witam
skad obrotomierz w benzynowej mk3 bierze informacje o obrotach?
problem mam taki, ze nagle pewnego ranka zaczal chodzic bardzo skokowo... wskakuje np na 2000obr i tam zostaje niezaleznie od faktycznej pracy silnika, po zmienie biegu wskoczy np na 2500 itd. jest to blad odczytu/wskazania, a nie pracy silnika...
znajomy powiedzial mi, ze odczyt pochodzi z alternatora, moze pasek klinowy sie jakos slizga?
czujnik dla obrotomierza...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.

ze sterownika silnika, na podstawie sygnałów z czujnika halla (w AAM). Takie zawieszanie to raczej kwestia uszkodzenia licznika, może tylko wskazówka mechanicznie o coś ociera lub coś w tym stylu
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Możesz przełączyć drogomierz w funkcję obrotomierza cyfrowego i porównać wskazania. Bedzie wiadomo czy obrotomierz jest uszkodzony czy dostaję niewłaściwe sterowanie. Gdzieś na forum jest opis jak to zrobić. Może ktoś podrzuci link? Robiłem to parę razy ale dokładnie nie pamiętam całej procedury, więc nie będę improwizował i wprowadzał cię w błąd.
JaroW
jeżeli chcesz włączyć cyfrowy obrotomierz to trzeba:
1. nacisnąć przycisk kasowania przebiegu i trzymać go.
2. włączyć zapłon nie puszczając przycisku kasowania
3. wyłączyć zapłon dalej trzymając przycisk
4. włączyć zapłon i przyciskiem kasowania przebiegu naciskać póki na wyświetlaczu nie pojawi się 7 teraz można zapalić autko.
Procedurę trzeba powtarzać za każdym razem
1. nacisnąć przycisk kasowania przebiegu i trzymać go.
2. włączyć zapłon nie puszczając przycisku kasowania
3. wyłączyć zapłon dalej trzymając przycisk
4. włączyć zapłon i przyciskiem kasowania przebiegu naciskać póki na wyświetlaczu nie pojawi się 7 teraz można zapalić autko.
Procedurę trzeba powtarzać za każdym razem
Vento---->>> viewtopic.php?f=88&t=325560" onclick="window.open(this.href);return false;