iemanko
Od miesiaca jestem posiadaczem VW mkIV TDI, tak więc jestem zupelnie zielony jesli chodzi o ten sprzęt. Mam następujacy proble. Gdy jadę "zimnym" jeszcze samochodem w okolicy licznika a raczej za nim słychac delikatne pstrykanie (cos jakby przekaznik jakis może zwarcie), gdy golfik sie rozgrzeje pstrykanie umilka. Jeśli ktos wie co to jest (czy to jest normalne czy moze trzeba sie tym zająć) proszę o pomoc.
Z góry dzięki
SEAM28
PS. Niewiem czy to jest związne z tym "pstrykaniem" ale czasami przy odpalniu pojawia się sygnal dzwiekowy (trzkrotny Pi...pi...pi... )
pstrykanie za/w okolicy licznika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
pstrykanie za/w okolicy licznika
Ostatnio zmieniony śr paź 24, 2007 13:40 przez Seam28, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: pstrykanie za/w okolicy licznika
ktos opisywal to bylo zwiazane jesli pamietam z klimatronikiem podobno normalka
Ostatnio zmieniony śr paź 24, 2007 14:29 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.
- Radion
- Ma gadane
- Auto: VW Golf IV Variant
- Silnik: ALH
Re: pstrykanie za/w okolicy licznika
To pstrykanie to efekt załączania/rozłączania przekaźnika świec żarowych. Jak silnik jest zimny to świece grzeją dopóki silnik nie osiągnie temp 70st C. Jak zwrócisz uwagę na obrotomierz, to zauważysz że cykanie przekaźnika słychać jak silnik wchodzi ponad 2000obr/min (świece przestają grzać), ponownie cyknie przekaźnik jak obroty silnika spadną poniżej 2000obr/min (świece znowu dogrzewają) i tak jest w koło Macieju dopóki silnik nie nagrzeje się do tych 70st C.Seam28 pisze:Gdy jadę "zimnym" jeszcze samochodem w okolicy licznika a raczej za nim słychac delikatne pstrykanie
pozdr.
Radek
- BaDBoY §148 KK
- Mały gagatek
- Kontakt: