Huczy nie wiadomo gdzie!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

horacjuszz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Huczy nie wiadomo gdzie!!

Post autor: horacjuszz » pt lut 22, 2008 18:07

witam jestem szczęśliwym posiadaczem mk3 1,6 abu benzyna problem mam taki iż nie potrafię poprawnie zdiagnozować gdzie i co mi huczy. wymieniłem łożyska na SKL oba z przodu dalej huczy, potem wziąłem sie za hamulce nowe tarcze + klocki i dalej to samo. Dodam iż dzieje mi sie to jak też jadę na luzie także skrzynia chyba odpada. Przy większych prędkościach nie słyszę bo silnik zagłusza. W momencie jak dam na luz i wcisnę hamulce to i tarcze słychać do tego i już w ogóle nic nie wiem. Dodam że jak rano jest bardzo zimno to pompa wspomagania czasem nie zaskakuje co czuje po kierownicy ale to mówię tak profilaktycznie ponieważ wątpię by miało to cokolwiek wspólnego z tym.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » pt lut 22, 2008 18:42

horacjuszz pisze:odam że jak rano jest bardzo zimno to pompa wspomagania czasem nie zaskakuje co czuje po kierownicy ale to mówię tak profilaktycznie ponieważ wątpię by miało to cokolwiek wspólnego z tym.
jak rano nie zaskakuje moze masz za slabo naciagniety pasek po rozgrzaniu napisna sie i wtedy zaczyna dzialac a moze poprostu sie slizga sprawdz napiecie albo go zmien powinien sie uginac jesli dobrze pamietam 0.5mm
horacjuszz pisze:witam jestem szczęśliwym posiadaczem mk3 1,6 abu benzyna problem mam taki iż nie potrafię poprawnie zdiagnozować gdzie i co mi huczy. wymieniłem łożyska na SKL oba z przodu dalej huczy, potem wziąłem sie za hamulce nowe tarcze + klocki i dalej to samo. Dodam iż dzieje mi sie to jak też jadę na luzie także skrzynia chyba odpada. Przy większych prędkościach nie słyszę bo silnik zagłusza.
mialem cos podobnego i byl to przegob ale wewnetrzny odglos dochodzil jak by nie od kola ale od srodka balem sie ze to skrzynia filozofowie magicy mechanicy mowili tez ze bym juz zaczol skrzyni szukac a to byl wlasnie padniety przegob wewnetrzyn objawilo sie to tym ze przy jezdzie na wrpost od predkosci okolo 40 km/h zaczelo cos jaky chrobotac czy tam glosno buczec trudno to nazwac , wewnetrzny przegub zadko pada a jednak trafilo mi sie

Passat B5 FL AVF - viewtopic.php?f=91&t=335306
Obrazek

horacjuszz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: horacjuszz » pt lut 22, 2008 18:45

już coś :) o tym nie pomyślałem i pewnie bym nie pomyślał ale ok!! jak ja mam to sprawdzić??? wenętrzy to faktycznie ciężka w trafieniu męką z tym że to typowe huczenie z naciskiem na huuuuuuuuuu ale dzięki za rade zerknę jak będę miał chwilkę pod niego ale tak jak mówię jak ja mam to sprawdzić?

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » pt lut 22, 2008 18:54

horacjuszz pisze:jak mówię jak ja mam to sprawdzić?
to juz ciezka sprawa wlasnie wewnetrzyn przegob buczy przy jezdzie na wprost nei da sie go sprawdzic na skreconych kolach jak zewnetrzny ja czytalem sporo na forum itak wlasnie sam wpadlem na to tylko ze trzeba to wyczuc ktora to strona u mnie bylo z prawej , walniety przegub wewnetrzny tez moze byc skutkiem zlego montazu lozysk kol przednich , np. poprzez nabijanie mlotkiem :) albo cus wtedy przegob sie wybija i uszkadza , podobno jak jeist walneity jest nanim jakis wyczowalny luz ale to raczej powinein sprawdzic jakis dobry spraawdzony mechanior a nie dlubek
Ostatnio zmieniony pt lut 22, 2008 18:55 przez falla_x, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

horacjuszz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: horacjuszz » pt lut 22, 2008 19:15

jak wiadomo o takich ciężko ale opis by pasował w sumie łożyska były wymieniane ale ja nie kukałem jak były nabijane. To całkiem realne że jakiś mechanior tak właśnie postąpił i teraz mi to skutkuje luzy mówisz spróbuje je potargać ręką na kanale ale to chyba z siła Pudziana ;)
Rozumiem że wymiana jest z punktu technicznego karkołomna??? i pewnie troszkę kasiurki trza sypnąć na taki przegub?

kapalek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: kapalek » pt lut 22, 2008 19:30

sprawdz opony!!! miałem podobnie. coś huczało wymieniłem wszytskie łożyska i nadal to samo. dopiiero jak pojechałem kiedys do oponiarza to ten mi powiedział, że mam opony wyząbkowane (nierówne) i przez to ten hałas. zmieniłem opony i zero huczenia.

