Nie odpala

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
slonik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Nie odpala

Post autor: slonik » sob gru 15, 2007 18:47

Witam!
Od jakiegos czasu pakruje pod chmurką bo garaż w remoncie. Jak to zwykle bywa wtedy człowiek dowiaduje sie o swoim aucie nieco więcej :)
I tak tez sie stało. Dzisiaj po 12 godzin stania auto nie odpala :(((
Wsiadam przekrecam kluczyk slysze rozrusznik ze powoli chodzi i przestaje. Drugi raz ledwo raz kręci..cisza..kolejne razy .. juz tylko pstryk i koniec. Dodatkowo towarzysza nieregularnie :
- załączanie sie powoli wycieraczki tylnej
- migające kontrolki
- docelowo po przekręceniu zapłonu kontrolki airbag i esp juz nie gasną
- zeruje sie licznik dzienny

Podjezdza znajomy swoim TDI podlaczamy kable....nic....to samo. Daje obroty na 3000 auto jakby lekko załapało..ale poleciał dymek z kabelków i okazalo sie, ze jeden sie stopil.
Ciezko wypowiedziec sie na temat kabli moze stare byly i cos nie kontaktowaly. W kazdym razie poprzedni ZONK wystąpił 20 dni temu i wtedy odpalalem z tymi kablami i bylo ok.

Wczesniej zaobserwowalem ze raz na jakis czas auto nie odpala. Tzn po przekreceniu kluczyka jest cisza, drugi raz albo trzeci i auto odpalalo (nie mial0o znaczenia czy cieple czy zimne). Wycieraczka tez sie zalaczala tylko żwawiej (tylna - raz- nieregularnie).

Teraz jak wlaczam radio dziala, włączam swiatla działaja... Przekrecam..nie kręci.....

Co to moze byc? Rozrusznik? Akumulator? Kupic jeszcze raz kable i sprobowac odpalic od kolegi?? Kupic akum?? Moj ma 5 lat - auto golf 4 SDI 2002 rok.
Nalezy pamietac, ze auto mimo 169 tys km było wiekszosc czasu autem sluzbowym, wiec sporo elementow bylo uzywanych czesciej niz w zwyklym aucie...

Bede wdzieczny za pomoc bo poniedzialek juz tuz tuz...a ja bez auta jak bez ręki...a bez ręki na chleb nie zarobie :(((((((((

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn gru 17, 2007 11:25 przez slonik, łącznie zmieniany 1 raz.

GieTe
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: GieTe » sob gru 15, 2007 18:53

slonik pisze:Teraz jak wlaczam radio dziala, włączam swiatla działaja... Przekrecam..nie kręci.....

Co to moze byc? Rozrusznik? Akumulator?
Po mojemu to może być rozrusznik, tyle ze najpierw rozwalił Ci się rozrusznik a potem dojechałeś jeszcze Aku. Naładuj aku, i zobacz czy bedzie krecic, jak bedzie tylko cykać to demontuj rozruch i wieź do regeneracji... tylko nie wyrzucjaj jak mój znajomy, któremu zepsół się rozrusznik to kupił nowy a stary wyrzucił hehe. pozdro

------------Regeneracja N75 do silnika 1Z-------------WARSZAWA------------
Tel. pięć zero pięć sześć jeden osiem sześć pięć sześć.

Awatar użytkownika
slonik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: slonik » sob gru 15, 2007 19:08

GieTe pisze:
slonik pisze:Teraz jak wlaczam radio dziala, włączam swiatla działaja... Przekrecam..nie kręci.....

Co to moze byc? Rozrusznik? Akumulator?
Po mojemu to może być rozrusznik, tyle ze najpierw rozwalił Ci się rozrusznik a potem dojechałeś jeszcze Aku. Naładuj aku, i zobacz czy bedzie krecic, jak bedzie tylko cykać to demontuj rozruch i wieź do regeneracji... tylko nie wyrzucjaj jak mój znajomy, któremu zepsół się rozrusznik to kupił nowy a stary wyrzucił hehe. pozdro
Hmm no wlasnie bo swiatla sie palą itp. Myslisz, ze te kilka pchniec rozładowało akumulator?
Tak sie zastanawiam, bo migają te kontrolki, nie gaszą się teraz itp. Z drugiej strony wtedy odpalił i było git i prawie miesiac spokoju.....Wiec jakby mial pasc akum to by pewnie wczesniej dał znak....

Cholercia sam nie wyjme tego rozrusznika wiec bede musial podjechac gdzies na gotowo, poki co to pozostaje chyba kupic porzadzne kable i probowac od nowa odpalic..

[ Dodano: 16 Gru 2007 11:39 ]
Podjechał kolega z lepszymi kablami. Auto odpaliło, przejechałem z 20-30 km i postawiłem znów pod chmurką. Minęło 12 godzin stania na mrozie, podchodzę auto pali bez problemu....
Ehh rozrusznik czy akum??

Na akumie mam napis :
570A EN/SAE 340A 70 AH

Ktoś mnie oświeci jakie plus minus musze akmy szukać (jeśli to akum)?

Widzialem jakis podobny, ale z takimi napisami BC 65PN 65AH 540 A(EN) firma Basic z logo centra - w ogole warto nad tym sie zastanawiac czy firma kiepska?

Pozdrawiam!

GieTe
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: GieTe » ndz gru 16, 2007 18:19

kup se jakąś dobra firmówke, bo takie oszczędzanie to na dobre nie wyjdzie. Ja mam aku 72 AH.
pozdro

------------Regeneracja N75 do silnika 1Z-------------WARSZAWA------------
Tel. pięć zero pięć sześć jeden osiem sześć pięć sześć.

Awatar użytkownika
slonik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: slonik » ndz gru 30, 2007 15:44

Akum nówka(75 aH), podczas testu wyszlo ze moj to prawie padaka.
Rozrusznik niby ok, ładowanie idealne.
Niby super..lepiej...ale efekt tylnej wycieraczki przy odpalaniu powrócił....od czasu do czasu a dzisiaj w górach miałem ZONK - po przekręceniu kluczyka było cyk i cisza..za drugim razem idealnie odpalił.

I teraz sie zastanawiam....mozliwe, ze akum tak czy siak byl do wymiany, ale nie miał jednak wpływu na wariacje z elektronika :(((
Czego dalej szukać???
:kac:

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Post autor: cinek2004 » ndz gru 30, 2007 21:41

Rozrusznik wyjmiesz nawet na parkingu pod marketem :)
Ja to w prawdzie robilem w garazu, bo cieplej ale bez kanalu.
Wyciagasz akumulator, podstawe akumulatora i masz dostep do gornej sruby. Dolna odkrecasz wciskajac sie pod samochod.
Jak wyciagniesz rozrusznik to rozbierasz, sprawdzasz stan szczotek i jesli ok, to czyscisz, smarujesz i skladasz wszystko do kupy.
Moj przy odpalaniu wydawal dziwne dzwieki, po tej operacji jest elegancko.
Jak bedziesz mial problemy, to pisz, chetnie pomoge.
Pozdrawiam!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”