problem z maglownica do wspomagania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

problem z maglownica do wspomagania

Post autor: ASUS1986 » ndz sie 17, 2008 15:30

Witam,
mam golfika mk2 z silnikiem RP i zakupilem do niego jakis czas temu prawie kompletne wspomaganie a mianowicie byla to maglownica pompa i napinacz brakowalo zbiornicza przewodow lapy mocujacej pompe co dokupil mam problem z dostaniem kola pasowego na wal korbowy co napedza pompe ale to niewazne. Problem tkwi w tym iz wielowypust na walku wychodzacym z maglownicy nie pasuje do tego na walku posrednim (tym z krzyzakami) w moim aucie. Podejrzane jest to ze na magli jest rok prod. 1996 (tak jakby z mk3 byla) jednak koles od ktorego to kupilem zarzeka sie ze to w mk2 GTI 16v jezdzilo ale ze przez allegro kupowane to nigdy nie wiadomo mowic mozna rozne rzeczy. W koncu pokusilem sie o sprawdzenie nr czesci w ETCE ale tu sie zdziwilem niby na magli sa znaczki VW ale czesci o takim numerze nie ma ani w mk2 ani w mk3 (na marginiesie magiel jest ZF'a). Podobnie z pompa tez lipa i najdziwniejsze jest ze na pompie jest napisane "made in USA". Tylko nr seryjny kolka pasowego pompy sie zgadza z mk2 ale to o niczym nie swiadczy bo kolko o takim samym nr seryjnym znalazlem przez ETKe ze w audi montowali. Po przydlugim wstepie moje pytanie a raczej prosba jest taka czy ktos moglby sprawdzic te nr seryjne ktore podam moze poprostu macie lepsze dojscia niz ja bo nie wiem co robic czy to sprzedawac a jesli tak to musze wiedziec od czego to jest czy to montowac bo musi pasowac tylko np trzeba zmienic walek posredni coby wielowypust wszedl.

Podaje nr seryjne czesci (a raczej wszystko co udalo mi sie odczytac z poszczegolnych czesci):

- maglownica
1H1 422 055D
7830 974 129
7830 501 135 (ten nr jest bezposrednio na korpusie magli a pozostale ktore wypisalem sa na tabliczce przynitowanej)
02 33 04

-pompa
XEB 1H0 422 155
784 9701

Z gory dzieki za pomoc

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 17, 2008 16:05

Numery są w spisie części wycofanych z produkcji. Jako zamienniki podane są już numery z MK3, i wygląda na to że wszystkie są takie same do mk2 i 3 i jedynym faktem który cię interesuje to jest to że masz ZF

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ASUS1986 » ndz sie 17, 2008 17:40

Paweł Marek pisze:Numery są w spisie części wycofanych z produkcji. Jako zamienniki podane są już numery z MK3, i wygląda na to że wszystkie są takie same do mk2 i 3 i jedynym faktem który cię interesuje to jest to że masz ZF
Tzn ze nie ma roznicy miedzy mk2 i mk3? Troche dziwne bo mk3 ma inny rozstaw osi zatem magiel powinna byc inna chyba ze to kwestia drazkow w jednym sa krotsze a w drugim dluzsze a sama magiel jest taka sama. Czyli musze skombinowac walek posredni zeby podpasowac go do wielowypustu na magli i bedzie wszystko grac??

Obrazek

Awatar użytkownika
Gangst3R
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gangst3R » ndz sie 17, 2008 17:46

Tutaj masz numery wszystkich części wraz ze zdjęciami.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=82665
Jak bys chciał jakieś dokładniejsze zdjęcia to służę pomocą, ponieważ leży u mnie w piwnicy kompletne wspomaganie do mk2 i czeka na założenie.

[ Dodano: 17 Sie 2008 17:49 ]
A co do tego wałka pośredniczącego, to rozumiem, że chodzi ci o krzyżaka łączącego maglownice z kolumną kierowniczą. We wspomaganiu jest inny niż w wersji bez niego (jest krótszy).

