Fotel kierowcy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Wojtek-Ka
Mały gagatek
Mały gagatek

Fotel kierowcy

Post autor: Wojtek-Ka » pn gru 24, 2007 14:28

Witam - mam problem z fotelem w moim golfie - ostatnio moja dziewczyna miała wypadek, autko wyklepali natomiast pozostała kwestia fotela który sie nie chce od czasu wypadku składać (wersja 3 drzwiowa) - mechanik mówił mi ze tam w środku jakieś linki są i jedna z nich spadła - tylko czy można jakoś to rozebrać bez prucia tapicerki fotela ?

Awatar użytkownika
eastwood
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: eastwood » pn gru 24, 2007 15:31

Witam Kolegę,

Dźwigienka od od blokady jest sprzężona z linkami stalowymi. Linki te podnoszą coś w rodzaju zapadki w miejscy łączenia się siedziska i oparcia. Zobacz sobie ten zdrowy fotel, powinno być widać linki, ich mocowanie i te zapadki.
Zobacz potem jak to wygląda w tym popsutym. Jeżeli linki nie są na zaczepach, to trzeba je wygrzebać z fotela i zamontować. Jeżeli jednak są na zaczepach to chyba czeka Cię prucie fotela, bo awaria leży gdzieś wewnątrz.

U mnie jedna z linek była wyciągnięta, luźna. Dźwigienka nie zwalniała do końca zapadki i była lipa. Zrobiłem supeł na lince, założyłem i jest jak z fabryki.

szerokiej i wesołych

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn gru 24, 2007 15:40

w typowym fotelu tapicerką oparcia da się podnieść, odczepiając z tyłu u dołu. Potem wszystko widać.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

greg

Post autor: greg » pn gru 24, 2007 21:09

więc tak - podnoszenie oparcia polega na połączeniu 2 linek z półksiężycami blokującymi - albo faktycznie wypięły się linki, albo linka pękła, albo ... coś się odkształciło - wskazane ściągnąć instrukcję montażu podgrzewania foteli bo tam masz jak rozebrać oparci e- dostaniesz się wtedy do:
1. linek
2. półksiężyców
3. obejrzysz konstrukcję siedziska czy nie przegięta
pytani będzie pewnie skąd ano stąd http://rapidshare.com/files/12907457/Co ... f.rar.html

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”