Wskaźnik ciśnienia oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wskaźnik ciśnienia oleju
Czy instalacja wskaźnika ciśnienia oleju to skomplikowany zabieg? Proszę o opinię kogoś kto miał z tym do czynienia. Z jakimi kosztami należałoby się liczyć? Da się podłączyć wskaźnik żeby współpracował z seryjną kontrolką?
to jest proste, pytanie czy chcesz układ z czujnikiem i zegarem elektrycznym czy czujnik z zegarem hydraulicznym.
Jak elektryczny to potrzebujesz zestaw (np ze sklepu tuningowego) czujnik i zegar, trójnik do wkręcenia nowego czujnika równolegle z tym od kontrolki i trochę przewodu elektrycznego żeby wykonać instalację oraz zamontować zegar.
Jak hydrauliczny to potrzebujesz tylko trójnik lub jakąś redukcję aby dołączyć zegar do układu i zamontować wskaźnik.
Wskaźnik nie będzie pracował z kontrolką, jest niezależny.
Mam tak zrobione, czujnik i zegar elektryczny, działa OK, cena minimum 120pln
Jak elektryczny to potrzebujesz zestaw (np ze sklepu tuningowego) czujnik i zegar, trójnik do wkręcenia nowego czujnika równolegle z tym od kontrolki i trochę przewodu elektrycznego żeby wykonać instalację oraz zamontować zegar.
Jak hydrauliczny to potrzebujesz tylko trójnik lub jakąś redukcję aby dołączyć zegar do układu i zamontować wskaźnik.
Wskaźnik nie będzie pracował z kontrolką, jest niezależny.
Mam tak zrobione, czujnik i zegar elektryczny, działa OK, cena minimum 120pln
hydraulicznu to taki, który przenosi ciśnienie od miejsca podłączenia aż do wskaźnika czyli manometru (po prostu cieniutka rurka z układu do wskaźnika). Stosowane to było kiedyś w maszynach budowlanych czy innych traktorach i ciężarówkach.
można by coś z poldka zaadaptować, tam jest wskaźnik ciśnienia oleju, poldka miałem 9 lat temu i tak mi coś przebłyskuje. Trzebaby czujnik i zegar (niestety zegar jest kwadratowy więc się z niczym nie komponuje) może można zdemontować go z jakichś starych zegarów (nie wiem)).
Najprościej będzie kupic zegar i czujnik VDO (elektryczny). Sklepy tuningowe lub jakieś inne sklepy z akcesoriami (np do łodzi i innych silników stacjonarnych).
sprawdź: http://www.drabpol.pl/czujniki.htm
można by coś z poldka zaadaptować, tam jest wskaźnik ciśnienia oleju, poldka miałem 9 lat temu i tak mi coś przebłyskuje. Trzebaby czujnik i zegar (niestety zegar jest kwadratowy więc się z niczym nie komponuje) może można zdemontować go z jakichś starych zegarów (nie wiem)).
Najprościej będzie kupic zegar i czujnik VDO (elektryczny). Sklepy tuningowe lub jakieś inne sklepy z akcesoriami (np do łodzi i innych silników stacjonarnych).
sprawdź: http://www.drabpol.pl/czujniki.htm
możesz, kwestią pozostaje prawidłowe podłączenie do układu (trójnik czy coś) i ładne zamocowanie wskaźnika bo pewnie wielkość nietypowa, typowe zegary VDO mają średnicę około 52mm i do tego można budkę dokupić, w którymś ze sklepów widziałem takie budni ale to trzebaby google zapytać bo nie pamiętam gdzie to było