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=158822&start=0]Mój były golf[/url]

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ASUS1986 » ndz sie 17, 2008 20:12

Gangst3R pisze:Tutaj masz numery wszystkich części wraz ze zdjęciami.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=82665
Oblukalem ten temat i nie wiem co dalej robic ten nr magli co tam jest podany tzn. 191 422 055 jest podobny do tego na mojej magli a mianowicie 1H1 422 055D chociaz moja magiel chyba troche inaczej wyglada ale to dokladnie oblukam jeszcze. Postaram sie wrzucic fotki tej magli to moze cos podpowiecie. Ale sie okazuje ze oprocz krzyzaka to mi brakuje mocowania zbiornika plynu i przewodow no i ja mam chyba tylko 2 przewody a nie 3 a to sa takie duperele ktore ciezko dostac przynajmniej u mnie w okolicy. Chyba ze ktos zna kogos z okolic lodzi kto by mogl miec takie fanty do wspomagania? Strasznie mi zalezy na tym zeby to w koncu skompletowac i zalozyc bo leza mi czesci juz prawie rok w garazu i sie kurza. I mam jeszcze jedno pytanie bo w tym opisie nie bylo nic o dodatkowym kole pasowym na wal korbowy bo przeciez pompa jest osobnym paskiem napedzana?

Obrazek

Awatar użytkownika
Gangst3R
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gangst3R » ndz sie 17, 2008 20:37

Mam takie podwójne koło pasowe na zbyciu. Kupiłem je razem ze wspomaganiem i lezy. Zakupilem teraz kompletny silnik 1.8 i tam tez jest takie zamontowane, więc mam dwa.
Z przewodami Ci niestety nie pomoge ale wydaje mi sie, że po numwrach powinieneś dostac je w sklepie. Zbiorniczek można na jakimś patencie przymocować, coś wykombinujesz.

P.S. Koło pasowe 20zł + przesyłka, jak pasuje to podaj na PW adres na jaki mam wysłać.

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ASUS1986 » pn sie 18, 2008 01:02

Gangst3R pisze:Mam takie podwójne koło pasowe na zbyciu. Kupiłem je razem ze wspomaganiem i lezy. Zakupilem teraz kompletny silnik 1.8 i tam tez jest takie zamontowane, więc mam dwa.
Z przewodami Ci niestety nie pomoge ale wydaje mi sie, że po numwrach powinieneś dostac je w sklepie. Zbiorniczek można na jakimś patencie przymocować, coś wykombinujesz.
.
Jednak mam komplet przewodow bo jeden mam luzem a dwa sa do zbiorniczka przykrecone takze lajt jedna rzecz odchodzi. Ale z tymi kolami pasowymi jest lipa bo sie okazuje ze w RP ze wspoma i bez sa dodatkowo inne kola na pompie wody (widac to na foto z etki ponizej)

Obrazek

Ze wspoma ma kolo o numerze 7a a u mnie jest ta 7 czyli głebsze jakby i to sie chyba zgadza bo gdy jest wspoma to jeden pasek pedzi tylko alternator (teraz i alternator i pompa wody sa na jednym pasku) a drugi pompe wody i wspomy takze musza byc kola o roznych odsadzeniach na pompie wody ze wspoma i bez. Jesli pisze glupoty to mnie poprawcie wogole fajnie by bylo jakby ktos podrzucil foto jak to z tymi paskami jest na aucie w realu.

Gangst3R jesli chodzi o to kolo na wal korbowy co je masz na zbyciu to ono tak wyglada?

Obrazek Obrazek

Ale sprzedajesz je jak cos samo czy razem z tym drugim do ktorego jest ono dokrecane (czyli 5 i 9 z rysunku ponizej czy sama 9)?

Obrazek

Mysle ze sie dogadamy z tym kolem jutro jeszcze pojezdze po okolicznych szrotach bo mam wolne moze akurat sie trafi jakis mk2 ze wspoma to skompletuje reszte gratow ale szczerze watpie bo jest tego jak na lekarstwo albo raczej wynika to z tego ze nie mam w poblizu porzadnego szrotu specjalizujacego sie typowo w VW.

Obrazek

Awatar użytkownika
Gangst3R
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gangst3R » pn sie 18, 2008 05:30

ASUS1986, jeszcze sprawdze dziś ale wydaje mi się, że mam oba te kółka razem.

[ Dodano: 18 Sie 2008 05:33 ]
A koło pompy wody jak obrócisz to wydaje mi się, że będzie wystarczająco wysunięte aby pasowało.

