luzy na zawiasach dzwiowych
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
luzy na zawiasach dzwiowych
witam, tak jak w temacie mam straszne luzy na zawiasach w dzwiach i ruszaja sie w gore i w dol po ok 5 cm, a w sklepach nie ma tych sworzni z zawiasów do kupienia, czy jedyne wyjscie to dorobic te zwożnie czy mozna sobie z tym inaczej poradzic?
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
zawiasow sie nie da samych kupic, dwa , ze te zawiasy nie sa przykrecane do drzwi tylko trzebaby bylo spawac a to nie wiadomo jak wyjdzie. Jedynym wyjsciem jest wybic te sworznie, jest to cholernie ciezkie, bo nie dosc ze sa one hartowane to jeszcze sa wbijane skretnie, czyli tak jak gwozdzie skretne. Jak sie uda jakos te sworznie wybic , nalezałoby rozwiercic otwor na troszke wiekszy , wsadzic cos rownie twardego ( zawory sie nadaja ) i cieszyc sie rownymi drzwiami. tak to wyglada w teorii, troszke tym sie interesowalem , podobno cala operacja naprawy nazywa sie buksowaniem drzwi. Nie nalezy do latwych , a co do cen to pamietam ile , 100 zł za drzwi a moze 50 ? jakos tak .
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Np z takich zaworow, http://allegro.pl/item290503056_nowe_ni ... 1_9_d.html , tylko srednica musi odpowiadac. Zawory sa wykonane z twardego metalu i tak szybko sie nie zniszcza.
golf II 16v http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=100971
golf II gti 1.8 16v http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3181458#3181458
golf II F&I VR6 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=309212
golf II gti 1.8 16v http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3181458#3181458
golf II F&I VR6 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=309212
- zajac
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
przy takim luzie wymiana samych sworzni nic nie da musisz jeszcze kupic ta odkrecalna czesc zawiasu
sworznie sa do kupienia w sklepie (przynjamniej mi sie udalo w krakowie kupic) kosztuja po 5 zl szt
ja za wymiane jednego sworznia (mialem luz ok 1 cm) zaplacilem 40zl
ale zwykle kosztuje to wiecej (slyszalem tez ceny 150 zl za drzwi)
sworznie sa do kupienia w sklepie (przynjamniej mi sie udalo w krakowie kupic) kosztuja po 5 zl szt
ja za wymiane jednego sworznia (mialem luz ok 1 cm) zaplacilem 40zl
ale zwykle kosztuje to wiecej (slyszalem tez ceny 150 zl za drzwi)
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
Nie no wszedłem na wasze forum, żeby się coś konkretnego dowiedzieć, jak rozwiązujecie ten problem a tu nic same mrzonki. Z wybiciem sworznia to przesadzacie bo bierzecie dłuższy punktak, młotek ze 3 kg i eja kilka ruchów i go nie ma. Cena 100 zł za drzwi.. a to dobre
Zawias nowy kosztuje 50 zł (część ruchoma) za sztukę. Kupno nie opłacalne - komplet 4 wiadomo 200 zł a całe drzwi kosztują 50 zł. Ale co z tego skoro musiałem kupić drzwi i w tych co przyszły zawiasy też pupa. Mam teraz cztery zawiasy luźne i będę spawał, następnie oddam na frezarkę. Efekty zaprezentuje, ale to trochę potrwa bo najpierw muszę zwalczyć wodę w dywanikach
pozdrawiam wszystkich
Zawias nowy kosztuje 50 zł (część ruchoma) za sztukę. Kupno nie opłacalne - komplet 4 wiadomo 200 zł a całe drzwi kosztują 50 zł. Ale co z tego skoro musiałem kupić drzwi i w tych co przyszły zawiasy też pupa. Mam teraz cztery zawiasy luźne i będę spawał, następnie oddam na frezarkę. Efekty zaprezentuje, ale to trochę potrwa bo najpierw muszę zwalczyć wodę w dywanikach
pozdrawiam wszystkich
Ostatnio zmieniony ndz gru 07, 2008 11:21 przez SZOPENN, łącznie zmieniany 3 razy.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
no szczegolnie jak pozniej je trzeba malowac nie ? bo np masz taki niepowtarzalny lakier . wiec woel wydac 200 na zawiasy jak 200 na drzwi plus malowanie ich za 150 element.brando pisze:Kupno nie opłacalne - komplet 4 wiadomo 200 zł a całe drzwi kosztują 50
brando, Ladnie sie kolego przywitales, na forum jes specjalny temat gdzie sie witamy , a ty wpadasz i od razu wysmiewasz , mozesz kupic drzwi i za 30 zł zalezy jak trafisz, bo to nie od Ciebie zalezy za ile kupisz , tylko za ile sprzedajacy je sprzeda taki maly drobiazg mozesz kupic tak jak mowie nie w kolorze, albo takie same luzaki i pozniej spawac , kombinowac itd.
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Nie zrozumiałeś, miałem na myśli to, że zawiasy kosztują 100 zł na stronę nowe. Gdyby nawet uprzeć się i kupić te drzwi za 60 zł dla samych zawiasów to i tak nie poprawi to sytuacji ponieważ w większości używek - niezależnie czy za 30 zł czy za 100 zł te zawiasy będą wywalone.
Ja musiałem kupić drzwi mimo wszystko, prawe, i liczyłem na to, że mi się zawiasy trafią lepsze - ale się przeliczyłem.
