Rozwiązanie problemu ODMY w 100% w 1.3 NZ

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

grabek23
Nowicjusz
Nowicjusz

Rozwiązanie problemu ODMY w 100% w 1.3 NZ

Post autor: grabek23 » sob maja 31, 2008 22:27

Witam.
Miałem taki sam problem jak inni użytkownicy Golfa MK2 z silnikem 1,3 NZ czyli ODMA.
Olej który wywalał z każdego możliwego miejsca (oczywiście przez bagnet także:))
Odma była czyszczona, przedmuchiwana sprężonym powietrzem jednym słowem była naprawdę czysta, a mimo wszystko problem nie ustąpił.
Po przeanalizowaniu zdjęcia i budowy ODMY jakie umieścił MLBU (chwała MU za to!!) doszedłem do wniosku że ostatnim elementem który może stwarzać problemy jest ten który znajduje się na samym dole....

Tak wygląda na rysunku....

Obrazek

A tak w rzeczywistości....

Obrazek

Zrobiłem małe doświadczenie....
Za pomocą strzykawki wlałem trochę oleju do tego elementu, oczywiście tyle żebym go widział czy spływa czy też nie.

Obrazek

Tak wyglądał po wyjęciu ... oczywiście u mechanika, bo dostęp do elementu jest dość niwygodny (trzeba było użyć przecinaka)

Obrazek

W środku tego elementu jest kratka, która była cała zatkana olejem i innym syfem.
Mechanik mówił, że już miał takie przypadki, wieć brał taki elemencik i grzał go palnikiem żeby cały tez syf rozpuścić i wyczyścić. Ja miałem już tak beznadziejny przypadek że elemencik został wymieniony na taki sam tylko z innego silnika. Oczywiście używany.

Koszt naprawy:
- wymiana uszkodzonego elementu na inny + wymianą paska rozrządu na nowy, który był już cały w oleju wyniósł 130 zł!!!
Ostatnio zmieniony ndz cze 01, 2008 21:57 przez grabek23, łącznie zmieniany 1 raz.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz cze 01, 2008 09:34

cos mi sie nie chce wierzyc ze wymiana tego elementu na nowy cos pomoze bo nawet w nowych silnikach w mk4 byly te same problemy dopuki niewstawili tam grzalki
Problem polega na tym ze w odmie zbiera sie maslo (majonez jak kto woli) i gdy to zamarznie to w komorze korbowej robi sie cisnienie ktore ma ujscie przez bagnet
Nawet powiekszenie wezy lub wymiana tego elementu nie pomoze bo i tak zgromadzi sie tam maslo ktore zamarznie przy kilkustopniowym mrozie.
Jak bedziesz robil male odcinki zima to i tak ci sie zapcha odma
Moim pomyslem na usuniecie problemu jest uciecie obudowy bagnetu wewnatrz silnika
obudowa jest na tyle dluga ze wchodzi ona ponizej poziomu oleju, gdy zamarrznie odma i wzrosnie cisnienie w komorrze korbowej to jedynym miejscem gdzie to cisnienie moze uciec jest wlasnie przez obudowe bagnetu. Cisnienie naciska na lustro oleju a przez to ze obudowa jest ponizej poziomu oleju to dlatego wlasnie wylatuje olej. Jezeli obudowa bagnetu bedzie powyzej poziomu oleju to gdy zamarznie odma to przez bagnet bedzie wydobylalo sie tylko cicnienie

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”