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ASUS1986 » pn sie 18, 2008 14:35

Dzisiaj zrobiłem prawie 40km na marne i nic mi sie nie udalo kupic. Ale wczoraj na allegro znalazlem golfa GT na czesci ze wspomaganiem tylko jest jeden problem bo facet jest z WYR miejscowosc na slasku jakies 220km ode mnie wiec raczej tam sie nie wybiore ale ze temat wspomagania opanowalem juz na wylot wiec zrobie mu liste czesci z nr seryjnymi plus dokumentacja zdjeciowa taka jaka jest na forum wysle na maila facet to rozbierze skompletuje porobi foty i jakos dobijemy targu bo cena tez jest dobra powiedzial 300zl za komplet plus koszty wysylki auto ma 200tys km ponoc przejechane i wspoma jest ok nie cieknie nie piszczy itd.

Obrazek

Przemek
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Przemek » pn sie 18, 2008 15:26

ASUS1986, kurna mas problem ja pier ale filozofujesz prosza cie poczytaj troche na forum i rusz mózgiem są óżne sposobi założenia koła pasowego jak byś pomyślał to już masz wszystko zrobione :butthead: :butthead: :butthead:
a bym zapomniał wspomae kupuje sie przeważnie kompletną ze wszystkimi mocowaniami
Ostatnio zmieniony pn sie 18, 2008 15:28 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.

LEŚNY PRZYTULAS

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ASUS1986 » pn sie 18, 2008 16:15

Przemek pisze:ASUS1986, kurna mas problem ja pier ale filozofujesz prosza cie poczytaj troche na forum i rusz mózgiem są óżne sposobi założenia koła pasowego jak byś pomyślał to już masz wszystko zrobione :butthead: :butthead: :butthead:
a bym zapomniał wspomae kupuje sie przeważnie kompletną ze wszystkimi mocowaniami
No ja wiem ze sie kupuje kompletna tylko ze z ta wspoma to jest tak ze nikt dokladnie nie wie jak to jest z tymi niuansami typu te kola pasowe itd wystarczy w ETKE luknac i od razu widac ze co silnik to inna historia. Jak kupowalem wspome to nie znalem tak dobrze tematu i myslalem ze jak mam magiel pompe weze i zbiornik na plyn to juz jest wszystko poza tym pytalem troche na forum i grzebalem ale nie bylo tyle wtedy na ten temat co na dzien dzisiejszy jest a skad moglem wiedzie ze np potrzebny jest inny walek z krzyzakami bo jest krotszy w wersji ze wspoma. Teraz jestem madry bo mam ETKE i wiadomosci z forum na temat wspomy w mk2 ale to troche po fakcie jest a kase wydalem i chce to zrealizowac. Jezdzac i szukajac tego co brakuje (bo bez walka z krzyzakami to nic nie zrobie o ile z kolami moge rzezbic) wydam wiecej kasy na paliwo niz jak kupie druga wspome za 300zl za to co mam tez dalem 300 stowki a to co mi zostanie po skompletowaniu calosci moge sprzedac czyli magiel pompe zbiornik weze itp i na pewno te 300zl wycofam wiec i tak mnie wspoma wyjdzie 300zl a nie bede musial rzezbic w gow... i sie denerwowac no i bede mial pelen oryginal.

Obrazek

Przemek
Kontakt:

Post autor: Przemek » wt sie 19, 2008 13:30

ASUS1986, poszukaj na allegro ja tak szukałem i znalazłem

LEŚNY PRZYTULAS

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ASUS1986 » wt sie 19, 2008 23:45

Decyzja juz zapadla przeslalem temu kolesiowi z allegro spis czesci ze zdjeciami i w weekend ma zdemontowac wszystko od tej wspomy porobic foty no i jak bedzie wszystko kompletne to wezme ta wspome w zwiazku z czym bede mial troche gratow na sprzedaz mozna powiedziec prawie kompletna wspome ale jak wiadomo prawie robi wielka roznice :) Mam jeszcze pare innych problemow z moim Goferem ale to jak bede mial chwilke to otworze nowe tematy.

Wielkie dzieki wszystkim za pomoc.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”