Ostry zapach z rury wydechowej

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Soldier_M
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Ostry zapach z rury wydechowej

Post autor: Soldier_M » wt wrz 25, 2007 20:14

Witam posiadam VW GOLFA 1.9 TDI ALH 1999, podczas odpalenia nie jest dziwne ze diesel lekko zkaopci i zaśmiardnie, ale ten smród jest strasznie ostry. W sumie nie kopci mocno dymek jest lekko widoczny ale tylko dopóki rozgrzania i jak ktos ma słaby wzrok to go niedouwazy, ale za to czuje się ostry smród nawet w domu strasznei się rochdoz( auto soti na dworzu pod chmurką i przez okno czuć). Pytałem sie mechanika co ot jest ale on pewno sprawdzał przy wyłaczonym auciei nie widział nieszczelnosci i stwierdziłze tak ma być i jest ok , ja osobsice nie mam kanału i nie moge sprawdzić. Zastanawiam sie czy nie jechac do tłumikarza może mi coś poradzi jakaś wymiane. DOdam jeszcze ze autko tez nie jest za ciche i słychać jakby tkaie buczenie , a podczas wyłączenia samochodu słuchac jakby takie prrr, może nie dosłownie ale wyczuwalne dla ucha. Nie wiem kiedy tłumik był wymieniany bo sprwoadziłem go rok temu i od tego czasu jest tak samo.Dodam jeszcze ze miałem przegląd ostatnio i byłem pod spodem i fkatycznie wizulanie nic nie ma widać, może których z tłumików jest walnięty>?

Za odpowiedzi DZIĘKUJE.

Soldier_Marine

Awatar użytkownika
pipek71
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: pipek71 » pt lis 16, 2007 23:55

Świntuch ! W zadek zaglądać i jeszcze wąchać ! Zboczeniec ! :))))))) :grin:

Z Twojego opisu wynika ,że możliwa jest gdzieś dziurka ( to prrrrr) .Choć też mam 1999 rocznik i na tłumikach żadnej korozji . Wykluczając porządnej jakości tłumiki stawiam na przerdzewiała rurę , wbrew pozorom najszybciej korodują właśnie od góry ,gdzie nie widać a cała woda i błoto niezauważone mogą sobie w tych miejscach zżerać rurki.

Mechanicy raczej niechętnie biorą takie roboty ,bo mało skasują a trzeba cały wydech odkręcić i solidnie się przy tym upaprać .Stąd "fachowe" opinie ,że wszystko jest w porządku.
Ostatnio zmieniony sob lis 17, 2007 00:09 przez pipek71, łącznie zmieniany 1 raz.

[img]http://images2.fotosik.pl/282/b589a89788bbbb64med.jpg[/img]

Awatar użytkownika
twardy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: twardy » sob lis 17, 2007 00:08

Ciekawe czy masz jeszcze katalizator ?
U siebie w 2 tez po odpaleniu czuje taki smrodek , myśle ze to niespalone paliwo.
Moze sprubuj dolas STP do ON przeczysci troche wtryski może pomoże a napewno nie zaszkodzi.

10mm+1,3bara=1VSTD :-)

Awatar użytkownika
jaro4444
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jaro4444 » sob lis 17, 2007 00:56

Sprawdź połączenia zaciskowe w układzie wydechowym, uszczelki pod kolektorem wydechowym i złącze elastyczne.
Smród taki ostry bo jak jest zimno to niedopalone paliwo miesza się z tlenkami azotu i parą wodną. Powstaje wówczas śmierdząca i gryząca mieszanina typowa dla zimnego Diesla.

Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...

Był Leon jest Audi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”