Nierowne obroty silnika 1.8 ADZ
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nierowne obroty silnika 1.8 ADZ
witam,
auto zawieszalo mi sie na obrotach - podmienilem silnik krokowy i nie ma poprawy - teraz auto nierowno chodzi na niskich obrotach - 800/900 - trzesie autem. ran gdy odpalam auto chodzi na obrotach 1100 - bardziej stabilnie jednak gdy tylko dotkne pedalu gazu zawiesza sie na 2000tys i na biegu jalowym tak 'wyje' az silnik sie bardziej nagrzeje
sprawdzilem TPS - wartosc 0.27v
czy zatem winien bedzie tylko silniczek krokowy?
czy jeszcze na cos zwrocic uwage? czyszczenie przepustnicy? co jeszcze?
pozdrawiam i dzieki za pomoc
auto zawieszalo mi sie na obrotach - podmienilem silnik krokowy i nie ma poprawy - teraz auto nierowno chodzi na niskich obrotach - 800/900 - trzesie autem. ran gdy odpalam auto chodzi na obrotach 1100 - bardziej stabilnie jednak gdy tylko dotkne pedalu gazu zawiesza sie na 2000tys i na biegu jalowym tak 'wyje' az silnik sie bardziej nagrzeje
sprawdzilem TPS - wartosc 0.27v
czy zatem winien bedzie tylko silniczek krokowy?
czy jeszcze na cos zwrocic uwage? czyszczenie przepustnicy? co jeszcze?
pozdrawiam i dzieki za pomoc
Ciezko stwierdzić co jest przyczyną. Napisałeś że podmieniłeś silniczek krokowy to ma znaczuć że go wymieniłeś na nowy?? Nie wiem czy w tym przypadku na obroty nie ma wpływu czujnik połozenia przepustnicy oraz układ zapłonowy. Nierówna praca na rozgrzanym silniku. Na początek sprawdz świece kopułke i palec rozdzielacza. Jesli to bedzie OK wtedy mozna sprawdzać inne rzeczy. Jak wyglada spalanie??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
silniczek wymianilem na nowy orginal BOSCH o takim oznaczeniach jak byl
swiece bede mial w poniedzialek nowe
spalanie jest ok i nie wzroslo od czasu problemow z obrotami - pali w cyklu mieszanym ok 8l
w trakcie jazdy auto chodzi ok nie traci mocy i rownomiernie przyspiesza - jedyne co mnie niepokoi to w momencie zdjecia nogi z gazu i ponownym przyspiaszaniu czuc delikatne szarpniecie ktorego nie bylo do tej pory ...
swiece bede mial w poniedzialek nowe
spalanie jest ok i nie wzroslo od czasu problemow z obrotami - pali w cyklu mieszanym ok 8l
w trakcie jazdy auto chodzi ok nie traci mocy i rownomiernie przyspiesza - jedyne co mnie niepokoi to w momencie zdjecia nogi z gazu i ponownym przyspiaszaniu czuc delikatne szarpniecie ktorego nie bylo do tej pory ...
jak kolega pisal ... sprawdzilem dolot ... przeczyscilem co sie dalo podokrecalem opaski i pod filtrem powietrza w jego obudowie znalazlem wyczepiona klapke ktora sie tam znajduje. po umocowaniu jej na swoje miejsce auto chodzi rowniej przestalo szarpac
jedyne co pozostalo to w czasie zmiany biegow auto zamiast schodzic z obrotów jeszcze ich dodaje i dopiero schodzi
co moze byc powodem?
jutro bede mial nowy filtr powietrza i swiece - moze pomoga ??
jedyne co pozostalo to w czasie zmiany biegow auto zamiast schodzic z obrotów jeszcze ich dodaje i dopiero schodzi
co moze byc powodem?
jutro bede mial nowy filtr powietrza i swiece - moze pomoga ??
-
gopiter
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Jak dla mnie jest to typowy objaw dziurawego dolotu.U mnie bylo tak samo.Najpierw wymienilem wezyk idacy pod filtrem powietrza do przepustnicy.Bylo lepiej ale dopiero jak wymienilem uszczelke pod wtryskiem auto zaczelo pracowac tak jak powinno.kedzior pisze:jedyne co pozostalo to w czasie zmiany biegow auto zamiast schodzic z obrotów jeszcze ich dodaje i dopiero schodzi
Wymiana filtra powietrza na pewno nie zaszkodzi ale swiece raczej nic do tego nie maja.Jesli jestes pewnie ze dolot masz w 100% szczelny to moze cos z przepustnica?
Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...
ten cieniutki przewod ktory sie laczy z takimi gumowymi lącznikami?kedzior pisze:Najpierw wymienilem wezyk idacy pod filtrem powietrza do przepustnicy.
a ma kolega na nich opaski czy tylko wciskane sa?
Ostatnio zmieniony pn lip 14, 2008 21:36 przez kedzior, łącznie zmieniany 2 razy.