnika otóż podczas jazdy czasem, nie zawsze, czuć takie drżenie jakby wibracje idące od silnika, mam również wrażenie, że jest wówczas słabszy. Od razu nadmieniam, że dwumas wymieniony jakiś czas temu (acha, dopiero po jego wymianie zauważyłem te objawy, poprzednio to cały samochód żył swoim życiem ) poduchy przy silniku również, problemy z ogumieniem i układem jezdnym chyba odpadają bo na luzie nigdy nie ma takich drgań jedynie jak dodaje gazu. Wprawdzie łapię czasem notlauf ale turbawka chyba jakoś tam hula (przynajmniej sztanga chodzi) nastawnik i cała pompa powinna być w porządku bo była wymieniana ok 2 lata temu (60 tys. km) kąt wtrysku po wymianie rozrządu ustawiany z VAG-iem. Czytam i wertuję forum i guzik zero bladego pojęcia. Proszę o jakies wskazówki lub sugestie. Pozdro!
objaw drgania budy podczas przyspieszania pojawia sie przy zuzytych (uszkodzonych ) przegubach wewnetrznych. opisz dokladniej objawy, szczegolowo bo z tego co napisales ciezko wysnuc jakies konkretne wnioski.
Ps opisz tez jakie miales objawy nieprawidlowego dzialania dwumasu ?? i dlaczego wymieniales poduszki?? bo byc moze mam to samo co ty tzn pojedyncze pukniecie podczas ruszania i zmiany biegow do 3 biegu. zawsze slysze pukniecie przy puszczeniu sprzegla na 1 biegu i pozniej po wcisnieciu sprzegla do zmiany na 2 bieg, puszczeniu sprzegla po zmianie biegu i to samo przy zmianie z 2 na 3. pozdro
Ps opisz tez jakie miales objawy nieprawidlowego dzialania dwumasu ?? i dlaczego wymieniales poduszki?? bo byc moze mam to samo co ty tzn pojedyncze pukniecie podczas ruszania i zmiany biegow do 3 biegu. zawsze slysze pukniecie przy puszczeniu sprzegla na 1 biegu i pozniej po wcisnieciu sprzegla do zmiany na 2 bieg, puszczeniu sprzegla po zmianie biegu i to samo przy zmianie z 2 na 3. pozdro
Ja takich puknięć jak opisujesz nie mam, u mnie dzieje się to czasem i jedynie przy przyspieszaniu, to taki wkurzający rodzaj wibracji, drgań itp. może faktycznie coś się dzieje przy przegubach wewnętrznych z tym że zaznaczam żadnych luzów przy ruszaniu czy zmianach biegu nie wyczuwam i dlaczego silnik staje się słabszy.
Odnośnie dwumasy to silnik na wolnych obrotach drgał jakby chciał się urwać z poduszek, drgania były tak silne, że przenosiły się na przednie koła (drgały na postoju). Poduszki wymieniłem bo trafiłem na kiepskiego mechanika, który stwierdził, że to wina poduszek a nie jak się później okazało dwumasy.
Odnośnie dwumasy to silnik na wolnych obrotach drgał jakby chciał się urwać z poduszek, drgania były tak silne, że przenosiły się na przednie koła (drgały na postoju). Poduszki wymieniłem bo trafiłem na kiepskiego mechanika, który stwierdził, że to wina poduszek a nie jak się później okazało dwumasy.