alternator i jego szczotki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

adasiek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

alternator i jego szczotki

Post autor: adasiek » wt paź 16, 2007 04:09

Witam.
Piszę o dziwnej porze, ale prosto z trasy. Problem dotyczy ładowania: jadę autem (głucha noc) patrze a deska rozdzielcza swieci coraz słabiej, dziwne, bo ładowanie się nie pali, czyli niby ok. Wyrzucam na luz, gaszę auto, próbuję odpalić z kluczyka...kicha, padaka toatlna, wrzucam 4 i powoli puszczam sprzęgło, odpala. I teraz najciekawsze: wszystko wraca do normy, ale tylko na chwilę. Zaraz po rozruchu światła świecą ładnie deska również, lekkie dodanie gazu i znów wszystko słabnie. Przez 50km tak go "ćwiczyłem" :jezor: aż w końcu się nawrócił, aku się w końcu naładował i znowu palił z kluczyka. Teraz pytanie: w czym mógł być problem, skoro ładowania nie było a kontrolka się nie paliła??? Czy może dostawał za słabe ładowanie aku, ale na tyle duże że kontrolka się nie zaświecała??? Czy może szczotka się zawiesiła??? Gdyby to nie była noc to bym nie poznał że coś nie tak ( w dzień podświetlenia deski nie widać, a kontrolka ładowania się nie zaświeciła) Dodam że kontrolka ładowania zapala się po przekręceniu zapłonu i gaśnie po odpaleniu, czyli niby ok...szukałem na forum, ale chyba nikt nie miał podobnego problemu, z góry dziękuję za każde słowo :grin:

[ Dodano: 16 Paź 2007 04:12 ]
dodam że problem dotyczy nie tego auta które mam w opisie czyli AFN-a tylko passata b3 1.8 RP na gazie :grin:

Awatar użytkownika
S1BART1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: S1BART1 » wt paź 16, 2007 05:20

sprawdz sobie wtyczke(złącze) dwupinową ktora jest przy rozruszniku (zobacz czy w srodu nie jest zielono) (Tylko nie ta co wchodzi do automatu od rozrusznika tylko powina byc zaraz obok)i sprawdz sobie jeszcze jak wygladą sprawa z cienkim kabelkiem ktory jest przy akternatorze (czy jest dobrze przylrecony,czy koncowka nie jest nadlamana itp) To tak na poczatek,napisz keszcze czy jest to alternator BOSCHa czy VALEO czy ewtualnie jakis inny

[ Dodano: Wto Paź 16, 2007 05:26 ]
Jesli z kabelkami bylo by ok to mozesz wyjac regulator napicia ktory jest razem z szczotkami i zobaczyc w jakim stanie jest komutator na wirniku Jesli ma takie glebokie rowki wytarte odz szczotek i miejscami takjakby przebarwienia to znaczy ze sie skonczyl i trzeba go bedzie wymienic(kupisz sam komutator do wirnika bez problemu.przyczyna rowniez moze byc usterka samego regulatora napiecia,ale na samym poczatku posprawdzaj sobie tą wtyczke (najczesciej jest tam problem(zielono))i kabelek przy alternatorze

adasiek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: adasiek » wt paź 16, 2007 12:03

ok, zaraz lecę sprawdzać, wielkie dzięki, później napiszę jaki to alternator i jak wygląda sprawa

[ Dodano: 17 Paź 2007 00:05 ]
alternator BOSH, kupiłem taki preparat do czyszczenia styków, posprawdzalem wszystkie kable. Przy rozruszniku do elektromagnesy wchodzi cienik przewód (zdaje się że idzie on z altera) jak zacząłem go ruszac to całkiem odpadł, to go przymocowałem po lekkim dłubaniu (bez sensu chyba jest kupowac nowy elektromagnes za 65zł z powodu ułamanej złączki) wymieniłem też regulator napięcia, bo miałem zapasowy :grin: zobaczymy jak to teraz będzie...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”