Pomiar napiecia na sondzie lambda
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pomiar napiecia na sondzie lambda
witam,
sorki za lamerskie pytanie kupilem dzisiaj miernik aby zmierzyc napiecie na sondzie lambda i nie wiem jak to zrobic:)
mam do wyboru na mierniku opcje DCV, ACV, DCA ktora wybrac?
rozumie ze czerwony kabelek do przewodu sygnalowego (ma byc przeciety czy przez oslonke zlapie?) a czarny do masy?
sorki za lamerskie pytanie kupilem dzisiaj miernik aby zmierzyc napiecie na sondzie lambda i nie wiem jak to zrobic:)
mam do wyboru na mierniku opcje DCV, ACV, DCA ktora wybrac?
rozumie ze czerwony kabelek do przewodu sygnalowego (ma byc przeciety czy przez oslonke zlapie?) a czarny do masy?
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2007 16:41 przez Itor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Itor daj fotkę albo jakiś link jak to wygląda. Mój ma trzy kabelki: jeden do kabla sygnałowego sondy (bezpośrednio trzeba dołączyć), jeden do plusa, trzeci (ekran) do masy.
[ Dodano: Pon Paź 01, 2007 4:51 pm ]
a rozumiem że zwykły miernik kupiłeś? Nie tester sondy?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
taki uniwersalny kupilem:Paweł Marek pisze:Itor daj fotkę albo jakiś link jak to wygląda. Mój ma trzy kabelki: jeden do kabla sygnałowego sondy (bezpośrednio trzeba dołączyć), jeden do plusa, trzeci (ekran) do masy.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=229345237
- Paweł Marek
- V.I.P.

- Paweł Marek
- V.I.P.

Bawiłem się takim miernikiem i linijką diodową, Orientacyjnie można sprawdzając miernikiem powiedzieć czy sonda jakoś wogóle działa. Ale dokładnych napięć miernik nie zdąży pokazać, nawet na wolnych obrotach.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
kurede ja myslalem ze w sondzie jest prad zmienny:)Paweł Marek pisze:Ustawiasz na DCV (pomiar prądu stałego) i zakres np 20.
ACV jest na zmienny, DCA na pomiar pojemności.
Mam taki sam.
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2007 17:03 przez Itor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Hehe, napięcie zmienia się owszem, ale nie jak w sieci 50 razy na sekundę, tylko około raz na sekundę, albo rzadziej nawet, po dodaniu gazu szybciej., a właśnie te zmiany masz prześledzić
- Paweł Marek
- V.I.P.

Nie koledzy, napięcie w sieci jest przemienne w czasie w zakresie od minus do plus a na sondzie jest tylko zmienne od 0 do np. + 1V dlatego mierzymy na pomiarze napiecia stalego DCVPaweł Marek pisze:Hehe, napięcie zmienia się owszem, ale nie jak w sieci 50 razy na sekundę, tylko około raz na sekundę, albo rzadziej nawet, po dodaniu gazu szybciej., a właśnie te zmiany masz prześledzić
- Paweł Marek
- V.I.P.

Ach dokładny jesteś. Ale jest taka definicja która mówi o prądzie przemiennym (jak z sieci) i o prądzie tętniącym (jak z Lambdy) jako o odmianach prądu zmiennego.