często palą się żarówki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

PumaXP
Nowicjusz
Nowicjusz

często palą się żarówki

Post autor: PumaXP » sob gru 08, 2007 05:20

- zamontowałem przekaźnik tak, ze swiatła mijania zapalją si epo właczeniu stacyjki, zaobserwowałem że częściej muszę wymieniać spalone żarówki, czy tutaj tkwi ptzyczyna
pozdrawiam

greg

Post autor: greg » sob gru 08, 2007 10:48

pomierz napięcie na żarówkach przy załączonym przekaźniku a przy odłączonym a włączonym włączniku świateł - jeśli jest różnica w napięciach (wyższe na przekaźniku - masz przyczynę)

wojteks
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wojteks » sob gru 08, 2007 11:16

PumaXP pisze:zamontowałem przekaźnik tak, ze swiatła mijania zapalją si epo właczeniu stacyjki, zaobserwowałem że częściej muszę wymieniać spalone żarówki, czy tutaj tkwi ptzyczyna
jakie żarówki kupujesz/zakładasz?

Generalnie jazda na światłach cały czas skraca życie żarówek. Dodatkowo przekaźnik/przekaźniki podnoszą napięcie na żarówce do mniej więcej 13.5V przy zapalonym silniku co powoduje przyspieszone zużycie żarówek ale przez to świecą jaśniej.
Polecam żarówki np. Philips Premium +30% światła bo będą długo świeciły i stosunkowo jasno. Wiele osób poleca żarówki +50% czy +80% ale one będą żyły krócej niż te które wymieniłem. Pomijam oczywiście wszelkie wynalazki z marketu typu Xenon.......

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”