Czy opłaca się montować szyberdach.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
nawrotvw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Czy opłaca się montować szyberdach.

Post autor: nawrotvw » sob maja 28, 2005 11:44

Witam wszystkich, otóż mój problem polega na tym, że pasek w lato strasznie się grzeje bo ma olbrzymią powierzchnię szyb i najmądrzejsze co wymyśliłem aby rozwiązać ten problem jest montaż szyberdachu. W związku z tym nasuwają się pytania, czy jest to wogóle opłacalne?, ile jest przy tym roboty? w jakiej sumie można się zamknąć oczywiście z szyberdachem na korbkę? jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia niech pisze. Pozdro :goof:

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » sob maja 28, 2005 12:21

Moim zdaniem szyber w niczym nie pomoże, jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest klima - wiem bo w jednym aucie mam szyber, w drugim klime. Jezdzenie natomiast z otwartym szybrem powyzej 80km/h moze dac pewne oszczędności - można sprzedać radio bo i tak nie będzie go słychac :)

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

Gitner
VW Baron
VW Baron
Auto: Szukam... i NC700X

Post autor: Gitner » sob maja 28, 2005 12:29

Tez mam szyber i bardzo kurde jasne szyby ze juz teraz jest wewnatrz kociol. W tej chwili zakladam folie przyciemniajaca.

Pozdro
Gitner

Awatar użytkownika
MrSalieri
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrSalieri » sob maja 28, 2005 13:54

Tez posiadam szyber zadna rewelka. Przy duzych pedkosciach za duzy halas i wieje tak ze ci leb chce urwac a jak go odtworzysz na maxa np w korku to ci slonko naparza centralnie w facjate wiec osobiscie bym nie montowal.

marreq
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marreq » sob maja 28, 2005 14:33

myśle że ten hałas jest do wyeliminowania, jeżdziłem i kadetem gsi i bmw z szyberdachami i naprawde bardzo przyjemne, nawet przy dużych predkościach niebyło takiego problemu.

mk 1

Awatar użytkownika
nawrotvw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nawrotvw » sob maja 28, 2005 16:18

no dobra, a ile by kosztował montaż, czy kupic nowy czy używkę ??

Awatar użytkownika
Kuntekinte
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kuntekinte » sob maja 28, 2005 16:21

.Szyber fajna rzecz ale na pewno nie az tak by sie Tobie auto nie nagrzewało .ja wiem jedno nastepne moje auto bedze z klima, a z szyberdachem rzezbionym samemu dał bym sobie spokój,wiele Tobie nie pomoze jesli chodzi o chłodzenia auta wiem bo mam. a nie wiesz jak to wyjdzie wszystko i czy pozniej nie bedzie np przeciekał.

Squad nocne mary :satan:

Awatar użytkownika
Łyskacz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Łyskacz » sob maja 28, 2005 22:25

Siemasz.
Nie ładuj się w szyber!!!Kup troche folii i przyciemnie co sie da:)

Był Mk2 1,6 LPG 88r. Sprzedany śmiga dalej :)
Jest Renault Megane Coupe <---- sprzedałem tą pomyłkę
Mk2 1,6 D <---- sprzedany śmiga dalej
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Clio mk4 1,2 Limited (fajny bo nowy i na gwarancji) ;]

Awatar użytkownika
igor002
Marysiakra
Marysiakra
Kontakt:

Post autor: igor002 » sob maja 28, 2005 22:42

załozenie szybra pezwinie z 500zł, no za szybra z kawałkiem dachu z 200 + robocizna ze spawaniem itp, przerabianie podsufitki, dużo roboty, i ingerowania, a w sumie dużo to nie daje, owszem, szybciej go przewiejesz, ale jak koledzy pisali wali po twarzy słońce itp.

zawsze mozesz w jakimś zakłądzie załozyć szyber, ale to juz nie orginał, i co więcej niewiem czy są takie na korbke i jak to wogóle wygląda.

Jak poszuklasz to moze znajdziesz gdzieś klime w okolicach tysiaka, + montaż, ja włąśnie znalazłem do golfa i sie zastanawiam, z tym ze to dodatkowa kasa na serwisowanie tego co rok.
A załozenie klimy chyba 2,500zł w krakowie do golfa dobry zakład wołał, ze wszystkim, chłodnicą osuszaczami spręzarkami i kilkoma przeróbkami w okolicach silnika, dodatkowy pasek do spręzarki itp, + panel sterowania dorobiony w tunelu środkowym.
wybór należy do ciebie.

Mk3 GTI 16V ABF

Awatar użytkownika
nawrotvw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nawrotvw » ndz maja 29, 2005 00:34

to chyba na razie dam sobie spokój i będę się wygrzewał, a i tak mam zamiar za jakiś czas zmienić furę (oczywiście na coś koncernu VW) i wtedy pomyślę o klimie. Pozdrawiam wszystkich.

Pablomed

Post autor: Pablomed » ndz maja 29, 2005 17:02

Mam w Vento fabryczny szyberdach.
Nie jest to taka zła rzecz. Najbardziej jest przydatny gdy auto stało na słońcu i chcesz go szybko ochłodzić. Zaraz po ruszeniu z miejsca gorace powietrze wyciąga. No i do 120km/h można jeszce wytrzymać.
Klimy to nie zastąpi. Mam porównanie bo żonka ma MK3 z klimą. Mimo że zwykła manualna to jednak to super sprawa. Nie montowałbym dachu. Fabryczny to nie wiem czy sie da, trzeba dziurę w dachu zrobić z odp. rantami, podsufitka inna, jakie to koszty by były, chyba bez sensu. A uniwersalny to już całkiem mi sie nie podoba, ale to moje zdanie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”