Nie dogrzana sonda....?????

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
upel
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Nie dogrzana sonda....?????

Post autor: upel » czw cze 12, 2008 12:31

Witam :bigok: Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że sonda jest nie dogrzana i na kompie wskazuje na za bogatą mieszankę....

sonda jest wmontowana w strumienice, zrobiona jest w niej dziura i wkręcona sonda, ale podobno nie dogrzewa się ona za bardzo w strumienicy i w katalizatorze takiego problemu nie ma... a w tym momencie podaje kolosalną dawkę paliwa...

Czy to prawda.....?
Ostatnio zmieniony czw cze 12, 2008 12:43 przez upel, łącznie zmieniany 1 raz.

...::: Znalazłeś rozwiązanie problemu? Napisz, a na pewno komuś pomożesz :):::...

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » czw cze 12, 2008 13:36

to nie dziala w ten sposob, komputer decyduje po osiagnieciu danej temperatury przez silnik czy brac pod uwage sygnaly z sondy, strumienica nie zatrzymuje tych substancji co katalizator wiec moze miec mniejsza zywotnosc no i przez to dawac inna porcje paliwa
Ostatnio zmieniony czw cze 12, 2008 13:38 przez T.O.B.I., łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Post autor: Fahoo » czw cze 12, 2008 15:17

TOBI tu nie chodzi o substancje tylko o wkład ceramiczny to on trzyma temperature

https://www.facebook.com/fahoo.jedker
Kupię klape tył Golf IV/Bora Variant PW

Awatar użytkownika
upel
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: upel » czw cze 12, 2008 15:59

Czyli katalizator a strumienica może dawać różne rezultaty... ?

bo mój mechanik powiedział, że jest pewny, że to dlatego i daje na to gwarancję 100%... Sprawdzał pod kompem wszystko i sonda ma za mała temperaturę pracy, dlatego wysyła do komputera sygnał o większej dawce paliwa... i to sporo większej...

W katalizatorze podobno jest inna temperatura i sonda jest dogrzana i działa normalnie, w strumienicy nie.... a jak on gwarantuje powodem jest za niska temperatura w wydechu, nie podgrzewa on wystarczająco sondy...

...::: Znalazłeś rozwiązanie problemu? Napisz, a na pewno komuś pomożesz :):::...

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » czw cze 12, 2008 16:58

pierwszy raz slysze taka opinie, sada nie ma w sobie czujnika temperatury to komputer decyduje kiedy bedzie bral pod uwage wskazania sady (wykozystujac do tego temperature plynu chlodniczego), w naszych silnikach czyli ABD i ABU sada zaczyna dzialac dopiero po rozgrzaniu silnika

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw cze 12, 2008 17:38

Faktem jest że charakterystyka pracy sondy zależy trochę od temperatury. Piszę oczywiście o temperaturze w której sonda już działa, czyli inaczej trochę działa w temp. 300 a inaczej 400 stopni.
Po drugie sonda jest elektrycznie ogrzewana.
W sumie nie bardzo wierzę żeby sonda o ile w ogóle działa czyli powyżej 300 stopni mogła w tak prostym wtrysku spowodować aż jak piszesz kolosalne zużycie paliwa.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
upel
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: upel » pt cze 13, 2008 09:47

Paweł Marek pisze:W sumie nie bardzo wierzę żeby sonda o ile w ogóle działa czyli powyżej 300 stopni mogła w tak prostym wtrysku spowodować aż jak piszesz kolosalne zużycie paliwa.
No właśnie ja tez nie wiem... i już w to wątpię.... wmontowałem sondę i myślałem, że będzie oki, a znowu nie jest... Mój mechanik zarzeka się teraz, że to wina braku katalizatora, bo w strumienicy nie ma takiej temperatury i dlatego.... Nie znam się za bardzo, ale mówił coś, że dawka paliwa jaka idzie jest bardzo za duża, bo 0,24 czy 24 i nie wiem czy grama czy mg.... pewnie wiecie o co chodzi.... przez to mam nierówne obroty silnika, bo jak mówi samochód nie przepala tego paliwa i się dusi, a z wydechu czuć cały czas paliwo...

W ogóle to odbiegnę od tematu, ale zastanawiam się na sprzedażą Golfa i kupieniem też Golfa, ale innego.... bo:
1. uszczelka pod głowicą przecieka (tez jest do roboty)
2. wstawianie tego katalizatora (o ile coś to da z tym spalaniem)
3. uszczelniacze, uszczelki, bo przecieka silnik, świece, kable, kopułka, palec też
4. skrzynia biegów, bo grzechocze na puszczonym sprzęgle (pisałem o tym na forum)

Czy to warto robić, bo bez wymiany tej skrzyni na używkę to jakieś z 1300-1500 zł z robotą + skrzynia biegów z robotą to kolejny 1000, no może 900 zł jak się uda...

