Niebieski dym w dieslu - jaka przyczyna ???

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

de8bolek
Nowicjusz
Nowicjusz

Niebieski dym w dieslu - jaka przyczyna ???

Post autor: de8bolek » ndz sie 10, 2008 15:26

Witam

Jeżdzą Golfem II z silnikiem diesla 1.6 bez turbiny (prawdopododnie jest od golfa III).

Ostatnio pojawiły się problemy z silnikiem, po odpaleniu zimnego silnika pracuje bardzo nierowno (przerywana praca), a po wsiśnięciu gazu z tyłu pojawia sie chmura niebieskiego dymu, dodatkowa silnik bardzo się grzeje i nie da sie przejechać dłuższego dystansu, bo zaraz wywala całą wodę w chłodnicy (układ chłodzenia jest troszkę nieszczelany, ale wsześniej nie stanowilo to wiekszego problemu).

Dodam jeszcze że przy kierownicy po lewej stronie jest cięgno, nie wiem dokladnie jak sie to nazywa, chyba służy do rozgrzewania silnika, albo odpalania w zimie (po jego wyciągnięciu silnik ma troszkę wyższe obroty)
Po jego wyciągnięciu silnik pracuje równo i nie dymi, dalej jednak wali wogą z chłodnicy.
Wyczytałem że niebieski dym to wina zaworów, ale dlaczego na tym wyciągniętym cięgle nie dymi...

Jakiś miesiąć temu też był problem z przegżewaniem się, powodem była uszczelka pod głowicą, problem zniknoł, bo nie trzeba było co kilka kilometrów dolewac wody, teraz niekoniecznie jest to uszczelka bo nie wali olejem z pod głowicy.

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co to może być, to z góry bardzo dziękuje za pomoc

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » ndz sie 10, 2008 17:49

de8bolek pisze:Jeżdzą Golfem II z silnikiem diesla 1.6 bez turbiny (prawdopododnie jest od golfa III).
na pewno nie
de8bolek pisze:Dodam jeszcze że przy kierownicy po lewej stronie jest cięgno, nie wiem dokladnie jak sie to nazywa, chyba służy do rozgrzewania silnika, albo odpalania w zimie (po jego wyciągnięciu silnik ma troszkę wyższe obroty)
Po jego wyciągnięciu silnik pracuje równo i nie dymi,
przyspieszacz kąta wtrysku ma za zadanie ułatwiać odpalenie zimnego silnika , co do pracy silnika to sprawdź rozrząd , kąt wtrysku , układ paliwowy , odnośnie gotowania wody sprawdź czy masz obieg wody , termostat (spróbuj bez) , pompa wody , szczelność układu wodnego

Awatar użytkownika
szopek87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szopek87 » ndz sie 10, 2008 18:30

w moim gotowal wode bo mailem zapchany kanal wodny w bloku kawalek uszczelki z pompy wodnej poszla w blok a to z boku co masz to dziala na zasadzie ssania a to ze dymi to sprawdz czy nie bierze oleju i wtryski moze ktorys leje albo wina pompy paliwa

nigdy nie jest tak nisko by nie mogło być niżej
7 cali czystej stali a wahacz o asfalt wali :)

przemooo8905
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: przemooo8905 » ndz sie 10, 2008 23:58

de8bolek pisze:Wyczytałem że niebieski dym to wina zaworów, ale dlaczego na tym wyciągniętym cięgle nie dymi...
niebieski dymek jest zazwyczaj spowodowany spalaniem oleju.

Awatar użytkownika
szopek87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szopek87 » pn sie 11, 2008 12:23

a duzo Ci kolego oleju ubywa w silniku???

nigdy nie jest tak nisko by nie mogło być niżej
7 cali czystej stali a wahacz o asfalt wali :)

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » pn sie 11, 2008 15:08

Niebieskie spaliny oznaczają spalanie oleju przez silnik. Teraz pytanie czy ten olej dostaje się przez nieszczelne pierścienie(zużyty silnik), czy przez uszczelniacze zaworów. Choc generalnie przy remoncie polecam wymienić i uszczelniacze i pierścienie razem. Remont chyba jednak cie nie ominie.
Ostatnio zmieniony pn sie 11, 2008 15:09 przez Maćkooo, łącznie zmieniany 1 raz.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pn sie 11, 2008 15:37

przemooo8905 pisze:
de8bolek pisze:Wyczytałem że niebieski dym to wina zaworów, ale dlaczego na tym wyciągniętym cięgle nie dymi...

mi sie wydawało ze jak auto kopci na niebiesko to płyn chłodniczy spala jak na biało (u mnie tak było) to olej!

przemooo8905
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: przemooo8905 » pn sie 11, 2008 16:13

raf1al pisze:
przemooo8905 pisze:

mi sie wydawało ze jak auto kopci na niebiesko to płyn chłodniczy spala jak na biało (u mnie tak było) to olej!
a wlasnie ze na odwrot, plyn-bialy dym , olej- niebieskawy dym.

de8bolek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: de8bolek » pn sie 25, 2008 00:48

to jednak była wina źle ustawionego konta wtrysku, zmian jego ustawienia pomogła, silnik pracuje lepiej (ale to jeszcze nie to), ale siągle dość mocno dymi jak jest zimny, jak się rozgrzeje jest w miarę - chyba jednak starość daje o sobie znać

dalej jednak jest problem z chłodnicą, ale i to się zalatwi, puki co pojawił się jest inny problem, w dowodzie rejestracynym skończyły się kratki na piecząkę przeglądu... :/

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”