nowe świerze fotki wnętrza - radio,vento tunel,zegary, nakładki alu od audi tt, polerka wydechu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1986712#1986712

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » pt lut 22, 2008 19:31

horacjuszz pisze:i pewnie troszkę kasiurki trza sypnąć na taki przegub?
trwalo to okolo 1 godziny przegub kosztowal mnie okolo 90 albo 120 zl i robocizna jakies 60-100zl

Obrazek

kapalek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: kapalek » pt lut 22, 2008 19:31

ps. jak opona jest wyząbkowana to po przejechaniu dłonią wzdłóż bieżnika czuje sie nierówność.

nowe świerze fotki wnętrza - radio,vento tunel,zegary, nakładki alu od audi tt, polerka wydechu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1986712#1986712

horacjuszz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: horacjuszz » pt lut 22, 2008 19:32

opony mam nowe bieżnik zdrowy a niedawno ustawiałem geometrię całą także nie mówię że to nie to opony dałem 155/80 r 13 to jeszcze w sumie znośne koszty

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » pt lut 22, 2008 20:15

U mnie buczenie strasze az czasmi rezonuje i plastiki mi grają. Nie wiem co jest przyczyna wiem tylko ze mam nowe opony i ponoc zząbkowane (zimowe). Najgorzej jest gdy jade 50 lub 70km/h wtedy hałas jest najwiekszy niezalezny od biegu. Jak wrzuce na luz to jak tak samo po czym ciechnie wraz z utrata predkości przez auto. Łozyska raczej są dobre nie słychać zadnych metalicznych szumów tylko głuche buczenie.

Pozdrawiam

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » pt lut 22, 2008 20:34

Atomic10 pisze:U mnie buczenie strasze az czasmi rezonuje i plastiki mi grają. Nie wiem co jest przyczyna wiem tylko ze mam nowe opony i ponoc zząbkowane (zimowe). Najgorzej jest gdy jade 50 lub 70km/h wtedy hałas jest najwiekszy niezalezny od biegu. Jak wrzuce na luz to jak tak samo po czym ciechnie wraz z utrata predkości przez auto. Łozyska raczej są dobre nie słychać zadnych metalicznych szumów tylko głuche buczenie.
dokladnie 50-80 km/h buczy najgorzej identyczne ojawy ja mialem powinniscie jeszcze sprawdzic czy macie olej w sprzyni biegow bo nic innego raczej tam bucze nie powinno jest skrzynia lozyska i przeguby ewentualnei opony , sammam zimowe takie zabkowane i strasznie na nich buczy np. jadac po luku slychac najbardziej tez myslalem ze to lozysko odwiedzilem krausyka servis VW w Łodzi i poweidzieli ze to opony i tak bylo na wiosne zmienilem i bylo juz ok w tej zmimy mam tak samo buczy ale tym razem wiem ze to opony :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » pt lut 22, 2008 20:45

Musze sprawdzić stan oleju w skrzyni. Ale najpierw zmienie opony na letnie kupiłem nówki. Dziwna sprawa to taka ze jak jade po lekkim łuku w prawo to hałas cichnie a jak po porostej to znowu głosno. Powyżej 90km/h zaczyna sie robic cicho tak jakby wszystko ustępowało. Troche nie chce mi sie wierzyc zeby to byly przeguby lub łożyska. Wiem ze jak łożyska sa zużyte to słychać to bardzo podczas pokonywania łuków tj wzmaga sie hałas a u mnie jest cicho.

Pozdrawiam

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » pt lut 22, 2008 21:05

Atomic10 pisze:Ale najpierw zmienie opony na letnie kupiłem nówki
najszybszymi najprosztrzym sposobem wlasnie byla by zmiana opon jesli ktos oczywisci ema jzu na felgach i moze sobie je tylko zamienic , to ze nie ma oleju w skrzyni to watpie , lozysko jelsi mowisz ze na lukach jest ok to tez odpada a z tym przegubem wewnetrznym to wiel osob sobie nie zdaje sprawy nawet ze to u neigo moze byc to bo wiel mechaniko uwarze ze sa dlugo wieczne i odrazu je odrzucaja mam takiego jednego mechanika kotry tylko reka poszarpal w lewo prawo gora dol jakos i odrazu powedzial ze to przegub wewnetrzny koszta nie sa jakies tam duze wymiany , a tym bardziej jak iedys byly nie umiejestie wymieniane lozyska w kolach przednich nabijane mlotkiem czy podbne tam dziwoja to taki przegub pozniej daj o sobie znac

Obrazek

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » sob lut 23, 2008 13:29

Dzisizj byłem u mechanika. Auto na podnośnik i sprawdzanie wszystkiego tj przeguby i łożyska. Po 5 min odrazu wyszło że jednak padake odwaliło łożysko prawego koła. Po zakręceniu kołem czuc drgania na amortyzatorze gdy sie do niego przyłoży ręke. W nastepną sobote wymieni mi te łożysko.

Pozdrawiam

[ Dodano: Sob Mar 01, 2008 15:18 ]
Łożysko wymienione. Teraz w aucie panuje cisza :-) Olej w skrzyni sprawdzony.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”