Rodacy pomóżcie
Mam sharan 2005, z fabrycznym ogrzewaniem postojowym (to będzie ważne info w dalszym opisie problemu)
Kilku dealerów w Warszawie, Kielcach nie jest mi w stanie pomóc, dział techniczny u importera tez nie napotkał takiego problemu, nie wiedza jak mi pomoc.
Jadąc w czasie deszczu swoim Sharanem przez kałuże lub koleiny (prawa strona samochodu przejeżdżając przez kałuze/koleiny) podczas odprowadzania wody powstaje ogromy huk odprowadzanej wody (nie wiem czy o nadkole, czy o podwozie). Wydaje mi się ze jest to prawa strona – obszar m.in. okolic przedniego siedzenia pasażera.
Pytałem wielu wlasicieli sharana, Alhambry, galaxy nie maja takiego problemu. Co ciekawe u mnie problem wystepuje tylko z prawej strony, lewe koła jak „przecinaja” wode wszystko jest ok.
Zamontowałem z przodu chlapacze, zmieniłem na nowe opony, zainstalowałem wzdłuż prawego progu podwozia plastikowa (we własnym zakresie zrobiona) osłone – nie pomogło, nadal jest problem.
A propos ogrzewania postojewgo. Z uwagi na takie wyposażenie pod siedzeniem przednim pasażera jest akumulator a patrzac od spodu wystając obudowa skrzyni w której jest akumulator, myślałem ze to może być przyczyna, ale ta skrzynia jest dosc daleko co ważniejsze jak jade i skracam w lewo (wówczas woda jest odprowadzana na zewnatrz) huk tez powstaje. Jest to ogromny huk, jakby na koło nałożyć miednice i powstałby by rezonans odbijaniej wody. Porównałem nowego sharan z salonu z moim, niczego mu nie brakuje jeśli chodzi o nadkola, osłone silnika itd.
I najciekawsze na koniec udalo mi się namierzyc prawie identyczne auto na Internecie do sprzedania (czyli z ogrzewaniem postojowym fabrycznym) – gość opisał identyczny problem
MOŻE KTOŚ COŚ POMÓC ???
Sharan - Huk odprowadzanej wody po prawej stronie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
greg
tp74, małe pytanie - huk jest hałasem uderzającej wody tak? jeśli tak przed osłoną aku na chwile zamontuj kawał gumy - coś w rodzaju chlapacza i przelecieć przez kałużę - czy huk się znowu pojawi - jeśli nie to należy wykonać gumową osłonę na kierunku lotu wody od koła do miejsca gdzie uderza - wystarczyłoby wykonać uchwyt metalowy (2 płaskowniki - ściskające gumę) - najlepiej gdyby guma była ułożona wzdłuż osi jazdy (tak aby ni estawiał oporu podczas jazdy - a ukośnie lecąca woda od kół odbijała sie od tej gumy)
[ Dodano: Sob Lip 19, 2008 9:13 am ]
jeśli natomiast jest to idealnie na kierunku koło - obudowa to na kilka centymetrów (ja bym dął tak 2-3cm przed) przed osłoną daj gumę - zamiast chlapaczy tuż przed tym występem aku poprzecznie do kierunku jazdy - guma musi być dłuższa od występu o kilka centymetrów
[ Dodano: Sob Lip 19, 2008 9:13 am ]
jeśli natomiast jest to idealnie na kierunku koło - obudowa to na kilka centymetrów (ja bym dął tak 2-3cm przed) przed osłoną daj gumę - zamiast chlapaczy tuż przed tym występem aku poprzecznie do kierunku jazdy - guma musi być dłuższa od występu o kilka centymetrów