Witam!
Mam problem którego nie potrafię sam rozwiązać, może ktoś z Was udzieli mi wsparcia .
1. Czy przez przednią poduszkę zawieszenia silnika może szarpać przy ruszaniu (obciążaniu silnika)?
2. Czy przez przednią poduszkę zawieszenia silnika może odłączyć się ten gruby przewód z filtra powietrza do przepustnicy?
Odkręciłem wymienioną wcześniej poduszkę podniosłem silnik , śruba w niej zamontowane "lata" na boki. Mimo odkręcenia śrub nie udało się mi jej zbić jeszcze.
Opis problemu:
Golf szarpie przy ruszaniu, przy obciążonym silniku (3 osoby na pokładzie) zarówno przy ruszaniu z miejsca jak i podczas przyspieszania z niskich obrotów silnika podczas jazdy.
Dwa razy podczas jazdy po gwałtownym dodaniu gazu „zeskoczyła” gruba rura z filtra powietrza do przepustnicy, auto zgasło. Pierwszy raz po założeniu pojechało dalej. Za drugim razem auto nie pojechało dalej, akumulator się rozładował (nie wiem czy to z tym związane przed jazdą zapalił bez problemu, rozłączył się też wąż chyba jakiegoś podciśnienia o grubości kciuka za tyłu silnika pod wtryskiwaczami. Ta gruba rura z filtra powietrza była założona naprawdę solidnie mocno ściągnięta cybantem..
W grudniu miałem problem z alternatorem akumulator był słabo ładowany, potrafił się nieraz rozładować, po naprawie problem zniknął (szlifowałem pierścienie na wirniku i szczotki, zmieniałem też regulator napięcia). Problem wystepuje na LPG i benzynie.
Pozdrawiam!
NZ (LPG) szarpie przy ruszaniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
sprawdz instalacje wysokiego napiecia: kopolka, palec, przewody
na rozladowanym akumulatorze aauto moze przerywac
poduszka moze byc powodem szarpania
ten gruby przewod z tylu silnika to odma-musi byc podlaczona bo silnik bedzie ciagnal lewe powietrze i bedzie swirowal na wolnych obrotach i moze byc slabszy
sprawdz tez ze cieniutkie przewody od podcisnienia ktore ide do regulatora cisnienia paliwa, aparatu zaplonowego, przepustnicy
na rozladowanym akumulatorze aauto moze przerywac
poduszka moze byc powodem szarpania
ten gruby przewod z tylu silnika to odma-musi byc podlaczona bo silnik bedzie ciagnal lewe powietrze i bedzie swirowal na wolnych obrotach i moze byc slabszy
sprawdz tez ze cieniutkie przewody od podcisnienia ktore ide do regulatora cisnienia paliwa, aparatu zaplonowego, przepustnicy