Na co zwrócić uwagę przy zakupie Golfa II 1,6 benz. automat
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Na co zwrócić uwagę przy zakupie Golfa II 1,6 benz. automat
Witam Wszystkich serdecznie
Mam okazję kupić Golfa II 1.6 benzyna ze skrzynią automatyczną. Czy możecie mi doradzić czy w taką wersją w ogóle warto inwestować czy wybrać coś innego? Z góry dziękuję za pomoc.
Mam okazję kupić Golfa II 1.6 benzyna ze skrzynią automatyczną. Czy możecie mi doradzić czy w taką wersją w ogóle warto inwestować czy wybrać coś innego? Z góry dziękuję za pomoc.
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
1.6 to jeden z najtrwalszych silników.
Ma mój kumpel na gazie i bieże mu 7-8 l gazu przy spokojnej jeździe.
W automat bym się nie pchał - on ma tylko 3 biegi.
poszukaj 1.6 z skrzynią 5. Nie będzie wył i nie muszisz pilnować wymiany i stanu oleju w skrzyni.
Ma mój kumpel na gazie i bieże mu 7-8 l gazu przy spokojnej jeździe.
W automat bym się nie pchał - on ma tylko 3 biegi.
poszukaj 1.6 z skrzynią 5. Nie będzie wył i nie muszisz pilnować wymiany i stanu oleju w skrzyni.
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!
- ygd
- Prezes vwgolf.pl
- Auto: Audi S3
- Silnik: AFN
- Kontakt:
Kolega chyba automatem nie jeździł
Dobra skrzynia nie wyje, nie szarpie, a olej się zmienia rzadziej niż w manualu.
W dziale FAQ jest kilka zdań na temat automatu, generalnie przejedź się autem, jeśli zauważysz odczuwalne szarpnięcie przy zmianie z jedynki na dwójke (chodzi o automatyczną zmiane), czy z dwójki na trójkę, skrzynia się polowi kończy.
Nie spodziewaj się jakiś rewelacyjnych osiągów, 1.6 ma 70-75koni, a automat spodowuje dodatkowe przymulenie auta i wyższe spalanie (myślę, gdzieś 10-11 benzyny w mieście). Jeśli chcesz koniecznie automat szukaj z silnikiem 1.8 90ps, takich też było sporo.
Dobra skrzynia nie wyje, nie szarpie, a olej się zmienia rzadziej niż w manualu.
W dziale FAQ jest kilka zdań na temat automatu, generalnie przejedź się autem, jeśli zauważysz odczuwalne szarpnięcie przy zmianie z jedynki na dwójke (chodzi o automatyczną zmiane), czy z dwójki na trójkę, skrzynia się polowi kończy.
Nie spodziewaj się jakiś rewelacyjnych osiągów, 1.6 ma 70-75koni, a automat spodowuje dodatkowe przymulenie auta i wyższe spalanie (myślę, gdzieś 10-11 benzyny w mieście). Jeśli chcesz koniecznie automat szukaj z silnikiem 1.8 90ps, takich też było sporo.
VW Klub Polska #106
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
Heh, albo licznik żle ci wskazuje albo to jest silnik 1.8, bo z manualem i to z jednostka 1.6 nie polecisz 180/h!! z manualną on sie do niecałych 170 rozpedza gdzie ma 4-5 biegów po drodze, z automatem do takiej prędkosci to chyba jest nardzo mułowaty. pozatym jak mówie, nie da rady!!Leon pisze:Podczas jazdy nic nie szarpie, biegi zmieniają się płynnie. Trochę byłem zdziwiony jak tym autkiem jechałem 180km/h, nie sądziłem, że tyle pójdzie. czy te automaty często się psują i czy jest problem z częściami do nich?
Mk3 GTI 16V ABF
Części i naprawa automatu - raczej zapomnij. Jak się wysypie, to albo wkładasz inny automat (używkę), albo robisz swap na manual.
Może to wynika z osobistych uprzedzeń, ale wystrzegam się starych automatów i wolałbym raczej manual. Mniej pali, jest szybszy i łatwiej jest coś poradzić "gdyby coś". Ja jeżdżę na manualu, kumple na automatach co jakiś czas ruszają "w Polskę" po drugą skrzynię
Może to wynika z osobistych uprzedzeń, ale wystrzegam się starych automatów i wolałbym raczej manual. Mniej pali, jest szybszy i łatwiej jest coś poradzić "gdyby coś". Ja jeżdżę na manualu, kumple na automatach co jakiś czas ruszają "w Polskę" po drugą skrzynię
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!
Na automacie nie widzę różnicy w spalaniu, przynajmniej w dieslu. Automat na całym baku przejechał 800 km z jazda w mieście, 600 km na autostradzie niemieckiej i chodzeniu na luzie. A diesel z 5-biegową skrzynią 750-800 km, ale trochę z prędkością około 130 km/h na "autostradach" polskich + głównie w mieście.
- daaroo
- Forum Master
- Kontakt:
geberalnie wiel ludzi ktorzy jezdza na automatach nie powraca juz do manuala. A skrzynie moze sie sypie bo koles pali kapcia na automacie. Zuwarz ze w stanach polowa samochodow ma skrzynie automatyczne a niektore obecnie sprezdawane samochody wyzszych klas nie maja juz wogole manualnych skrzyn w ofercie.
Cześć
Ja mam automata, kupiłem go we wrześniu z Niemiec. Byłem uprzedzony do tych skrzynek, ale na razie ok. Ja mam skrzynie 3-biegową z przebiegiem 85 tysięcy (rok produkcji 12\1990 !!!!!!!) naprawdę, wszystko pięknie zgodne z książką serwisową, a poza tym widać w środku, że jest ten przebieg prawdopodobny. Dwa tygodnie temu jechałem nim 160 km\h na A4 i pod noga jeszcze troszkę miałem, a więc uważam że kolega mógł tak posuwać tym silnikiem (1,6). Jasne, że jest ryzyko awarii, ale to tak jak z każdym, a słyszałem, że są równie trwałe jak manuale.
Podam Ci stronke na temat automatów, jest tam troszke wiadomości na ten temat:
www.automat.pl
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, cześć.
Ja mam automata, kupiłem go we wrześniu z Niemiec. Byłem uprzedzony do tych skrzynek, ale na razie ok. Ja mam skrzynie 3-biegową z przebiegiem 85 tysięcy (rok produkcji 12\1990 !!!!!!!) naprawdę, wszystko pięknie zgodne z książką serwisową, a poza tym widać w środku, że jest ten przebieg prawdopodobny. Dwa tygodnie temu jechałem nim 160 km\h na A4 i pod noga jeszcze troszkę miałem, a więc uważam że kolega mógł tak posuwać tym silnikiem (1,6). Jasne, że jest ryzyko awarii, ale to tak jak z każdym, a słyszałem, że są równie trwałe jak manuale.
Podam Ci stronke na temat automatów, jest tam troszke wiadomości na ten temat:
www.automat.pl
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, cześć.