Wlasnie stalem sie posiadaczem VW Derby z rocznik '78, silnik 1.3 gaznik
Mam teraz pytan pare:
Chcialem samochod po pierwsze odrestaurowac, pozniej rzucic na glebe i dac ladne, szerokie 13"
Jednak zanim zaczne to robic musze miec poglad na temat tego samochodu i tutaj klika moze prostych dla Was pytan, jednak dla mnie dosc trudne (nigdy nie posiadalem VW jeszcze)
1. Czy silnik 1.3 jest taki sam w golfach, polo i derby?
2. Zawieszenie - z czym to sie je?
3. Blacharka i to juz troszke bardziej rozbudowana sprawa - czeka mnie kapitalny remont i malowanie. Pytanie: czy tylne nadkola, a raczej ranty mozna kupic jako reperaturki? Czy musza byc do derby czy np podobne mialo polo? Progi juz znalazlem, a raczej ich poszycia wiec sprawa prosta... reszte raczej da sie uratowac
4. Silnik - odpala, ale podobno bierze olej wiec remoncik trzeba bedzie machnac. Ile to moze kosztowac (mowa o czesciach)
5. Skrzynia - nie wchodza zadne biegi jak jest podobno ciepla - facet mowi ze to wina wodzikow, podobnie jak w maluchach lizaka - co to moze byc? Czy czeka mnie wymiana skrzyni czy to naprawde cos prostego?
6. Rozumiem, ze szyby sa wyjmowane, a raczej wkladane na uszczelce?
Dzieki wielkie za pomoc no i wraz z nastepstwem prac bede wrzucal zdjecia tam gdzie trzeba
Dzieki za o