Trzaski na tunerze radiowym

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Slipstream
Nowicjusz
Nowicjusz

Trzaski na tunerze radiowym

Post autor: Slipstream » czw lut 21, 2008 16:23

Witam, jestem od niedawna posiadaczem firmowo 'wynaturzonej' wersji Golfa IV czyli modelu Bora w wersji kombi.

Problem mój nie dotyczy może specjalnych modyfikacji, ale jest nad wyraz irytujący jak dla mnie. Mianowicie podczas jazdy (i tylko w czasie jazdy) jedynie na tunerze radiowym słychać co chwile irytujące trzaski i szumy. Warto podkreślić raz jeszcze że tylko na tunerze bowiem dla przykładu CD lub MP3 grają idealnie co z kolei wyklucza jak mniemam winę instalacji głośników.

Radio nie jest firmowe, zamontowane jest JVC KD-G632 choć można tu wykluczyć i wadę radioodtwarzacza gdyż podpiąłem inne radio Sony akurat i problem był identyczny.

Więc pytam teraz czy ktoś wie w czym dalej szukać mam tego przyczyny. W antenie dachowej i jej wzmacniaczu, czy dla przykładu separator do radia może być 'szturchnięty' (choć problemu z łapaniem fal na każdym zakresie nie ma), z instalacji elektrycznej może coś siać na kabel antenowy, doprawdy nie wiem. Więc byłbym wdzięczny zanim w desperacji podejmę się rozłożenia całej instalacji auta jeśli ktoś by wiedział ku czemu konkretnemu się kierować w takim wypadku.

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » czw lut 21, 2008 22:59

kombinujesz bardzo dobrze, ale co będzie przyczyną, to możesz wyeliminować tylko metodą prób i błędów :?

Awatar użytkownika
arti.sa
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arti.sa » czw lut 21, 2008 23:07

To odłącz separator. Jak nic nie da to najprawdpodobniej antenka. Jak również nie można wylkuczyć uszkodzonego przewodu.

Slipstream
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Slipstream » pt lut 22, 2008 16:31

kombinujesz bardzo dobrze, ale co będzie przyczyną, to możesz wyeliminować tylko metodą prób i błędów
Ehh no właśnie kombinowania ze względów czasowych chciałem uniknąć i myślałem ze ktoś może nakierować na jakieś konkretne przyczyny.

No nic, trzeba będzie się zabrać za sprawdzenie po całej długości od radia po antenę.

To może przy okazji się spytam czy ktoś wie jak zdemontować tylną podsufitkę w kombi ew. gdzie mogę znaleźć taką instrukcję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”