Jakie felgi / opony dobrać żeby podniesc zawieszenie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie felgi / opony dobrać żeby podniesc zawieszenie
Wybieram się w dłuższą trasę po Europie w 4 osoby + bagażnik na dachu. Tak obciążony golfik mocno siada z tyłu i przy większych dołkach opony szorują lekko o błotnik + wydech wali w glebę W tej chwili mam alu 15' i niskoprofilowe 205/50. Ponieważ mam możliwość wypożyczyć 4 felgi 14' na czas podróży, chciałbym was zapytać jaki rozmiar opony najbardziej podniesie mi auto w górę. Czy da radę coś takiego założyć też w przypadku moich 15' - tek? Przeglądałem stronkę jakie opony dobierać do odpowiedniego golfa, ale tam brak jest informacji co do wysokości opon ... A może w złym kierunku idę? Jakieś gumowe nakładki na tylne sprężyny (jest coś takiego?). Sprężyn wymieniać nie będę - są w miarę nowe ...
Ostatnio zmieniony śr maja 14, 2008 16:00 przez cieplix, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak założysz wyższe opony to owszem tłumik może nie będzie walił w glebe ale tym bardziej będą szorowały po błotnikach, mozesz się pobawić przekładkami gumowymi, zwiększysz ich sztywność podkładając pod sprężyny i powinno być lepiej, ale uważam że jak możesz zainwestować w opony to możesz też zainwestować w sprężyny.
pozdrowienia el Kopyto
Rozmiarem opon za wiele nie zdziałasz - te co masz i tak mają wyższy profil niż oryginał w golfie - oryginalnie dla 15' przewidziano 195/50 a ty masz 205/50 czyli wyższy profil. Węższe opony lub głębiej osadzone felgi (wyższe ET) mogą wyeliminować problem ocierania o ranty... Ale żeby podnieść musisz kombinować z zawieszeniem
Kupiłem coś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=359839924 mam nadzieję że się sprawdzą i nie wypadną przez 6000 km które mam zamiar zrobić. Faktycznie wymiana opon jeśli mało pomoże to mija się z celem....