Piszczenie, skrzypienie przy wy- i wsprzęglaniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

_robert_s
Ma gadane
Ma gadane

Piszczenie, skrzypienie przy wy- i wsprzęglaniu

Post autor: _robert_s » pt sie 29, 2008 09:57

Witam!

Zauważyłem wczoraj przez przypadek, że przy naciskaniu sprzęgła i jego puszczaniu wydobywa się wyraźnie z jego okolic lub skrzynki takie skrzypienie jakby guma o metal tarła, czy coś w tym rodzaju. Jest to stosunkowo ciche ale wyraźnie słyszalne. Przy włączonym silniku albo tego nie ma, albo po prostu praca silnika to zagłusza.

Powiedzcie mi czy się tym przejmować? Pech chciał, że akurat teraz, na 2 dni przed wyjazdem do Chorwacji, to zauważyłem, wcześniej mi nie podpadło :(

Proszę o rady,
pozdrawiam

ps.
Zapomniałem dodać - żadnych inny objawów ze strony sprzęgła czy skrzyni nie mam - pedał wciska się normalnie, biegi wchodzą też bez jakiś ekscesów. Na razie jeździłem tylko krótkie trasy, więc auto nie było fest rozgrzane, dlatego nie potrafię powiedzieć co z tym odgłosem się dziej po dłuższej trasie...
Ostatnio zmieniony pt sie 29, 2008 09:59 przez _robert_s, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pt sie 29, 2008 13:43

myślę ze to moze być wina urządzenia wspomagającego sprzęgła (sterowanie masz hydrauliczne ) jest to coś takeigo jak cylinderek hamulcowy ale skoro nie ubywa płynu hamulcowego nie marwtił bym się tym hałasem
sprawdz przy okzji mechanizm wyłaczania sprzęgła od samej dzwigni pedału do sprzegła
wiem stary jak to jest przed dłuższą podróżą (trasa ) zmysły słuchu i widu się wyostrzaja czasami słyszymy lub widzimy cos czego wcześniej nie było :D :D :D
Ostatnio zmieniony pt sie 29, 2008 13:45 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

_robert_s
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: _robert_s » sob sie 30, 2008 15:57

dziejo pisze: wiem stary jak to jest przed dłuższą podróżą (trasa ) zmysły słuchu i widu się wyostrzaja czasami słyszymy lub widzimy cos czego wcześniej nie było :D :D :D
he he - dokładnie tak! :) I człowiek robi się od tego nerwowy...

Dzięki za odpowiedź!
A jeśli chodzi o ten mechanizm - jeszcze nie zaglądałem tam dokładnie - na co zwrócić uwagę? Jak toto w ogóle jest skonstruowane?

pzdr

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”