Mam tez okazję kupić Golfa z 95 roku z Diesla, ale nie wiem jaki, bo nie widziałem go jeszcze czy to TDI czy TD czy coś innego, a z 95 roku to co to może być za silnik? No i nie wiem czy wchodzić w Diesla czy nie... czy robić tego czy dołożyć i sprzedać...

Awatar użytkownika
Brzechu
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Brzechu » pt cze 13, 2008 10:21

Ja tez mialem dylemat bo wlozylem troche kasy i jeszcze troche trzeba bedzie wlozyc, ale zdecydowalem sie ze robie bo lubie to auto i zrobie wszystko na cacy, remont silnika juz za mna. Bede wiedzial czym jezdze, a kupno innego samochodu zawsze wziaze sie z mniejszym lub wiekszym ryzykiem

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=155251]MÓJ GOLF[/url]
[img]http://img160.imageshack.us/img160/5822/clok2qu4.jpg[/img]

Awatar użytkownika
upel
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: upel » pt cze 13, 2008 21:56

Może i będę robił ten samochód, sam nie wiem.... wiem, że mam go powoli dosyć...

Najgorsze jest to, że katalizator jest drogi, a według mechanika musi on być, bo w tej strumienicy co jest teraz nie ma sonda takiej temperatury pracy jak mieć powinna i wysyła dużą dawkę paliwa do kompa (dużo za dużą), że silnik tego nie przepala i obroty ma nawet nie równe... a to wszystko ma się zmienić przez zamontowanie kata z dziurą w odpowiednim miejscu na sondę... wtedy jest w nim dużo wyższa temperatura i sonda jest dogrzana...

i teraz czy ktoś da głowę, że tak będzie i ta teza jest prawdziwa, bo on daje za to głowę...????????

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt cze 13, 2008 22:22

ludzie wywalają kata i wstawiają zwykłą rurkę a sondę wspawują wcześniej. Sam mam pustą puszkę po kacie z sondą i wszystko jest ok. Napisz jeszcze jak silnik pracuje na zimno zanim sonda zacznie działać.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
upel
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: upel » pt cze 13, 2008 22:46

Paweł Marek pisze:ludzie wywalają kata i wstawiają zwykłą rurkę a sondę wspawują wcześniej. Sam mam pustą puszkę po kacie z sondą i wszystko jest ok. Napisz jeszcze jak silnik pracuje na zimno zanim sonda zacznie działać.
Silnik czy na zimnym czy na ciepłym chodzi niezbyt równo... ale na wolnych obrotach, bo w jeździe normalnie, ale spalanie jest spore, teraz w lecie przy tych gorączkach wychodzi w samym mieście 10, zimą 14...

Mechanik powiedział, że to co z kompa odczytał to ewidentnie jest z sondą problem, znaczy nie z sondą do końca tylko tym, że podaje ona za wysoką dawkę paliwa do kompa... potem zobaczył, że jest strumienica zamiast kata i stwierdził, że na 99,9 jest to, że sonda nie ma swojej temperatury pracy w tej strumienicy w kacie jest jak w piecyku i będzie oki...

Tylko, że czytając na forum, że niektórzy mają tak jak Ty sondę w kacie to ja też wątpię w to... Sondę montował mi inny specjalista niby elektronik i spec od gazu, podobno najlepszy w okolicy i zamontował ją na termo złączki bez wtyczki..., już dziury we wszystkim szukam, ale ten znowu nie mówił, że chodzi źle tyko wysyła za dużą dawkę paliwa do kompa....

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt cze 13, 2008 22:59

czyli po prostu masz za bogatą mieszankę, z na 90 procent innych jak niesprawna sonda przyczyn. Ciężko powiedzieć jakich. Lejący wtryskiwacz, uwalony regulator ciśnienia itp. Narobiło się problemów, temu elektrykowi za bardzo nie wierz, potrzebny ktoś kto umie przetłumaczyć odczyty z Vaga na rzeczywisty problem.

[ Dodano: Pią Cze 13, 2008 11:01 pm ]
sonda nie ustala dawki. Sonda podaje napięcie zależne od składu spalin a sterownik z wtryskiem ma na podstawie jej napięć zmniejszyć lub zwiększyć dawkę paliwa. I to u ciebie szwankuje a nie sonda jako taka.

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Post autor: Fahoo » sob cze 14, 2008 09:09

daj numery błedow zobaczymy co tak naprawde sie dzieje

https://www.facebook.com/fahoo.jedker
Kupię klape tył Golf IV/Bora Variant PW

Awatar użytkownika
upel
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: upel » sob cze 14, 2008 10:04

Fahoo pisze:daj numery błedow zobaczymy co tak naprawde sie dzieje
ale nie mam tych numerów... mechanik podłączał pod kompa, tak stwierdził, ale żadnych kodów nie podał....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”