Zaś uratowało mnie trochę to, że górne zawiasy moich własnych drzwi były perfekt także jedne drzwi mam z głowy. Teraz muszę zrobić te prawe ale spokojnie to się da naprawić zaspawszy otwór w zawiasie i rozwiercając nowy na frezarce albo bardzo stabilnej wiertarce stołowej - i to będzie działać. Pozostaje mi teraz 4 zniszczone zawiasy więc nawet jeśli jeden przy obróbce spartolę to następny musi wyjść.
Jeśli jednak to nie zda egzaminu to niestety kupie dwa nowe - nie będę miał raczej wyboru, ostatnio polatałem po złomie w okolicy i macając sobie zawiasiki to każdy był wylatany.
Co do samego kosztu malowania... to akurat mnie nie obchodzi czy ja maluje drzwi czy zawias - robota w moim zakresie w zaciszu garażowym na własnych narzędziach więc ewentualny koszt farby - bo reszta materiałów jest. A Ci co chcą malować same zawiasy to i tak przecież nie pójdą z tym do lakiernika, bo można sobie spray nabić pod kolor i pomalować we własnym zakresie tanio.
I nie wyśmiewam, tylko stwierdzam fakt, że po użyciu przeglądarki, przeczytaniu około 10 tematów nie ma solidnego rozwiązania - jedyne co proponujecie to rozwiert i sworzeń zrobiony z zaworu. Oczywiście i to będzie działać, ale po co zmieniać średnice otworu zawiasu na samych drzwiach??
[ Dodano: 17 Wrz 2009 21:30 ]
generalnie zrobiłem jak mówiłem, zaspawałem otwór zawiasu, rozwierciłem na frezarce pod sworzeń, jest jak nowy - koszt.... za darmo.. i jeszcze są dwa zawiasy zregenerowane na zapas... nie ma co się motać...
Ja musiałem kupić drzwi mimo wszystko, prawe, i liczyłem na to, że mi się zawiasy trafią lepsze - ale się przeliczyłem.
Zaś uratowało mnie trochę to, że górne zawiasy moich własnych drzwi były perfekt także jedne drzwi mam z głowy. Teraz muszę zrobić te prawe ale spokojnie to się da naprawić zaspawszy otwór w zawiasie i rozwiercając nowy na frezarce albo bardzo stabilnej wiertarce stołowej - i to będzie działać. Pozostaje mi teraz 4 zniszczone zawiasy więc nawet jeśli jeden przy obróbce spartolę to następny musi wyjść.
Jeśli jednak to nie zda egzaminu to niestety kupie dwa nowe - nie będę miał raczej wyboru, ostatnio polatałem po złomie w okolicy i macając sobie zawiasiki to każdy był wylatany.
Co do samego kosztu malowania... to akurat mnie nie obchodzi czy ja maluje drzwi czy zawias - robota w moim zakresie w zaciszu garażowym na własnych narzędziach więc ewentualny koszt farby - bo reszta materiałów jest. A Ci co chcą malować same zawiasy to i tak przecież nie pójdą z tym do lakiernika, bo można sobie spray nabić pod kolor i pomalować we własnym zakresie tanio.
I nie wyśmiewam, tylko stwierdzam fakt, że po użyciu przeglądarki, przeczytaniu około 10 tematów nie ma solidnego rozwiązania - jedyne co proponujecie to rozwiert i sworzeń zrobiony z zaworu. Oczywiście i to będzie działać, ale po co zmieniać średnice otworu zawiasu na samych drzwiach??
[ Dodano: 17 Wrz 2009 21:30 ]
generalnie zrobiłem jak mówiłem, zaspawałem otwór zawiasu, rozwierciłem na frezarce pod sworzeń, jest jak nowy - koszt.... za darmo.. i jeszcze są dwa zawiasy zregenerowane na zapas... nie ma co się motać...
- Caybel
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam ja miałem ten problem jakiś czas temu i rozwiazałem go w następujący sposób...
Wybiłem sworzeń już nie pamietam w którą strone ale pamietam że tylko w jedną sie da!
Po drugie w zawias tam gdzie sie wyrobiło wbiłem tulejke z hamulca rowerowego typu V-brake (taka mosiężna) Weszła praktycznie bez większego oporu:) Trzeba było tylko delikatnie pilniczkiem wewnetrzną średnice powiększyć.
Ponad pół roku mam spokój z luzem
Wybiłem sworzeń już nie pamietam w którą strone ale pamietam że tylko w jedną sie da!
Po drugie w zawias tam gdzie sie wyrobiło wbiłem tulejke z hamulca rowerowego typu V-brake (taka mosiężna) Weszła praktycznie bez większego oporu:) Trzeba było tylko delikatnie pilniczkiem wewnetrzną średnice powiększyć.
Ponad pół roku mam spokój z luzem
;)
-
- Użytkownik
ja już zrobiłem swoje drzwi
rozkrecic to moment ale potem załapac te sruby troche gorzej
ten sworzeń ma frez na końcu i w moim przypadku obróciłem dzwi do góry nogami i wbiłem go. trzeba konkretnie puknąć pare razy i wchodzi.
[ Dodano: 29 Mar 2010 20:54 ]
a tulejke w srodek
owinieta wokol sworznia
zrobiłem z puszki po tyskim ;d
wyciąłem taka i nie ma luzu. dzwi sie dobrze zamykaja
rozkrecic to moment ale potem załapac te sruby troche gorzej
ten sworzeń ma frez na końcu i w moim przypadku obróciłem dzwi do góry nogami i wbiłem go. trzeba konkretnie puknąć pare razy i wchodzi.
[ Dodano: 29 Mar 2010 20:54 ]
a tulejke w srodek
owinieta wokol sworznia
zrobiłem z puszki po tyskim ;d
wyciąłem taka i nie ma luzu. dzwi sie dobrze zamykaja