Podłączenie sterownika centralnego zamka - Dziwny problem!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

malomal
Nowicjusz
Nowicjusz

Podłączenie sterownika centralnego zamka - Dziwny problem!!!

Post autor: malomal » czw lip 10, 2008 19:01

Witam
Podłączyłem sterownik centralnego zamka FAI820 do VW LUPO 2000r. Auto posiada fabryczny centralny zamek z kluczyka. Jest to centralny elektryczny w przeciwieństwie do innych VW.
Podłączyłem zasilanie do sterownika oraz Lock w przewód zółto-szary natomiwas Unlock w niebiesko-fioletowy zlokalizowane po prawej stronie obok pedałów. Sterowanie natomiast dwoma plusami. Mam też funkcje komfort ale narazie jej nie podłączam.

Mam taki problem po podłączeni sterownika dzieją się dziwne rzeczy a mianowicie po zamknięciu potrafia sie po jakimś czasie otworzyć okna bez przyczyny.

Zaznaczam że wcześniej też miałem taka sytuacje kiedy nie miałem podłączonego sterownika. Było to wtedu kiedy miałem podłączoną kostę do przecisków zamykania i otwierania drzwi wewnątrz samochodu. Kiedy ją odłączyłęm problem znikł. I pozostała ona odłączona na satłe.
Lecz teraz w momencie podłączenia sterownika problem wrócił mimo że kostka jest nadal odłączona.
Myśle że rozwiązaniem mogło by tu być podłączenie się do przewodów LOCK i UNLOCKprzy samym siłowniku przy drzwiach po to aby pominąć tę kostkę do zamykania z wnętrza samochodu.

Drugim problemem jaki mnie napotkał jest to że w momencie kiedy działa centralny z pilota nie działa centralny z kluczyka.

Może ktoś spotkał się z takimi problemami proszę o POMOC

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw lip 10, 2008 19:58

malomal pisze:Sterowanie natomiast dwoma plusami.
żadnych własnych doświadczeń nie mam, ale mam rozpiskę w której stoi jak byk że należy użyć sterowania masą. Dasz meila to poślę (po angielsku mam tylko).
Jednak należałoby wcześniej usunąć tą awarię która była przed montażem, może to tylko jakieś głupie zwarcie w wiązce drzwiowej a jeśli co innego to nie pomogę

[ Dodano: Czw Lip 10, 2008 8:12 pm ]
ALARM/SIREN POSITION
Position the compact alarms and the sirens in the engine compartment, on the left of the shock absorber, drivers side.To pass the cables use the original core hitch on the right of the bulkhead that divides the engine compartment and the passengers compartment.

CENTRAL UNIT POSITION
Position the modular systems and the modules under the dashboard, drivers side.

POWER SUPPLY
+30: Connect to the original bolt marked “+ 30” on the feeder busbar, under the
dashboard, drivers side.
-31: Connect with a ring terminal directly to the car body

IGNITION WIRE
+ 15/50: Connect to the BLACK wire located in the light brown connector behind the left lateral bulkhead, drivers side.

DIRECTION INDICATORS
Connect to the BLACK/GREEN wires at the position nr. 1 of the black connector and BLACK/WHITE at the position nr. 6 in the light blue connector located on the connectors holder plate under the dashboard, drivers side.

ELECTRIC WINDOWS
Such vehicle has a Comfort system, so to make the closure of the windows it is necessary to time the vehicle doors locking at 24s.

CENTRAL DOORS LOCKING
Negative control signal
Connect to the LIGHT BLUE/VIOLET wire (unlock) at the position nr. 6 and GREY/YELLOW wire (lock) at the position nr. 5 located in the wiring harness coming out of the light brown connector, behind the left lateral bulkhead, drivers side.

IMMOBILISATION POINT 1
Gasoil pump
Cut the 1,5 mm2 RED/GREEN wire at the position nr. 4 located in the wiring harness, under the sill cover, driver’s side.

STARTER
+50: Cut the 2 mm2 RED/BLACK wire in the wiring harness that comes out of the connector of the ignition key.

BONNET SWITCH
Install an additional switch on the headlamp support plate near the original bonnet bumper rubber.

DOORS SWITCH
Connect to the BROWN/WHITE wire located in the wiring harness under the sill cover, driver’s side. Check the wire as there are other two wires of the same color.

BOOT SWITCH
Connect to the BROWN/WHITE wire located in the wiring harness under the sill cover, driver’s side. Check the wire as there are other two wires of the same color.

Note: This information is not binding, therefore it must be considered only an example for installation purposes that must be executed as per the instructions given on the product installation manual.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

malomal
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: malomal » pt lip 11, 2008 00:55

Nie udało mi się zlikwidowac problemu mimo że podpiołem sie bezpośredni w przewody w okolicy siłownika.

Mimo to mam jescze gorszy problem po odłączeniu sterownika centralnego zamka,
Centralka działająca z kluczyka zamyka wszystkiw drzwi jak również domyka szyby jak to było przed montażem sterownika natomiast niedziała otwieranie.

Po zmianie sterowania na 2 masy wszystko zachowuje sie jak nalezy jednak w dalszym ciągu jest problem z tym że potrafią otworzyć się szyby po jakimś czasie po zamknięciu.
No i centralny z kluczyka w przypadku sterowania sterownikiem z pilota wówczas wogle nie działa.

Może ktoś wie jak rozwiązać ten problem???

[ Dodano: Sob Lip 12, 2008 02:53 ]
Udało się mi uporać hajoś z problemem z otwieraniem szyb podczas zamykania zamków za ponocą pilota wszystko działa prtawidłowo zamyka i otwieraz za pomoca piolta.

Problem ma jednak w przypadku otwierania z kluczyka centralnego zamka.
Wówczas wogle niedziął. Dodatkowo zauważyłem że gdy otworze jedne drzwi i chce otworzyć drzwi pasażera za p[omoca klamki od wewnątrz to nie jest to możliwa.
Zaznaczam ze z centralki wszystko chodzi dobrze,
W czym tkwi problem???

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”