Problem z ciśnieniem w układzie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Problem z ciśnieniem w układzie
Witam
Objawy są takie ze na zgaszonym silniku pedał wpada w podłogę. To samo na odpalonym. W zasadzie nie ma różnicy czy zgaszony czy odpalony.
Układ odpowietrzony cztero krotnie (3 warsztaty i na koniec jeszcze raz przeze mnie), na 150% jest to zrobione dobrze. Wszystkie zaciski suche, nie ma wycieków nigdzie w układzie, do układu nie dostaje się powietrze. Dzwignie recznego chodzą super.
Objawy to ze baaaaardzo słabo hamuje, i nierówno rozdziela siłę hamowania - potrafi stawaic auto lekko bokiem.
Bardzo prosze o pomoc, będą punkty, z gory dzieki pzdr sas
wskazówki - dwa tylne zaciski po remoncie
- zmiana płynu z dot 4 na dot 5.1
- auto stało z odczepionymi przewodami tylnymi około 2 tyg.
Objawy są takie ze na zgaszonym silniku pedał wpada w podłogę. To samo na odpalonym. W zasadzie nie ma różnicy czy zgaszony czy odpalony.
Układ odpowietrzony cztero krotnie (3 warsztaty i na koniec jeszcze raz przeze mnie), na 150% jest to zrobione dobrze. Wszystkie zaciski suche, nie ma wycieków nigdzie w układzie, do układu nie dostaje się powietrze. Dzwignie recznego chodzą super.
Objawy to ze baaaaardzo słabo hamuje, i nierówno rozdziela siłę hamowania - potrafi stawaic auto lekko bokiem.
Bardzo prosze o pomoc, będą punkty, z gory dzieki pzdr sas
wskazówki - dwa tylne zaciski po remoncie
- zmiana płynu z dot 4 na dot 5.1
- auto stało z odczepionymi przewodami tylnymi około 2 tyg.
- Paweł Marek
- V.I.P.

- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
nigdzie
wlasnie tez tak to podejrzewam i kurcze mysle ze mozna to wiazac z nieszczesna zmianą płyny na rzadszy dot5.1. Ponoć cząsteczki płynu dot 5.1 sa mnijesze niz w dot4 wiec mogla zaczac puszczac kurcze :/ . To jak z przejsciem z syntetyka na minerał
Jak mozna sprawdzic pompę?
wlasnie tez tak to podejrzewam i kurcze mysle ze mozna to wiazac z nieszczesna zmianą płyny na rzadszy dot5.1. Ponoć cząsteczki płynu dot 5.1 sa mnijesze niz w dot4 wiec mogla zaczac puszczac kurcze :/ . To jak z przejsciem z syntetyka na minerał
Jak mozna sprawdzic pompę?
Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2008 12:38 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

spoko, dot 5.1 jest najlepszy, oczywiście nie wykorzystasz jego własciwości, poza tym że moze być trochę trwalszy (więcej wody toleruje w sobie). Pompy chyba nie masz co sprawdzać nawet tylko rozebrać i zmienić uszczelki lub lepiej zmienić całą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
to nie moja brocha bo auto nie mojePaweł Marek pisze:spoko, dot 5.1 jest najlepszy, oczywiście nie wykorzystasz jego własciwości,poza tym że moze być trochę trwalszy
Co do długotrwalosci plynu to dot5.1 trzeba wymieniac jednka czesciej bo jest bardziej higroskopijny, latwiej chłonie wodę niz dot4, ale to niewazne.
Chodzilo mi o to czy dot 5.1 przez to ze jest rzadszy mogl spowodowac ze cieknie przez sekcje pompy, podczas gdy na gęstszym dot 4 sie to nie działo??
okPaweł Marek pisze: Pompy chyba nie masz co sprawdzać nawet tylko rozebrać i zmienić uszczelki lub lepiej zmienić całą.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Ja takie coś miałem i wyremontowałem pozostałe zaciski. Do tego porozkręcałem wszystkie złącza i skręciłem na nowo po oczyszczeniu przylgi przewodów. Auto zaczęło hamować. Pompa to ostateczna sprawa, ale jak leży jakaś inna w pobliżu to od niej najłatwiej zacząć.
[ Dodano: Pon Lut 25, 2008 3:32 pm ]
Dodam jeszcze, że u mnie było niby idealnie nic nie ciekło, ale zacisk zasysał powietrze przez gumkę, a jak dawałem po pedale to uszczelniał się.
[ Dodano: Pon Lut 25, 2008 3:32 pm ]
Dodam jeszcze, że u mnie było niby idealnie nic nie ciekło, ale zacisk zasysał powietrze przez gumkę, a jak dawałem po pedale to uszczelniał się.
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Co do pompy to proponował bym zregenerować koszt około 150 zł , ja miałęm tak samo w innym aucie , ta uszczelka co jest w pompie i parcieje tak mówił ten facet od pomp , u mnie też poszedł reduktor siły hamowania.
A czy ta rurka gumowa co podaje ciśnienie z silnika na serwo przez zaworek zwrotny jest cała?
A czy ta rurka gumowa co podaje ciśnienie z silnika na serwo przez zaworek zwrotny jest cała?
Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2008 18:10 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
układ nie jest zapowietrzony oraz nie zapowietrza sięTAZ pisze:u mnie było niby idealnie nic nie ciekło, ale zacisk zasysał powietrze przez gumkę
całagrandilodz pisze:A czy ta rurka gumowa co podaje ciśnienie z silnika na serwo przez zaworek zwrotny jest cała?
Co do pompy to proponował bym zregenerować koszt około 150 zł , ja miałęm tak samo w innym aucie , ta uszczelka co jest w pompie i parcieje tak mówił ten facet od pomp , u mnie też poszedł reduktor siły hamowania.
wlasnie mi poleciliscie zebym wymienil dokladnie wszystko co mozliwe. Ja jednak wolę zlokalizować usterkę a potem wymienić. Zaciski sa bez zarzutu, układ sie nie zapowietrza. Oczywiscie nie watpie ze jakbym wymienil wszystko to usunął bym usterke jedna chyba nie o to chodzi.TAZ pisze:Ja takie coś miałem i wyremontowałem pozostałe zaciski. Do tego porozkręcałem wszystkie złącza i skręciłem na nowo po oczyszczeniu przylgi przewodów. Auto zaczęło hamować. Pompa to ostateczna sprawa, ale jak leży jakaś inna w pobliżu to od niej najłatwiej zacząć.
Jak sprawdzić działanie pompy?