Jakie amortyzatory

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
piopio81
Mały gagatek
Mały gagatek

Jakie amortyzatory

Post autor: piopio81 » śr sie 29, 2007 19:37

Nadszedł czas w moim golfie mk3 na remont zawieszenia!
Rok temu wymieniłem gumowe elementy w wahaczach przednich. Po przejechaniu tylko 10000km szlak trafił gumowe tuleje, czy jest to wina warsztatu który wymieniał te elementy, być może zamontowali mi jakieś "chińskie podróbki". Jestem w kropce bo nie wiem gdzie tym razem wykonać naprawę zawieszenia aby nie zostać oszukanym!!!!!!!!!!!
Mam zamiar wymienić całe wahacze, znalazłem wiele ogłoszeń sprzedaży tego elementu (kopletnego wahacza) w przystępnej cenie około 100zł-nowego!!!. Tylko czy tak niska cena nie jest spowodowana bardzo niską jakością wykonania!!!!
Wymienie także amortyzatory!

Jakie firmy polecacacie, słyszałem że zę kayaby są super, i jaki wahacz kupić żeby trochę dłużej to pojeździło!
Myślę że najlepiej oddać samochód do ASO ale wtedy z pewnością koszty mnie zjedzą!!!
Jakie warsztaty polecacie w wawie?

POzdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sie 30, 2007 18:07 przez piopio81, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sie 29, 2007 19:45

Co do amorków, kayaby, sachsy (boge) wszystko to jest dobre.
Wachacza nie kupuj, bez sensu, kupisz podróbę z marnymi elementami metalowo-gumowymi i będzie to samo. Na tym polega urok trójki że każdy z tych elementów łatwo zmienić osobno. Więc proponuję kup dobrej jakości tuleje, są w każdym sklepie moto i daj zrobić w lepszym warsztacie. Chociaż jest to tak proste że nie wiem jak to można by sknocić.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

GRIZLI
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GRIZLI » śr sie 29, 2007 20:14

Kolejna odpowiedź tylko potwierdzi słowa kolegi , amortyzatory najlepiej SACHS, MONROE,KYB a tuleje wahaczy - LEMFORDER. Przednie amorki wymieniaj od razu w komplecie z górnymi podporami łożyskowanymi. Nie zampomnij oczywiście o założeniu także nowych gum odbojowych i usłon na amorkach. Koszt większay ale jedna robota.

Jeszcze jedno co do amorków gazowych. Długi byłby wywód ale w skrócie - w naszych warunkach drogowych nie ma sensu większego, montować koniecznie amartyzatorów gazowych. W zupełnośći wystarczą olejowe lub ostatecznie gazowo/olejowe. Ważne aby były markowe, trochę kaski zostanie w kieszeni.

Octavia III -1.4 DSG ---[/i]

Awatar użytkownika
Waluch
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Waluch » śr sie 29, 2007 20:16

razem z amorkami wymień odboje i osłony :bigok:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sie 29, 2007 20:23

GRIZLI pisze:ostatecznie gazowo/olejowe
gazowo olejowe = gazowe

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr sie 29, 2007 20:45

To ze gumy siadaja na wachaczach to normalne. Tuleja jest ze zwyklej stali i rdzewieje wiec guma w niej nie ma sie czego trzymac. Wczoraj wymienialem gumy i te stare poprostu nie mialy sie czego trzymac a gumy yly dobre. Przydaloby sie znalezc jakies z nierdzewki ale takich jeszcze nie widzialem.
W zeszlym roku wstawialem wujkowi amory do jetty z allegro, nazwa na jkaies 3 litery, niebieskie, firma niemiecka ale produkowane w rosji. Po roku czasu byly sprawdzane na przegladzie i maja po 75% wiec moim zdaniem dobre.

[ Dodano: 29 Sie 2007 20:47 ]
Te amory sa troszke dluzsze wiec samochod wyzej stoi

Gitner
VW Baron
VW Baron
Auto: Szukam... i NC700X

Post autor: Gitner » czw sie 30, 2007 18:08

Bylo setki razy, uzywaj wyszukiwarki

2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”